Αυτή η πανδημία σε αριθμούς

Κάποιοι ζοφεροί, κάποιοι τρομακτικοί, και άλλοι… ελπιδοφόροι (ναι, κι όμως) αυτοί είναι οι αριθμοί της πανδημίας που όρισε την χρονιά που φεύγει.
Αυτή η πανδημία σε αριθμούς
Κάποια στιγμή, περίπου στα μέσα της χρονιάς, πολύς κόσμος σταμάτησε να κοιτά στατιστικά. Και λογικό: Από ένα σημείο και μετά, προείχε η προστασία της ψυχικής μας υγείας, και αν αυτό σήμαινε πως θα είμαστε λιγότερο ενημερωμένοι πολίτες, ας ήταν.

Ναι, οι αριθμοί της πανδημίας είναι τρομακτικοί, κρύβουν όμως κάπου μέσα στο χάος τους και μια ελπίδα. Οι άνθρωποι που πέρασαν κορωνοϊό και ανάρρωσαν είναι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές 50πλάσιοι από τους θανάτους.

Με την κούρσα των εμβολίων να έχει μόλις ξεκινήσει, και τον πλανήτη να κρατάει την ανάσα του, αντί άλλου απολογισμού, ιδού μερικοί από τους αριθμούς της πανδημίας που αργά ή γρήγορα θα καταφέρουμε να νικήσουμε.

6 εβδομάδες χρειάστηκαν, από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο, για να φτάσουν τα κρούσματα από τα 10 στα 20 εκατομμύρια.

Σε 2 μόλις εβδομάδες, όμως, τον Δεκέμβριο τα κρούσματα ανέβηκαν από τα 60 στα 70 εκατομμύρια.

81 εκατομμύρια κρούσματα μετρά ο πλανήτης τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές.

Στο 1,7 εκατομμύριο έχουν σκαρφαλώσει οι θάνατοι από κορωνοϊό, στα 57 εκατομμύρια οι άνθρωποι που ανάρρωσαν.

132 δισεκατομμύρια δολάρια ξοδεύτηκαν φέτος σε λάπτοπ, καθώς η τηλεργασία γινόταν καθημερινότητα για όλο και περισσότερους ανθρώπους στον πλανήτη.

Σχεδόν 30 εκατομμύρια νέους συνδρομητές απέκτησε το Netflix τη χρονιά που ο πλανήτης είδε τηλεόραση όσο καμία άλλη.

Κατά 3 δισεκατομμύρια δολάρια αύξησαν τις πωλήσεις τους μετά το πρώτο τρίμηνο του 2020 οι τέσσερις μεγαλύτερες πλατφόρμες delivery φαγητού στις ΗΠΑ (Uber Eats, Doordash, Grubhub και Postmates).

64 διαφορετικά εμβόλια βρίσκονται αυτή τη στιγμή που μιλάμε στη φάση των κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους.

Περισσότερους από 30.000 εθελοντές είχε η καθεμιά από τις μεγάλες φαρμακευτικές που δοκίμαζε το εμβόλιο το καλοκαίρι.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι ήταν πρόθυμοι να ρισκάρουν ενδεχόμενες παρενέργειες, προκειμένου να μας απαλλάξουν όλους από αυτόν τον εφιάλτη.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v