Γιατί να σταματήσεις να διαβάζεις σχόλια στο Facebook

Κι εκεί που σκρολάρεις αμέριμνος/η, να σου μια είδηση με 168 σχόλια από κάτω. Μην τα ανοίξεις. Μη. Και θα σου πούμε και γιατί.
Γιατί να σταματήσεις να διαβάζεις σχόλια στο Facebook
«Οι τίτλοι των ποστ μας δείχνουν το πού έχουμε φτάσει, και τα σχόλια από κάτω το γιατί» λέει ένα από τα πιο σοφά meme που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στα σόσιαλ μίντια.

Καθώς όλοι σχεδόν έχουμε αυτές τις μέρες άπειρες ελεύθερες ώρες να σκοτώσουμε άσκοπα, ο αριθμός των σχολίων κάτω από τα ποστ του Facebook αυξάνεται, και μοιραία αυξάνεται και ο αριθμός των αναγνωστών τους. Λογικό: Είναι δύσκολο να μην πεις στον πειρασμό να πατήσεις εκεί που λέει 354 σχόλια, ειδικά κάτω από ποστ που σε ενδιαφέρει. Κι έτσι, χωρίς να το καταλάβεις, βρίσκεσαι να ξοδεύεις 40 λεπτά παρακολουθώντας τους καυγάδες άγνωστων ανθρώπων. Χίλιες φορές να έβλεπες βίντεο με γάτες στο YouTube.

«Μα σας παρακαλώ, τα σχόλια στα σόσιαλ μίντια μου δίνουν μια σφαιρική εικόνα της κοινωνίας που ζούμε» σε ακούμε να λες, και παρ’ όλο που εκ πρώτης έχεις δίκιο, ερχόμαστε να διαφωνήσουμε. Ας πάρουμε για παράδειγμα ένα ποστ που έχει να κάνει με τα εμβόλια, ωραία; Ξέρεις πολύ καλά πως το 90% των σχολίων από κάτω θα λέει τρέλες για τσιπάκια, φαρμακευτικές που «τα παίρνουν», Μπιλ Γκέιτς, νεοταξίτες και δε συμμαζεύεται. «Τι να κάνουμε, αφού αυτά πιστεύει ο κόσμος»; Όχι.

Δεν είναι τόσο πολλοί όσοι φαίνονται στα σόσιαλ μίντια οι ψεκασμένοι στον πραγματικό κόσμο. Απλώς κάτω από τέτοιου είδους ποστ μοιάζουν πλειοψηφία, γιατί ελάχιστοι είναι οι λογικοί άνθρωποι που μπαίνουν στον κόπο να τους απαντήσουν. Κι αυτό τους κάνει (τους κανονικούς ανθρώπους, που θα συναντούσες στην πραγματική ζωή) να φαίνονται τραγική μειοψηφία, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι. Σκέψου το κι έτσι: Θα καθόσουν ποτέ να ανοίξεις διάλογο με προφίλ Makis Litsa Kapandriti που γράφει «θελουν να κάνουν τα παιδιά μας πηραματόζοα, δε θα τους περάση!!111»;

Όπως εύστοχα εξηγεί η Mina Dennert σε αυτή την ομιλία από το περσινό TedX της Αθήνας, οι ρατσιστές, οι μισογύνηδες, οι συνωμοσιολόγοι, γενικώς το άρρωστο κομμάτι της κοινωνίας κυριαρχεί αυτή τη στιγμή στον «δημοκρατικό» δημόσιο λόγο των σόσιαλ μίντια, επειδή όλοι οι υπόλοιποι έχουμε καλύτερα πράγματα να κάνουμε από το να ξερνάμε ανορθόγραφη χολή στο Facebook. Αν μπεις στον πειρασμό να διαβάσεις τα σχόλιά τους κάτω από ένα τυχαίο ποστ, σου δημιουργείται η λάθος εντύπωση ότι ο κόσμος που ζούμε είναι εφιαλτικός. Η πραγματικότητα, όμως, δεν είναι αυτή· αν ήταν, ο Βελόπουλος θα είχε σχηματίσει κυβέρνηση και θα προσπαθούσε τώρα να αντιμετωπίσει με κηραλοιφές την πανδημία.

Αν αισθάνεσαι ότι σου λείπει επικοινωνία, ανταλλαγή απόψεων, γόνιμος διάλογος αυτές τις μέρες (άνθρωπος είσαι, σε όλους μας λείπει) φτιάξε ένα γκρουπ με τους φίλους σου στο Facebook, για να ποστάρετε αστείες εικόνες, λινκ ειδήσεων, και ό,τι άλλο σας κάνει εντύπωση και να το συζητάτε από κάτω μεταξύ σας. Πρόσεξε ότι είπαμε γκρουπ, όχι χαώδες γκρουπ τσατ. Αναλυτικές οδηγίες για να ξεκινήσεις, εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v