Πολλοί εργαζόμενοι δεν θα δικαιούνται πια βεβαίωση μετακίνησης

Στο πλαίσιο του νέου, αυστηρότερου λοκντάουν της Αττικής, εντατικοποιούνται οι έλεγχοι της Αστυνομίας και παύουν να ισχύουν κάποιες άδειες μετακίνησης.
Πολλοί εργαζόμενοι δεν θα δικαιούνται πια βεβαίωση μετακίνησης
Νέους κανόνες φέρνει και για τις μετακινήσεις των εργαζομένων το σκληρό λοκντάουν της Αττικής, πράγμα που σημαίνει ότι από σήμερα, Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου κάποιες από τις άδειες μετακίνησης εργαζομένων που είχαν εκδοθεί παύουν να ισχύουν.

Συγκεκριμένα, όσοι εργαζόμενοι δουλεύουν από το σπίτι δεν μπορούν πια να πηγαινοέρχονται από και προς το γραφείο, ή άλλο χώρο δουλειάς. Το ίδιο ισχύει, βέβαια, όπως και πριν για όλους όσους βρίσκονται σε αναστολή εργασίας.

Αναλυτικότερα, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ των υπουργών Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, της γενική γραμματέα Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα του υπουργείου Εσωτερικών Βιβής Χαραλαμπογιάννη, της γενική γραμματέα Εργασίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Άννας Στρατινάκη και του διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Άγγελου Μπίνη, αποφασίστηκαν τα εξής.

Στον ιδιωτικό τομέα:

1. Όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας ή σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων εργασίας, δεν δύνανται να λαμβάνουν βεβαιώσεις μετακίνησης από τον εργοδότη τους (είτε από το ΕΡΓΑΝΗ είτε από το forma.gov.gr)

2. Όσοι είναι αυτοπασχολούμενοι, επιστήμονες και ελεύθεροι επαγγελματίες, μαζί με τη βεβαίωση «τύπου Α'» που εκδίδεται από το forma.gov.gr θα πρέπει να φέρουν και εκτύπωση από το Taxisnet των φορολογικών στοιχείων φυσικού προσώπου και επιχειρηματικής δραστηριότητας

3. Οι έλεγχοι της τήρησης των μέτρων στους χώρους εργασίας θα πραγματοποιούνται στη βάση της προδήλωσης που γίνεται στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ για τους ευρισκόμενους σε τηλεργασία, σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων ή εμπίπτουν στην κατηγορία του αναγκαίου προσωπικού.

Επισημαίνεται ότι α) οι δηλώσεις που εκδίδονται από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ θα αφορούν αποκλειστικά στο νόμιμο δηλωθέν ωράριο εργασίας, β) οι άδειες μετακίνησης που βρίσκονται σε ισχύ για τους ευρισκόμενους σε τηλεργασία και σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων παύουν να ισχύουν.

Οι εργαζόμενοι που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες μπορούν να κινούνται μόνο με τη χρήση των 6 επιλογών του sms στο 13033.

Στον δημόσιο τομέα:

1. Οι έλεγχοι θα γίνονται με βάση το πλάνο εργασιών που οφείλουν να διαθέτουν οι δημόσιες υπηρεσίες και από το οποίο θα αποδεικνύεται ότι λειτουργούν μόνο με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και θα αναφέρεται και στους εργαζομένους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας και εκ περιτροπής εργασία.

2. Οι βεβαιώσεις κίνησης θα πρέπει να φέρουν τη στρογγυλή σφραγίδα της υπηρεσίας, με τη φροντίδα των οικείων διευθύνσεων προσωπικού, ενώ θα διενεργούνται συστηματικοί έλεγχοι για την ορθή εφαρμογή των διατάξεων του υπαλληλικού κώδικα.

Επίσης, από σήμερα η Εθνική Αρχή Διαφάνειας έχει άμεση διασταυρωτική πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία του εργαζόμενου πληθυσμού της χώρας, στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Η εφαρμογή των παραπάνω αποφάσεων ξεκινά τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021, ενώ οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί και συστηματικοί.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v