Σε ισχύ από σήμερα το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid

Πώς εκδίδεται, τι πληροφορίες περιέχει και πού χρειάζεται. Όσα πρέπει να ξέρεις για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό Covid, που είναι από σήμερα σε ισχύ στην Ελλάδα.
Σε ισχύ από σήμερα το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid
Μία από τις πρώτες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εκδίδει ψηφιακά πιστοποιητικά Covid για ταξίδια και άλλες δραστηριότητες είναι η Ελλάδα. Το ψηφιακό –γνωστό και ως πράσινο– πιστοποιητικό θα τεθεί και επίσημα σε εφαρμογή σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, και θα είναι προϋπόθεση για ταξίδια και άλλες δραστηριότητες, από την 1η Ιουλίου.

Σήμερα, Δευτέρα 31 Μαΐου δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που ρυθμίζει τα ζητήματα του ψηφιακού πιστοποιητικού, ώστε να ενταχθούμε από σήμερα στο πρώτο κύμα ευρωπαϊκων χωρών που θα το χρησιμοποιήσει.

Το ψηφιακό πιστοποιητικό θα αναγράφει μόνο βασικές πληροφορίες για τον κάτοχό του, το ονοματεπώνυμο και την ημερομηνία γέννησης, καθώς και τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τον κορωνοϊό, δηλαδή αν ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει εμβολιαστεί και με πόσες δόσεις, αν έχει νοσήσει από κορωνοϊό και πότε, και τα αποτελέσματα των τελευταίων τεστ (rapid ή PCR, όχι self test) που έχει κάνει.

Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID εκδίδεται δωρεάν σε ψηφιακή μορφή και μπορεί να εκτυπωθεί. Επίσης, έχει κωδικό QR με ψηφιακή υπογραφή και το περιεχόμενό του αναγράφεται τόσο στην εθνική γλώσσα, όσο και στα αγγλικά.

Αρμόδιες για την έκδοση του πιστοποιητικού είναι οι εθνικές αρχές κάθε χώρας. Στην Ελλάδα, το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID θα εκδίδεται μέσω του gov.gr, ενώ σε λίγες ημέρες θα είναι δυνατή η έκδοσή του και μέσω των ΚΕΠ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v