ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ

ΠΟΥ: «Πάνω από 55 ώρες εργασίας την εβδομάδα αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου»

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι περισσότερες από 55 ώρες εργασίας την εβδομάδα, αυξάνουν αισθητά τον κίνδυνο θανάτου για τους εργαζόμενους.

ΠΟΥ: «Πάνω από 55 ώρες εργασίας την εβδομάδα αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου»

Η πολλή δουλειά τρώει τον αφέντη συνηθίζουν να λένε σε πολλές περιοχές της Ελλάδας κι από ότι φαίνεται έχουν δίκιο. Τα αποτελέσματα μάλιστα μιας παγκόσμιας έρευνας που διενεργήθηκε για τους θανάτους που οφείλονται σε πολλές ώρες εργασίας, είναι τουλάχιστον άκρως ανησυχητικά.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Environment Intenational και κατέδειξε ότι το 2016, 745.000 άνθρωποι πέθαναν από εγκεφαλικό ή καρδιακές παθήσεις εξαιτίας των πολλών ωρών που εργάζονταν. Σε μια πρώτη σύγκριση με τα δεδομένα που ίσχυαν το 2000 παρατηρείται μια αύξηση της τάξεως του 30%.

Πρόκειται για αύξηση σχεδόν 30% σε σχέση με το 2000.

«Το να εργάζεται κανείς 55 ή και περισσότερες ώρες την εβδομάδα αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την υγεία. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε με αυτές τις πληροφορίες είναι να προωθήσουμε περισσότερες ενέργειες, περισσότερη προστασία για τους εργαζόμενους», δήλωσε η Μαρία Νέιρα διευθύντρια του τμήματος Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής και Υγείας του ΠΟΥ.

«Έχει έρθει η ώρα όλοι -κυβερνήσεις, εργοδότες και εργαζόμενοι-- να παραδεχθούμε επιτέλους ότι οι πάρα πολλές ώρες εργασίας ενδέχεται να προκαλέσουν πρόωρο θάνατο», τόνισε ακόμη η Νέιρα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του ΠΟΥ και της ΔΟΕ οι περισσότεροι θάνατοι αφορούσαν άνδρες -σε ποσοστό 72%- ηλικίας 60 με 79 ετών οι οποίοι εργάζονταν για 55 ώρες την εβδομάδα ή και περισσότερο όταν ήταν 45 με 74 ετών.

Παράλληλα η μελέτη επισήμανε ότι οι άνθρωποι που ζουν στη νοτιοανατολική Ασία και την περιοχή του δυτικού Ειρηνικού Ωκεανού -μια περιοχή στην οποία περιλαμβάνονται η Κίνα, η Αυστραλία και η Ιαπωνία-- πλήττονται περισσότερο.

Για την διεξαγωγή της έρευνας εξετάστηκαν συνολικά στοιχεία από 194 χώρες, τα οποία κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι εργάζονται επί 55 ώρες την εβδομάδα ή και περισσότερο έχουν αυξημένο κίνδυνο σε ποσοστό 35% να εμφανίσουν εγκεφαλικό και σε ποσοστό 17% να πάθουν ισχαιμικό επεισόδιο σε σχέση με όσους εργάζονται 35 με 40 ώρες την εβδομάδα.

Αξίζει να διευκρινιστεί πως η έρευνα αφορούσε την περίοδο 2000-2016 και δεν εξέτασε τις συνθήκες εργασίας εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού. Παρόλα αυτά εκπρόσωποι του ΠΟΥ υπογράμμισαν ότι η αύξηση της τηλεργασίας και η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας λόγω της υγειονομικής κρίσης είναι πιθανόν να αυξήσουν περαιτέρω τους κινδύνους.

«Η πανδημία επιταχύνει εξελίξεις που ενδέχεται να τροφοδοτήσουν τάσεις που οδηγούν σε αυξημένες ώρες εργασίας», αναφέρει συγκεκριμένα ο ΠΟΥ, τονίζοντας ότι τουλάχιστον το 9% των ανθρώπων εργάζονται πάρα πολλές ώρες.

Ο Φρανκ Πέγκα, ειδικός του ΠΟΥ επικαλέστηκε έρευνα του National Bureau of Economic Research σε 15 χώρες, για να πει ότι «ο αριθμός των ωρών εργασίας αυξήθηκε κατά περίπου 10% στη διάρκεια των lockdown». «Η τηλεργασία καθιστά πιο δύσκολη την αποσύνδεση των εργαζομένων», συμπλήρωσε ο ίδιος, συνιστώντας «περιόδους ξεκούρασης».

Την ίδια ώρα ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους δήλωσε επί του θέματος  ότι « καμία εργασία δεν αξίζει να αναλάβουμε τον κίνδυνο ενός εγκεφαλικού ή μιας καρδιακής νόσου. Οι κυβερνήσεις, οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να συνεργαστούν για να συμφωνήσουν σε περιορισμούς που θα επιτρέψουν να προστατευθεί η υγεία των εργαζομένων».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
SPONSORED LINKS

"Το σεξ χωρίς έρωτα δεν είναι πάντα γελοίο. Αλλά είναι πολύ πιο γελοίος ο έρωτας χωρίς σεξ."

Βολίνσκι, Γάλλος σκιτσογράφος

  • 48 π.Χ. - Ο Ιούλιος Καίσαρας νικά τον Πομπήιο στην μάχη των Φαρσάλων.
    378 - Μάχη της Αδριανούπολης: Ο Ρωμαϊκός στρατός υπό τον Αυτοκράτορα Ουάλη ηττάται από τους Βισιγότθους. Ο Ουάλης σκοτώνεται μαζί με τα 2/3 του στρατού του.
    1945 - Η δεύτερη ατομική βόμβα πέφτει στο Ναγκασάκι

© 2002-2022 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2

v