Τι μπορεί να κάνει το Gov.gr για σένα

Υπεύθυνες δηλώσεις, εξουσιοδοτήσεις, έκδοση κωδικών για το Taxisnet, εύρεση ΑΜΚΑ και άλλα μαγικά γίνονται πλέον ηλεκτρονικά και είμαστε ενθουσιασμένοι.
Τι μπορεί να κάνει το Gov.gr για σένα
της Ηρώς Κουνάδη

Αν είσαι λίγο σαν κι εμάς (κανονικός άνθρωπος δηλαδή, και όχι ρομπότ προγραμματισμένο με μεγατόνους ψυχραιμίας και υπομονής) τις συναλλαγές με το δημόσιο τις σιχαίνεσαι από τα τρίσβαθα της ψυχής σου. Τις ατελείωτες ουρές, το καφκικό περιβάλλον που βγάζει στους πάντες τον χειρότερο εαυτό τους, τους καυγάδες και τις φωνές, την αγένεια και τους κακούς τρόπους, την αίσθηση πως ζεις στη χειρότερη χώρα του κόσμου, εκείνο το καταραμένο χαρτί που πάντα λείπει… Ε λοιπόν, σου έχουμε καλά νέα: Δεν λέμε ακόμα πως όλα αυτά δεν θα χρειαστεί να τα ξαναζήσεις ποτέ, όμως τα μισά και περισσότερα μπορείς πια να τα γλιτώσεις.

Αν δεν έχεις παρακολουθήσει τις εξελίξεις, το Gov.gr –ναι, εκεί που έμπαινες για να τυπώσεις τη φόρμα μετακίνησης τους μήνες του lockdown– είναι πια γεμάτο με ηλεκτρονικές συναλλαγές που μπορείς να κάνεις με το δημόσιο, με το πάτημα ενός κουμπιού, και μάλιστα σε γλώσσα ανθρώπινη αντί για τα ελληνικά του Taxisnet που καταλαβαίνει μόνο το εξασκημένο μάτι ενός φοροτεχνικού.

Για τις περισσότερες συναλλαγές, το μόνο που χρειάζεσαι είναι οι κωδικοί του Taxisnet και το ΑΜΚΑ σου. Κι αν δεν έχεις κωδικούς Taxisnet, τους βγάζεις εδώ μόνο με αριθμό ταυτότητας, αριθμό κινητού και Iban τραπεζικού λογαριασμού.

Μεταξύ πολλών άλλων, στο Gov.gr μπορείς:

- Να κάνεις υπεύθυνη δήλωση και εξουσιοδότηση ηλεκτρονικά, χωρίς να τρέχεις σε ΚΕΠ και αστυνομίες για το απαρχαιωμένο γνήσιο της υπογραφής. Βεβαιώνεις ότι είσαι εσύ με τους κωδικούς που χρησιμοποιείς για το web banking της τράπεζάς σου, τυπώνεις, υπογράφεις σπίτι σου και είσαι έτοιμος.

- Να βρεις τον ΑΜΚΑ σου, να δεις όλες σου τις ασφαλιστικές εισφορές και να εκτυπώσεις ασφαλιστικό βιογραφικό (εδώ βρίσκεις και τον ΑΜΑ) και να βγάλεις δωρεάν την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας, που σε καλύπτει σε όλα τα ταξίδια εντός ΕΕ.  

- Να κάνεις έναρξη επιχείρησης, να ζητήσεις ασφαλιστική ενημερότητα ως εργοδότης ή μισθωτός, και να εκτυπώσεις αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας.

- Να κάνεις ηλεκτρονικά τη δήλωση στο κτηματολόγιο, να υποβάλλεις το Ε9 και να κάνεις αίτηση ενίσχυσης (επιστρεπτέας προκαταβολής) για την επιχείρησή σου. 

- Να εκδώσεις ή να ανανεώσεις κάρτα ανεργίας, δηλαδή ναι, ολογράφως, να γραφτείς ηλεκτρονικά στον ΟΑΕΔ αντί να περιμένεις στις ατελείωτες ουρές του.

Γενικώς, μπες να το χαζέψεις, είναι εντυπωσιακό, είναι για πρώτη φορά απλά σχεδιασμένο, είναι και mobile friendly σε αντίθεση με όλα τα άλλα site του ελληνικού δημοσίου, είναι το καλύτερο πράγμα που μας συνέβη το 2020. Παραενθουσιαστήκαμε, ναι.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v