ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ

99,9% μειώθηκε η χρήση πλαστικής σακούλας στο σούπερ μάρκετ

Το 2017 πήραμε από τα σούπερ μάρκετ 167 σακούλες ο καθένας. Το 2020, αυτό το νούμερο έπεσε στο 0,1. Υπάρχουν, όμως, ακόμα πολλά να γίνουν.

99,9% μειώθηκε η χρήση πλαστικής σακούλας στο σούπερ μάρκετ

To Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (περισσότερο γνωστό ως ΙΕΛΚΑ) συγκρίνει την χρήση πλαστικής σακούλας στα σούπερ μάρκετ το 2017 και το 2020 κι έχει καλά νέα: Διαπιστώνει μείωση της τάξης του 99,9%.

Αυτό σημαίνει πως από το 1,8 δισεκατομμύρια σακούλες που χρησιμοποιήσαμε στην Ελλάδα το 2017, ο αριθμός έπεσε σε λίγο κάτω από το 1 εκατομμύριο το 2020. Εντυπωσιακό; Δες και το άλλο: Από 167 σακούλες τον χρόνο που ήταν η κατά κεφαλή κατανάλωση, μέσα σε τρία χρόνια βρεθήκαμε στο 0,1. Τον χρόνο, ναι.

Ταυτόχρονα, οι βιοαποικοδομήσιμες-κομποστοποιήσιμες λεπτές σακούλες που δεν κυκλοφορούσαν σχεδόν καθόλου το 2017, το 2020 έφτασαν τα 35 εκατομμύρια τεμάχια, και το 2021 αναμένεται να ξεπεράσουν τα 250 εκατομμύρια.

Παράλληλα, πολλαπλασιάστηκε η διάθεση επαναχρησιμοποιούμενων τσαντών, με τα ελληνικά νοικοκυριά να έχουν προμηθευτεί, με βάση τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου, περισσότερες από 32 εκατομμύρια. Σε κάθε νοικοκυριό αναλογούν 7,8 επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες.

Τα νέα, βέβαια, δεν είναι μόνο καλά: Το ΙΕΛΚΑ θεωρεί δύσκολη την επίτευξη του στόχου που έχει θέσει η ΕΕ για 40 πλαστικές σακούλες κατά κεφαλήν έως το 2025, λόγω του ότι εξαιρούνται από τη νομοθεσία συγκεκριμένα κανάλια πώλησης, όπως είναι η εστίαση, οι λαϊκές αγορές και τα περίπτερα. «Χαρακτηριστικό είναι ότι εκτός της μη επιβολής περιβαλλοντικού τέλους, εξακολουθούν να κυκλοφορούν πλαστικές σακούλες χωρίς σήμανση, κάτι που αποτελεί επίσης κοινοτική υποχρέωση», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ινστιτούτο, προσθέτοντας ότι στο λιανεμπόριο τροφίμων (π.χ. αρτοποιία, κρεοπωλεία) η εφαρμογή του μέτρου είναι μερική, όπως και στον κλάδο της εστίασης. Σημειώνει, μάλιστα, πως το μέτρο εφαρμόζεται σε μεγαλύτερο βαθμό στα αστικά κέντρα απ’ ό,τι στην επαρχία.

Αν λάβουμε υπόψιν πως τα σούπερ μάρκετ αντιπροσωπεύουν το 50-55% του λιανεμπορίου τροφίμων, η συνολική ποσοστιαία μείωση στις πλαστικές σακούλες είναι σημαντικά μικρότερη του 99,9%. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 2020 χρησιμοποιήσαμε περί τις 75-80 σακούλες ο καθένας. Για να πιάσουμε τον στόχο της ΕΕ για 40 πλαστικές σακούλες τον χρόνο ως το 2025, το ΙΕΛΚΑ λέει πως είναι αναγκαία η επιβολή περιβαλλοντικού τέλους και στις λαϊκές αγορές και στα περίπτερα, η ενημέρωση των μικρών επιχειρήσεων για τις υποχρεώσεις και τις εναλλακτικές, καθώς και η εντατικοποίηση των ελέγχων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
SPONSORED LINKS

"Ένα βιβλίο διαβασμένο από χίλιους διαφορετικούς ανθρώπους είναι χίλια διαφορετικά βιβλία."

Αντρέι Ταρκόφσκυ, Ρώσος σκηνοθέτης

 • 337 - Πεθαίνει ο Μέγας Κωνσταντίνος, αυτοκράτορας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και ισαπόστολος.
  1813 - Γεννιέται ο Ρίχαρντ Βάγκνερ, Γερμανός μουσουργός.
  1825 Πεθαίνει η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, αγωνίστρια της Ελληνικής Επανάστασης.
  1885 - Πεθαίνει ο Βικτόρ Ουγκώ, Γάλλος συγγραφέας.
  1917 - Γεννιέται ο Στέλιος Ανεμοδουράς, συγγραφέας του Μικρού Ήρωα.
  1960 - Στη νότιο Χιλή σημειώνεται ο ισχυρότερος σεισμός που έχει καταγραφεί, 9,5 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ.
  1963 - Πραγματοποιείται δολοφονική επίθεση εναντίον του βουλευτή της Ε.Δ.Α., Γρηγόρη Λαμπράκη, στη Θεσσαλονίκη. Ο Λαμπράκης εξέπνευσε στις 27 Μαΐου.

© 2002-2022 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2

v