Πώς να πείσεις τον εαυτό σου ότι όλα θα πάνε καλά

Η δύναμη της αυθυποβολής είναι μεγάλη. Το θέμα είναι να το πάρεις απόφαση ότι θες να το πιστέψεις.
Πώς να πείσεις τον εαυτό σου ότι όλα θα πάνε καλά
Δεν είναι εύκολο, αλλά μπορεί να γίνει

Είναι ομολογουμένως μία δύσκολη περίοδος για να πεις "Όλα θα πάνε καλά" και να το πιστεύεις. Εκτός κι αν είσαι από του φυσικού σου ένα σούπερ αισιόδοξο άτομο που δεν χάνει ποτέ το κουράγιο του. Οι υπόλοιποι, πιο αδύναμοι άνθρωποι όμως, πρέπει να δουλέψουμε λίγο πιο σκληρά για να καταφέρουμε να πείσουμε τον εαυτό μας ότι θα την βγάλουμε καθαρή στο τέλος.

Πρέπει να το επαναλαμβάνουμε συνεχώς, μέχρι να το πιστέψουμε. Πρέπει να κάνουμε τα ίδια πράγματα, ξανά και ξανά, για να διατηρήσουμε μια αίσθηση ρουτίνας. Πρέπει να πείσουμε τον εαυτό μας, και έχουμε πέντε τρόπους για να το καταφέρουμε.

1. Βρες το μάντρα σου
Είναι μια φράση που θα επαναλαμβάνεις, που θα έχει σημασία για εσένα και θα σου δίνει δύναμη. Είναι ο πιο απλός τρόπος να αυθυποβάλεις τον εαυτό σου. Αν το "όλα θα πάνε καλά" σού ακούγεται πολύ κλισέ, πολύ γενικό, πολύ αισιόδοξο, μπορείς να αλλάξεις το μάντρα σου για να λέει ό,τι χρειάζεσαι. "Θα τα καταφέρω αυτή τη βδομάδα", ή "Μπορώ να βγάλω όλη τη δουλειά".

2. Κράτα το σπίτι σου καθαρό
Ένα καθαρό σπίτι σημαίνει ότι όλα πηγαίνουν καλά, έστω στην επιφάνεια. Ένα ακατάστατο ή ένα βρώμικο σπίτι, σημαίνει ότι έχεις παραιτηθεί. Πλύνε τα πιάτα σου. Φρόντιζε να τα πλένεις αφού τα χρησιμοποιείς για να μην βλέπεις μαζεμένη μιζέρια στον νεροχύτη. Βάλε πλυντήριο, σκούπισε το πάτωμα και, για όνομα του θεού, πέτα τα σκουπίδια.

3. Μην είσαι όλη μέρα με τις πιτζάμες
Επειδή το όλο θέμα εδώ είναι να πείσεις ψυχολογικά τον εαυτό σου ότι όλα θα πάνε καλά, και το να είσαι με τις πιτζάμες όλη μέρα θα σε πείσει μόνο πως είναι ώρα για ύπνο. Και ότι είναι καλή ιδέα να δουλέψεις από το κρεβάτι, που ποτέ δεν πρόκειται να συμβεί. Το λάπτοπ θα σού κάψει τα μπούτια και θα σε πιάσει όντως νύστα σε είκοσι λεπτά. Επίσης, να τα λέμε όλα, πολύ εμφανές σημάδι κατάθλιψης οι πιτζάμες.

4. Περιόρισε την γκρίνια
Η γκρίνια δεν βοήθησε ποτέ κανέναν. Ναι, είναι ένα ξέσπασμα για όλα αυτά που νιώθεις, αλλά είναι μόνο προσωρινή η απόλαυση. Όταν, λοιπόν, επικοινωνείς με τους ανθρώπους σου μέσω τηλεφώνου, βιντεοκλήσης ή βόλτας για περπάτημα παρέα, φρόντισε να μην χαλάς την διάθεση και των δυο σας γκρινιάζοντας. Και αν πάνε να σε κάνουν αποδέκτη γκρίνιας, ζήτα ευγενικά να αποφύγετε το θέμα. Ή να αφιερώσετε κάποια άλλη στιγμή για να κάνετε μόνο αυτό.

5. Μην φοβάσαι την απελπισία
Σε γενικές γραμμές, όλα τα συναισθήματα που έχουμε στο οπλοστάσιό μας, έναν σκοπό έχουν. Και τα πολύ αρνητικά, όπως η απελπισία για το τι θα κάνεις και το στρες που σου κόβει τα γόνατα, λειτουργούν ως υπενθύμιση πως έφτασες σε ένα πολύ χαμηλό σημείο, χρειάζεσαι να πάρεις μια βαθιά ανάσα (η οποία καλά θα ήταν να κρατήσει ένα σαββατοκύριακο, ιδανικά και λίγο από Δευτέρα) και να συνειδητοποιήσεις ότι ήρθε πάλι η ώρα να αρχίσεις την έμπρακτη προσπάθεια να τα κάνεις εσύ όλα καλά.

Και, ναι, κάποια στιγμή, ίσως και λίγες μέρες μετά - στους καιρούς μας τίποτα δεν είναι απίθανο - να κουραστείς και να απελπιστείς ξανά. Και ίσως να χρειαστεί να διαβάσεις ξανά αυτό το κείμενο για να τα θυμηθείς. Μπορεί η τραγική κατάσταση να είναι πολύ αληθινή, αλλά η δύναμη να την αντέξεις είναι στο μυαλό σου.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v