Άδεια πατρότητας δύο μηνών εξετάζει το Υπουργείο Εργασίας

Δέκα μέρες άδειας όταν γεννιέται το παιδί, συν άλλους δύο μήνες ειδικής άδειας προστασίας της πατρότητας, προβλέπει το νέο νομοσχέδιο.
Άδεια πατρότητας δύο μηνών εξετάζει το Υπουργείο Εργασίας
Το Υπουργείο Εργασίας ετοιμάζει νομοσχέδιο που θα αυξήσει την άδεια πατρότητας από δύο εργάσιμες ημέρες που είναι σήμερα σε τουλάχιστον 10 εργάσιμες ημέρες.

Πέρα, όμως, από τις δέκα ημέρες άδειας από την δουλειά που θα δικαιούται ο πατέρας όταν γεννιέται το παιδί, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης την καθιέρωση ειδικής άδειας προστασίας της πατρότητας, διάρκειας τουλάχιστον δύο μηνών, σε αντιστοιχία με την ειδική άδεια προστασίας της μητρότητας που είναι σήμερα έξι μήνες.

Τις σχετικές διατάξεις μελετά η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων σε μερική προσαρμογή της οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2019/1168 με την οποία αναγνωρίζεται το δικαίωμα και των δύο γονέων στην άσκηση της γονικής φροντίδας.

Η οδηγία πρέπει να εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου 2021 ενώ κάθε κράτος-μέλος της ΕΕ έχει δικαίωμα να ζητήσει διετή παράταση, δηλαδή έως την 1η Ιουλίου 2023, για την εφαρμογή της.

Η σχετική διάταξη αναμένεται να ενταχθεί στο εργασιακό νομοσχέδιο, με στόχο την εναρμόνιση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.

Η άδεια μητρότητας είναι σήμερα 17 εβδομάδες στον ιδιωτικό τομέα, και δύο μήνες πριν συν τρεις μήνες μετά τον τοκετό στο δημόσιο. Στη συνέχεια υπάρχει δυνατότητα μειωμένου ωραρίου ή άδειας φροντίδας του παιδιού έως τέσσερις μήνες περίπου –την οποία άδεια μπορεί να χρησιμοποιήσει ο πατέρας αν δεν το κάνει η μητέρα.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v