Τα πλαστικά που μπορείς να σταματήσεις να αγοράζεις

Μήπως έφτασε η ώρα να βγάλεις λίγο πλαστικό από τη ζωή σου; Δες τι μπορείς να σταματήσεις να αγοράζεις… και με τι να το αντικαταστήσεις.
Τα πλαστικά που μπορείς να σταματήσεις να αγοράζεις
Πλαστικά μιας χρήσης, αυτή η μάστιγα. Γεμίζουν τις χωματερές, επιβιώνουν πυρηνικό πόλεμο, καταλήγουν στις θάλασσες και τα τρώνε τα ζωάκια και πεθαίνουν, γενικώς μόνο κακό κάνουν. Χώρια το πόσο διοξείδιο του άνθρακα εκλύει στην ατμόσφαιρα η παραγωγή τους. Μπορείς περιορίζοντάς τα να ανατρέψεις την κλιματική αλλαγή; Όχι. Μπορείς όμως να κάνεις μια μικρή, απειροελάχιστη διαφορά, που θα είναι αυτή που σου αναλογεί.

Πλαστικά μπουκαλάκια νερού

Επένδυσε λίγα ευρώ σε ένα θερμός, θα κρατάει και το νερό σου παγωμένο, θα σε απαλλάξει και από την μάταιη αναζήτηση περιπτέρου με βολικό πάρκινγκ.

Πλαστικά ποτήρια/ πιάτα/ μαχαιροπήρουνα

Ναι, είναι βολικά για πάρτι και πινκίκ, δε λέμε. Σε αυτές τις περιπτώσεις, όμως, μπορείς να προτιμήσεις χάρτινα ή/και βιοδιασπώμενα. Σε όλες τις υπόλοιπες, απλώς δεν τα χρειάζεσαι.

Πλαστικά Καλαμάκια

Έτσι κι αλλιώς, γίνεται όλο και δυσκολότερο να τα βρεις σε σούπερ μάρκετ. Και αν τα χάρτινα σου φαίνονται κομμάτι ανατριχιαστικά –δεν θα διαφωνήσουμε– πάρε ένα σετ μεταλλικά να βρεις την υγειά σου. 

Πλαστική μεμβράνη

Το τοστάκι σου διατηρείται μια χαρά στο παλιό, καλό παραδοσιακό ταπεράκι που πλένεται και ξαναχρησιμοποιείται, το ξέρεις υποθέτουμε, δεν περίμενες εμάς.

Πλαστικές συσκευασίες σαπουνιού

Ποιος είναι ο λόγος να αγοράζεις μια καινούρια αντλία κάθε φορά που σου τελειώνει το σαπούνι ή το υγρό των πιάτων; Προτίμησε να αγοράσεις απλά το υγρό σαπούνι και να τις ξαναγεμίσεις. Ναι, κι αυτό σε πλαστική συσκευασία πωλείται θα μας πεις, αλλά τουλάχιστον είναι μικρότερη σε πάχος και έξτρα πλαστικά/ αποσπώμενα μέρη.

Πλαστικές σακούλες

Με μια δική σου υφασμάτινη, ή με το παραδοσιακό καρότσι της λαϊκής για όταν θέλεις να κάνεις μεγαλύτερες σε όγκο αγορές, δεν φροντίζεις μόνο το περιβάλλον, κάνεις και οικονομία.

Πλαστικές συσκευασίες

Πολλά προϊόντα, όπως για παράδειγμα τα δημητριακά, τα ζυμαρικά, οι χυμοί ή τα απορρυπαντικά πλυντηρίου, κυκλοφορούν τόσο σε πλαστικές συσκευασίες όσο και σε χάρτινες. Προτίμησε τις δεύτερες. Το χαρτί διασπάται πολύ γρηγορότερα από το πλαστικό –άσε που ανακυκλώνεται και πολύ ευκολότερα.

Πλαστικοί αναπτήρες

Μόνο η BiC παράγει κάθε χρόνο (κάθεσαι, ελπίζουμε) δύο δισεκατομμύρια αναπτήρες. Και οι πωλήσεις της ανέρχονται στο 50% των πωλήσεων αναπτήρων στον πλανήτη. Επένδυσε σε έναν zippo, ή κάποιον άλλον επαναγεμιζόμενο μεταλλικό αναπτήρα, θα δείχνεις και κουλ.

Πλαστικά ξυραφάκια

Πάρε μια καλή ξυριστική μηχανή, ή έστω ένα μεταλλικό ξυράφι με ανταλλακτικές λεπίδες. Θα κάνεις και οικονομία.

Πλαστικές σερβιέτες και ταμπόν

Δεν θέλουμε να σε σοκάρουμε, αλλά μία σερβιέτα αποτελείται κατά 90% από πλαστικό (χώρια η συσκευασία της) και ένα πακέτο ισοδυναμεί με τέσσερις πλαστικές σακούλες. Τα ταμπόν περιέχουν επίσης πλαστικό, ακόμα και στο κορδονάκι τους. Τι εναλλακτικές έχεις; Κυπελλάκι περιόδου και ειδικά εσώρουχα - μικρά θαύματα της τεχνολογίας. 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v