Δεν θα σταματήσουμε τελικά να αλλάζουμε την ώρα

Σε ένα μήνα από τώρα θα γυρίσουμε τα ρολόγια στη θερινή ώρα –και απ’ ό,τι φαίνεται θα συνεχίσουμε να το κάνουμε για κάμποσο καιρό ακόμα.
Δεν θα σταματήσουμε τελικά να αλλάζουμε την ώρα
Η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για την οποία πολλή συζήτηση έγινε πριν από ενάμιση χρόνο (όταν δεν είχαμε ακόμα άλλα προβλήματα, τύπου φονικές πανδημίες) δεν φαίνεται να εφαρμόζεται τελικά φέτος, καθώς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν έχει δώσει ακόμα το πράσινο φως, με τις σχετικές συζητήσεις να παγώνουν.

Έτσι, και φέτος την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου (συγκεκριμένα, τα ξημερώματα της 27ης προς 28ης Μαρτίου) θα γυρίσουμε τα ρολόγια μας μία ώρα μπροστά, και θα δούμε τη μέρα να μεγαλώνει θεαματικά, χάρη στην θερινή ώρα.

Η απόφαση που είχε λάβει το Ευρωκοινοβούλιο έλεγε πως το 2021 θα είναι η τελευταία φορά που θα κάνουμε τις σχετικές αλλαγές. Η κάθε χώρα-μέλος της ΕΕ θα έπρεπε να διαλέξει αν θέλει να παραμείνει για πάντα στην θερινή ή στη χειμερινή ώρα, και να γυρίσει αναλόγως για τελευταία φορά τα ρολόγια της τον Μάρτιο ή τον Οκτώβριο του 2021.

Η ψήφος, όμως, του Ευρωκοινοβουλίου δεν είναι η τελευταία λέξη στο ζήτημα, αλλά η βάση επάνω στην οποία θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες των κρατών-μελών, για να προκύψει η τελική νομοθεσία.

Η ψηφοφορία σχετικά με την κατάργηση ή όχι της αλλαγής της ώρας είχε τεθεί και σε ονλάιν δημοψήφισμα για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνολικά μόλις 4,6 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν ψηφίσει, με το μεγαλύτερο ποσοστό να προέρχεται από τη Γερμανία και να ψηφίζει υπέρ της διατήρησης θερινής ώρας όλο τον χρόνο. Η συμμετοχή των Ελλήνων ήταν ιδιαίτερα μικρή, μόλις 0,3%. Από εμάς, το 56% ψήφισε να συνεχίσουμε να αλλάζουμε την ώρα και το 44% να σταματήσουμε.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v