Πειθαρχικό και ποινικό παράπτωμα οι καταλήψεις

Σαρωτικές αλλαγές φέρνει στα Πανεπιστήμια το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, που προβλέπει μεταξύ άλλων πειθαρχικές ποινές για τις καταλήψεις.
Πειθαρχικό και ποινικό παράπτωμα οι καταλήψεις
Το Υπουργείο Παιδείας έθεσε χτες, Τετάρτη 13 Ιανουαρίου, σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο νόμου το οποίο φέρνει τεράστιες αλλαγές στη λειτουργία των Πανεπιστημίων. Μεταξύ αυτών και το να τιμωρούνται οι καταλήψεις, όπως και η αφισοκόλληση (την οποία το Υπουργείο αποκαλεί «αφισορύπανση») και η αντιγραφή στις εξετάσεις ως πειθαρχικά παραπτώματα.

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο ορίζει πως πειθαρχικά παραπτώματα για τους φοιτητές συνιστούν «η εκούσια παρεμπόδιση της εύρυθμης λειτουργίας του ιδρύματος, συμπεριλαμβανόμενης τόσο της εκπαιδευτικής, ερευνητικής ή διοικητικής λειτουργίας του όσο και της λειτουργίας των μονομελών και συλλογικών οργάνων και των υπηρεσιών του, καθώς και της απρόσκοπτης χρήσης των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού του. Επίσης, απαγορεύεται η χρήση των στεγασμένων ή ανοικτών χώρων, των εγκαταστάσεων, των υποδομών και του εξοπλισμού του ιδρύματος χωρίς την άδεια των αρμόδιων οργάνων του».

Οι ποινές για κάθε πειθαρχικό παράπτωμα ξεκινούν από την έγγραφη επίπληξη και ανεβαίνουν κλιμακωτά σε απαγόρευση συμμετοχής σε εξετάσεις ενός ή περισσοτέρων μαθημάτων, για μία ή περισσότερες εξεταστικές περιόδους, προσωρινή ή μόνιμη απαγόρευση χρήσης εξοπλισμού ή εγκαταστάσεων του ιδρύματος, προσωρινή αναστολή της φοιτητικής ιδιότητας από έναν ως 24 μήνες και, τέλος, οριστική διαγραφή.

Το Υπουργείο προτείνει επίσης την «σύσταση της Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος, που θα υπάγεται στην Ελληνική Αστυνομία και θα έχει ως αποστολή της την πρόληψη και την καταστολή της παραβατικότητας εντός των χώρων των Α.Ε.Ι., ανάλογα με τις υπάρχουσες ανάγκες αυτών».

Αναλυτικά ολόκληρο το σχέδιο νόμου, που περιλαμβάνει επίσης αλλαγές στις βάσεις εισαγωγής και τη θέσπιση ανώτατου χρονικού ορίου φοίτησης, μπορείτε να το δείτε εδώ.

Πηγή: Καθημερινή 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v