Το Facebook αφαιρεί τα fake news για τα εμβόλια

Ομάδες, σελίδες, και αναρτήσεις χρηστών που λένε πράγματα τύπου «τα εμβόλια αλλοιώνουν το dna μας» θα διαγράφονται στο εξής από το Facebook.
Το Facebook αφαιρεί τα fake news για τα εμβόλια
Αναρτήσεις που λένε πως τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού (αλλά και τα εμβόλια γενικότερα) είναι τοξικά και επικίνδυνα, προκαλούν αυτισμό, αλλοιώνουν dna, είναι λιγότερο ασφαλή από το να κολλήσεις κορωνοϊό και λοιπές θεωρίες συνωμοσίας θα αφαιρούνται από το Facebook με συνοπτικές διαδικασίες, όπως δήλωσαν εκπρόσωποί του.

Στο πλαίσιο του πολέμου που έχει κηρύξει η μεγαλύτερη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης ενάντια στις ψευδείς ειδήσεις, απαγορεύονται ήδη από τον Οκτώβριο ισχυρισμοί σαν τους παραπάνω σε διαφημίσεις ιδιωτών και εταιρειών. Τώρα θα διαγράφονται και αναρτήσεις, ομάδες, σελίδες και λογαριασμοί που διασπείρουν τέτοιες παραπλανητικές πληροφορίες.

Το Facebook είχε ανακοινώσει ήδη από τον Δεκέμβριο, ότι θα πολεμήσει τους ψευδείς και αντιεπιστημονικούς ισχυρισμούς για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, οι οποίοι έχουν καταρριφθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και άλλους επίσημους ιατρικούς φορείς. Όμως, μέχρι τώρα, πολλοί χρήστες του συνέχιζαν την παραπληροφόρηση ανενόχλητοι, όπως σίγουρα έχεις διαπιστώσει ιδίοις όμασι.

Πλέον, η νέα αυστηρότερη πολιτική του Facebook -που θα περιλαμβάνει και το Instagram- στοχεύει όλες τις αναρτήσεις, πληρωμένες και μη, αλλά και συγκεκριμένες ομάδες χρηστών, ενώ αφορά όλα τα εμβόλια και όχι μόνο αυτά του κορωνοϊού.

«Το χτίσιμο εμπιστοσύνης απέναντι στα εμβόλια είναι κρίσιμο, γι' αυτό ξεκινάμε τη μεγαλύτερη διεθνή εκστρατεία για να βοηθήσουμε τους οργανισμούς δημόσιας υγείας να διαδώσουν ακριβείς πληροφορίες για τα εμβόλια κατά της Covid-19 και να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να εμβολιαστούν, όταν θα υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια», έγραψε σε ανάρτησή του ο υπεύθυνος για θέματα Υγείας του Facebook, Κανγκ-Σινγκ Τζιν.

Ακόμη, το Facebook ανακοίνωσε ότι θα παραχωρήσει δωρεάν διαφημιστικό χώρο αξίας 120 εκατομμυρίων δολαρίων σε υπουργεία υγείας, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να μεταδώσουν πιο αποτελεσματικά ακριβείς πληροφορίες για τα εμβόλια κατά της Covid-19.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το σχετικό ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Facebook, Mark Zuckerberg, εδώ και καιρό έχει ταχθεί κατά της παραπληροφόρησης σχετικά με τον κορωνοϊό, και έχει αναπτύξει φιλανθρωπική δράση υπέρ της εξάλειψης όλων των ασθενειών. Από την άλλη, όμως, ήταν ανέκαθεν υπέρμαχος της ελευθερίας του λόγου στο Facebook και είχε φανεί έως τώρα διστακτικός να καταπολεμήσει αποφασιστικά τη διακίνηση των ψευδών αναρτήσεων, με αποτέλεσμα οι αντιεμβολιαστές να βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στην πλατφόρμα του.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v