Χιλιάδες πλαστικά κατακλύζουν τις ελληνικές παραλίες

Ντροπιαστικά είναι τα στοιχεία της WWF για τα απορρίμματα που πετούν ασυνείδητοι στις ελληνικές παραλίες.
Χιλιάδες πλαστικά κατακλύζουν τις ελληνικές παραλίες
Η συνήθεια του μέσου ελληνάρα να πετά τα σκουπίδια του στην παραλία έχει σημαντικό κόστος στο περιβάλλον.

Σύμφωνα με την WWF, εδώ και δεκαετίες, τα πλαστικά βρίσκονται στην καθημερινότητά μας, με κάθε άτομο στην Ελλάδα να παράγει 68 κιλά πλαστικών απορριμμάτων ετησίως. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, η παραγωγή απορριμμάτων αυξάνεται ακόμα περισσότερο, ενώ χιλιάδες πλαστικά καταλήγουν στις θάλασσες και τις ακτές.

Οι καταγραφές του οργανισμού, που έγιναν εντός Απριλίου σε υιοθετημένες παραλίες, από τη Θεσσαλονίκη έως τα Χανιά, έδωσαν μια πρώτη εικόνα για το μέγεθος του προβλήματος.

Κατά μέσο όρο, καταγράφηκαν 925 απορρίμματα ανά 100 μέτρα ακτογραμμής, τη στιγμή που η ΕΕ έχει θεσπίσει ως ανώτατη οριακή τιμή τα 20 απορρίμματα ανά 100 μέτρα, προκειμένου να διατηρηθεί η καλή περιβαλλοντική κατάσταση της ακτογραμμής.

Οι καταγραφές έδειξαν επίσης πως τα συχνότερα απορρίμματα στις παραλίες είναι τα αποτσίγαρα, τα πλαστικά καπάκια και τα κομμάτια πλαστικού, τα καλαμάκια και τα μωρομάντηλα. Ο μεγαλύτερος αριθμός απορριμμάτων ανά 100 μ. καταγράφηκε στην παραλία Κλαδισού Χανίων (3.790 τεμάχια), ενώ ο μικρότερος στην παραλία του Άη Γιώργη στη Νάξο (195 τεμάχια).



Επισημαίνεται ότι για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων θα πρέπει να ολοκληρωθούν και οι επόμενες καταγραφές στις εν λόγω παραλίες και να δημιουργηθούν χρονοσειρές.

Τα παραπάνω στοιχεία, προκύπτουν από το νέο πρόγραμμα του WWF «Υιοθέτησε μια παραλία», το οποίο καλεί τους πολίτες να συμμετέχουν, ώστε να συμβάλουμε όλοι στην αντιμετώπιση της πλαστικής ρύπανσης. 

Το πρόγραμμα είναι μία νέα πρωτοβουλία επιστήμης των πολιτών, για την καταγραφή της παράκτιας πλαστικής ρύπανσης στη χώρα μας. Υλοποιείται με τη χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου και στην «καρδιά» του βρίσκεται η νέα γενιά, με υιοθεσίες παραλιών από εθελοντικές ομάδες, σχολεία και συλλογικότητες.

Κάθε ομάδα υιοθετεί μία συγκεκριμένη παραλία και εκπαιδεύεται από στελέχη του WWF Ελλάς στη διαδικασία παρακολούθησης και καταγραφής των απορριμμάτων. Η δράση επαναλαμβάνεται περιοδικά 2 με 4 φορές τον χρόνο για τη δημιουργία χρονοσειρών και τα δεδομένα από τις καταγραφές καταχωρούνται στην ιστοσελίδα adoptabeach.wwf.gr, ώστε να είναι δημόσια διαθέσιμα προς όλους.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v