Όροι της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ που πρέπει να ξέρεις

Υπάρχουν πολλά άτομα που ανήκουν στην κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ και καλό είναι να μην τους αντιμετωπίζουμε σαν θλιβερή μειοψηφία.


Όροι της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ που πρέπει να ξέρεις
Τα έφεραν έτσι οι καιροί που τα καταπιεσμένα με το σώμα και σεξουαλικότητά τους άτομα έκαναν το coming out τους (αποκάλυψαν ότι είναι γκέι, bi, non-binary κτλ.). Δεν είναι της μόδας, απλώς οι συνθήκες σιγά-σιγά ωριμάζουν τα μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ να απελευθερωθούν από τον συντηρητικό ζυγό και να πάρουν κι εκείνα επιτέλους μία ανάσα.

Καλό είναι να σεβόμαστε τη φύση του καθενός. Και πριν προλάβεις να διαφωνήσεις και να πεις ότι η φύση έχει προνοήσει για δύο φύλα, η βιολογία σε διαψεύδει με στοιχεία. https://www.in2life.gr/features/notes/article/1011395/giati-o-viologiko-fylo-den-einai-toso-aplo-oso-nomizeis.html Κι αν θεωρείς ότι η σεξουαλικότητα του καθενός είναι επιλογή του, να σου θυμίσουμε ότι δεν μπορείς να επιλέξεις ποιος άνθρωπος θα σε ελκύσει, όσο κι αν το προσπαθήσεις. Γι΄αυτό εδώ παραθέτουμε τους βασικούς όρους για να συνεννοούμαστε λίγο καλύτερα με τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα.

Cis: Cis-γυναίκα ή cis-άντρας – πρόκειται για το άτομο εκείνο που νιώθει το κοινωνικό του φύλο ταυτισμένο με το βιολογικό. 

Trans: Trans-γυναίκα ή trans άντρας – το άτομο που δε νιώθει ταύτιση μεταξύ κοινωνικού και βιολογικού φύλου. Επικρατεί η εντύπωση ότι τα τρανς άτομα έχουν προχωρήσει σε εγχείρηση αλλαγής φύλου, αλλά πρόκειται περί παρανόησης. Και τα άτομα αυτά εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία, αλλά δεν είναι απαραίτητο να έχουν κάνει την επέμβαση.

Non-binary: Μη δυαδικό φύλο. Τα άτομα εκείνα που δεν νιώθουν ότι ανήκουν στο δίπολο άνδρας ή γυναίκα. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να νιώθουν κάποιου είδους ρευστότητα: ορισμένες φορές άνδρες, ορισμένες γυναίκες.

Bi: Το άτομο που έλκεται κι από τα δύο φύλα

Gay: Το άτομο που έλκεται από το ίδιο φύλο. Συνήθως χρησιμοποιείται για να προσδιοριστεί η σεξουαλικότητα ενός άνδρα.

Λεσβία: Η γυναίκα που νιώθει έλξη για το ίδιο φύλο. Ωστόσο, κάποιες θεωρούν πως ο όρος «λεσβία» είναι υποτιμητικός και προτιμούν τον όρο «γκέι». 

Straight: Το άτομο που έλκεται από άτομα διαφορετικού φύλου.

Misgender: Η ενέργεια του να κατονομάζεις ένα άτομο με το αντίθετο φύλο από αυτό το κοινωνικό του. Π.χ. να αποκαλείς μία τρανς γυναίκα με αντωνυμίες αρσενικού γένους.

Τρίτο φύλο: Ένα άτομο που δεν ταυτίζεται με τα παραδοσιακά φύλα «άντρας» ή «γυναίκα», αλλά ταυτίζεται με ένα άλλο φύλο, τρίτο φύλο. Για παράδειγμα υπάρχουν οι ιθαγενείς Αμερικανοί «με δύο πνεύματα», οι hijira στην Ινδία, οι kathoeys στην Ταϊλάνδη και οι travestis στη Βραζιλία. 

Σύμμαχος (ally): Το cis straight άτομο που υποστηρίζει την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα.

Ασέξουαλ: Κάποιος που δεν βιώνει σεξουαλική έλξη προς άλλους ανθρώπους. Ωστόσο, μπορεί να νιώθει ρομαντικά ή στοργικά συναισθήματα για άλλους ανθρώπους.

Cross Dresser: Εκείνο το άτομο που φορά ρούχα αντίθετα από αυτά που θεωρείται πως ταιριάζουν στο φύλο του· είτε για λόγους άνεσης, ευχαρίστησης ή διασκέδασης. Δεν συνεπάγεται σεξουαλικό προσανατολισμό. Αντικατέστησε τον όρο «τραβεστί».

Πανσέξουαλ: Ένα άτομο που έχει την ικανότητα να νιώσει σεξουαλική, ρομαντική ή/και συναισθηματική έλξη με οποιοδήποτε άτομο, ανεξαρτήτως της ταυτότητας φύλου ή του αν είναι τρανς ή cis.

Queer: Επίθετο που χρησιμοποιείται από ορισμένους ανθρώπους, κυρίως των γεννημένων από το 1995 και μετά (Gen Z η λεγόμενη), των οποίων ο σεξουαλικός προσανατολισμός δεν είναι αποκλειστικά ετεροφυλοφιλικός. Συνήθως, για εκείνους που αυτοαποκαλούνται queer, οι όροι λεσβία, ομοφυλόφιλοις και αμφιφυλόφιλος θεωρούνται υπερβολικά περιοριστικοί και/ή αρνητικά φορτισμένες κοινωνικά. 


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v