Προς παράταση μίας εβδομάδας το λοκντάουν

Πόσες και σήμερα κρίσιμες εβδομάδες; Απ’ ό,τι φαίνεται, δεν έχουμε καλά νέα: Μέχρι την Δευτέρα 22/3 δείχνει να παίρνει παράταση το λοκντάουν.
Προς παράταση μίας εβδομάδας το λοκντάουν
Καθώς τα νέα κρούσματα και ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών στα νοσοκομεία της χώρας παραμένουν σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα, η νέα παράταση του αυστηρού λοκντάουν (αυτού με τον χιλιομετρικό περιορισμό στα 2 χιλιόμετρα, για να μην μπερδεύεσαι σε ποιο απ’ όλα βρισκόμαστε) μοιάζει σχεδόν βέβαιη.

Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται τις επόμενες μέρες, πάντως όπως όλα δείχνουν η παράταση θα διαρκέσει μία ακόμα εβδομάδα, μέχρι την Δευτέρα 22 Μαρτίου. Σε αυτή την κατεύθυνση έκανε σήμερα δηλώσεις και ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας για ένα πιθανό άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 22 Μαρτίου.

Σε κάθε περίπτωση, τίποτα δεν είναι βέβαιο, τουλάχιστον μέχρι να αρχίσει να καταγράφεται σταδιακή πτώση των ημερήσιων κρουσμάτων και να αποσυμπιεστεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας που δέχεται αυτή τη στιγμή τεράστια πίεση –αναμενόμενα, όπως είπε σήμερα το πρωί ο καθηγητής Μανώλης Δερμιτζάκης, αφού το λοκντάουν δεν αποδίδει.

Στα πλάνα της κυβέρνησης, πάντως, είναι από τις 22 Μαρτίου και μετά να ανοίξει πρώτα το λιανεμπόριο, και ενδεχομένως την ίδια εβδομάδα να επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες οι μαθητές της Γ’ Λυκείου, με τις υπόλοιπες τάξεις να ακολουθούν.

Το άνοιγμα του λιανεμπορίου συζητιέται με ακόμα αυστηρότερα μέτρα από αυτά που ίσχυαν την τελευταία φορά που ήταν ανοιχτά τα μαγαζιά: Διπλή μάσκα, αυστηρό περιορισμό ατόμων με βάση τα τετραγωνικά του καταστήματος και νέο αριθμό μηνυμάτων, το 13032, στο οποίο θα μπορούμε να στείλουμε μήνυμα μόνο μία φορά την ημέρα, και το οποίο θα έχει χρονικό περιθώριο τριών ωρών.

Σχετικά με την εστίαση, το πλάνο μέχρι στιγμή είναι να ανοίξει λίγο πριν το Πάσχα, σε πρώτη φάση μόνο στους εξωτερικούς χώρους, με αποστάσεις ανάμεσα στα τραπέζια και ανώτατο αριθμό πελατών, όπως ίσχυε και τον περασμένο Μάιο.

Όσον αφορά τον τουρισμό, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται από την κυβέρνηση στην προώθηση του «πράσινου διαβατηρίου» που πρότεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με το οποίο θα μπορούν όσοι έχουν εμβολιαστεί να ταξιδεύουν χωρίς περιορισμούς. Παράλληλα, προωθούνται και οι επιμέρους συμφωνίες με χώρες που έχουν εμβολιάσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού τους, όπως το Ισραήλ.

Σημαντικό ρόλο στην επανεκκίνηση θα παίξει και η πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα, με την κυβέρνηση να ποντάρει στο ότι μέχρι τον Μάιο θα έχουν εμβολιαστεί όλοι όσοι είναι άνω των 60 ετών, και οι ευπαθείς ομάδες. Πιθανό φαίνεται από εκεί και μετά να δοθεί προτεραιότητα στους εργαζόμενους στον τουρισμό.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v