Όσα πρέπει να ξέρεις για το χάπι της επόμενης μέρας

Πότε πρέπει να πάρεις το χάπι της επόμενης μέρας και πότε όχι; Διάβασε όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για την επείγουσα αντισύλληψη.
Όσα πρέπει να ξέρεις για το χάπι της επόμενης μέρας
Το χάπι της επόμενης ημέρας είναι μια μέθοδος έκτακτης ανάγκης για την αποφυγή μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Έχει δηλαδή στόχο την εκ των υστέρων «πρόληψη» σε μία γυναίκα που είχε σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη ή που η μέθοδος αντισύλληψης που χρησιμοποίησε για κάποιο λόγο δεν απέδωσε (πχ το προφυλακτικό έσπασε ή υπήρξε σοβαρού βαθμού διάρροια- εμετός μετά τη λήψη του αντισυλληπτικού χαπιού).

Πως λειτουργεί;

Το χάπι της επόμενης ημέρας μπορεί να αποτρέψει την εγκυμοσύνη, επειδή η σύλληψη συνήθως δεν πραγματοποιείται αμέσως μετά την ερωτική πράξη, αλλά αρκετές ημέρες αργότερα. Στο χρονικό διάστημα το οποίο μεσολαβεί ανάμεσα στην ερωτική πράξη και τη σύλληψη, τα σπερματοζωάρια κάνουν ένα «μακρύ» ταξίδι μέσα στη μήτρα και τις σάλπιγγες, μέχρι τη στιγμή που θα φτάσουν σε ένα ωάριο, το οποίο είναι έτοιμο για γονιμοποίηση. Για αυτόν τον λόγο, η χρήση επείγουσας αντισύλληψης αμέσως μετά το σεξ μπορεί να εμποδίσει την επίτευξη εγκυμοσύνης. Είναι σημαντικό να διευκρινίσουμε εδώ ότι αν έχει ξεκινήσει η εγκυμοσύνη κι έχει εμφυτευθεί το έμβρυο, το χάπι της επόμενης μέρας δεν μπορεί να την τερματίσει.

Πότε πρέπει να το πάρω;

Το χάπι της επόμενης ημέρας καλείται επίσης ως επείγουσα αντισύλληψη ή αντισύλληψη ανάγκης. Καλό είναι να ξεκαθαρίσουμε εδώ ότι για να έχει την καλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα το χάπι της επόμενης ημέρας πρέπει να ληφθεί το συντομότερο δυνατό μετά την “ύποπτη” σεξουαλική επαφή. Είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι η αποτελεσματικότητα του χαπιού μειώνεται όσο περνούν ώρες κι έπειτα μέρες από τη στιγμή που έγινε η σεξουαλική επαφή.

Τις πρώτες 24 ώρες η επιτυχία του χαπιού φτάνει το 95%, στις 48 ώρες πέφτει στο 85%, ενώ αν ληφθεί από 49-72 ώρες μετά το σεξ τα ποσοστά αποτελεσματικότητας κυμαίνονται στο 58%. Είναι σαφές λοιπόν ότι το χάπι πρέπει να ληφθεί όσο πιο άμεσα γίνεται μετά την επαφή.

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζω;

Η επείγουσα αντισύλληψη είναι μια αποτελεσματική επιλογή για την πρόληψη της εγκυμοσύνης μετά από σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις, αλλά όχι προτεινόμενη για χρήση ‘ρουτίνας’. Οι ‘κλασικές’ μέθοδοι αντισύλληψης είναι οι πλέον ασφαλείς και αποτελεσματικές.

Το χάπι της επόμενης ημέρας δεν προσφέρει προστασία από τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις.

Στατιστικά, 1 έως 2 γυναίκες στις 100, που έχουν σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη και παρά το ότι θα χρησιμοποιήσουν σωστά το χάπι της επόμενης ημέρας, θα μείνουν έγκυες.

Το χάπι της επόμενης ημέρας δεν είναι κατάλληλο για όλες τις γυναίκες.

Θα υπάρξουν παρενέργειες;

Το χάπι της επόμενης μέρας θεωρείται ότι δεν κρύβει κάποιο σοβαρό κίνδυνο για την υγεία της γυναίκας. Γι’ αυτό και εγκρίθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) η πώληση του για γυναίκες ηλικίας 15 ετών και άνω δίχως συνταγή γιατρού.

Μερικές φορές παρατηρούνται ενοχλητικά συμπτώματα, όπως ναυτία, ζάλη, εμετός και αίσθημα κούρασης. Παράλληλα έχουν αναφερθεί όχι τόσο συχνά ευαισθησία στο μαστό, μαστοδυνία, αιμορραγία μεταξύ των περιόδων ή πιο βαριά περίοδος, υπογάστριο/ πυελικό άλγος ή κράμπες περιόδου και διάρροια.

Να μιλήσω με έναν γιατρό;

Καλό είναι να υπάρξει μια επικοινωνία με τον/ην γυναικολόγο σου στις παρακάτω περιπτώσεις:

Αν είσαι αλλεργική σε κάποιο συστατικό του φαρμάκου ή πάσχεις από κάποια αλλεργία.

Αν λαμβάνεις σε μόνιμη βάση κάποια φαρμακευτική αγωγή που μπορεί να ελαττώσει την αποτελεσματικότητα του χαπιού, πχ κάποια βαρβιτουρικά ή βαλσαμόχορτο (St John’s wort).

Αν θηλάζεις (εδώ ειδικά χρειάζεται μεγάλη προσοχή).

Εάν η περίοδος φαίνεται να καθυστερεί περισσότερο από μια εβδομάδα, πρέπει να γίνει ένα τεστ εγκυμοσύνης, κατόπιν σχετικής επικοινωνίας με γιατρό. Ωστόσο είναι σύνηθες να μετά τη χρήση του χαπιού επόμενης μέρας να υπάρξει καθυστέρηση στην περίοδο για μία εβδομάδα έως δέκα μέρες.

Εάν υπάρχει αιμορραγία ή κηλίδες αίματος που διαρκούν περισσότερο από μία εβδομάδα ή έντονοι πόνοι χαμηλά στην κοιλιά, τρεις έως πέντε εβδομάδες μετά τη λήψη του χαπιού, επιβάλλεται άμεσα η επικοινωνία με γιατρό.

Με πληροφορίες από το iatronet.gr
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v