Δερμιτζάκης: Όταν περιορίζεις την ελευθερία, αυτά είναι τα αποτελέσματα

Η πανδημία στην Ελλάδα ξέφυγε, ακριβώς λόγω του αυστηρού λοκντάουν, που δεν εφαρμόζεται έτσι σε άλλες χώρες, δήλωσε ο καθηγητής από τη Γενεύη.
Δερμιτζάκης: Όταν περιορίζεις την ελευθερία, αυτά είναι τα αποτελέσματα
«Όταν περιορίζεις την ελευθερία πάρα πολύ και για πολύ καιρό, αυτά είναι τα αποτελέσματα» είπε χωρίς περιστροφές ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».

Η πανδημία στην Ελλάδα έχει ξεφύγει, και ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων και διασωληνωμένων είναι αποτέλεσμα του μη λειτουργικού λοκντάουν που αποφάσισε –και μετά παρέτεινε– η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής είπε μεταξύ άλλων πως «η πανδημία έχει ξεφύγει επειδή όλα είναι κλειστά. Επειδή έχει γίνει περιορισμός όλων των δραστηριοτήτων, ο κόσμος βρίσκει διεξόδους σε δραστηριότητες σε μη συντεταγμένο περιβάλλον με αποτέλεσμα την μετάδοση». Σύμφωνα με τον ίδιο, στις άλλες χώρες τα περιοριστικά μέτρα φροντίζουν να διοχετεύουν την κοινωνική δραστηριότητα των ανθρώπων σε μέρη ασφαλή και ελεγχόμενα.

Τα κυλιόμενα λοκντάουν δημιουργούν συν τοις άλλοις τεράστια αβεβαιότητα στον κόσμο, κάνοντάς τον να αισθάνεται ότι δεν υπάρχει έλεγχος, συνέχισε ο κ. Δερμιτζάκης, προτείνοντας λύσεις όπως τα ραντεβού στο λιανεμπόριο, οι ανοιχτοί υπαίθριοι χώροι στην εστίαση και τα πολλά τεστ στα σχολεία.

Αυτό που χρειάζεται, είναι ένα πλάνο στο οποίο ο κόσμος θα έχει δραστηριότητες –αλλιώς το λοκντάουν είναι καταδικασμένο να αποτύχει.




Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v