Ο Πειραιάς αλλάζει πρόσωπο

Με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 250 εκατομμύρια ευρώ, η ανάπλαση του Άγιου Διονυσίου παρουσιάστηκε στον Πειραιά.
Ο Πειραιάς αλλάζει πρόσωπο
Παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη παρουσιάστηκε στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ένα εκ των πλέον σημαντικότερων προγραμμάτων αστικής ανάπλασης των τελευταίων 30 ετών στο Δήμο Πειραιά, με έργα και επενδύσεις που θα ξεπερνούν τα 250 εκατομμύρια ευρώ. Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν υπουργοί και στελέχη της κυβέρνησης, η ηγεσία του δήμου Πειραιά και εκπρόσωποι δημόσιων και ιδιωτικών φορέων.

Το πρόγραμμα το οποίο στηρίζεται στις συνδυαστικές ενέργειες μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, έχει στόχο την αναμόρφωση και την ανάπτυξη της ιστορικής περιοχής του Αγίου Διονυσίου Πειραιά και ήδη μάλιστα, έχει ξεκινήσει η αναμόρφωση τεσσάρων μεγάλων οικοδομικών τετραγώνων της συγκεκριμένης περιοχής. Όπως προέκυψε από τη σημερινή εκδήλωση, στόχος των ενεργειών είναι η χρήση εκ νέου των πρώην εγκαταστάσεων της καπνοβιομηχανίας "Παπαστράτος" και την μετατροπή τους σε κτίρια γραφείων διεθνών προδιαγραφών. Καθώς και επίσης η ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής με έργα και επεμβάσεις σε δημόσιους, κοινωφελείς και κοινόχρηστους χώρους, αθλητικές εγκαταστάσεις κ.α.

Το πρόγραμμα υλοποιείται με τη συμμετοχή του Δήμου Πειραιά σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, μέσω δημόσιων έργων προϋπολογισμού 15 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός της ανάπλασης στην περιοχής από ιδιωτικούς επενδυτικούς φορείς εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 250 εκατομμύρια ευρώ.

Στην ομιλία του ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης εξέφρασε την άποψη πως «η μεγάλη αστική ανάπλαση στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου είναι μια παρέμβαση που έρχεται να αλλάξει ριζικά την εικόνα μιας μεγάλης σε έκταση και σημασία περιοχής του Πειραιά, δίνοντάς της νέα πνοή και δυναμική. Δημιουργώντας νέες δυνατότητες για κατοίκους και επισκέπτες και νέες προοπτικές ανάπτυξης για την τοπική επιχειρηματικότητα. Μια παρέμβαση που έρχεται να υπογραμμίσει πως ο Πειραιάς μπορεί και οφείλει να πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις και έχει θέση στην πορεία ανάκαμψης και αλλαγής σελίδας για τη χώρα μας». Ο δήμαρχος Πειραιά, αποκάλυψε πως θέλει να δει την ευρύτερη περιοχή του Αγίου Διονυσίου να εξελίσσεται σε «κύτταρο επιχειρηματικότητας και πολιτισμού, όπου διαφορετικές δραστηριότητες ήπιας όχλησης θα συνυπάρχουν αρμονικά και αμοιβαία επωφελώς. Οι επιχειρήσεις με τις κατοικίες. Οι χώροι καινοτομίας με τους χώρους πολιτισμού».

Ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, μιλώντας στην εκδήλωση, ανέφερε πως «η επένδυση αυτή αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στον Πειραιά και αλλάζει την όψη αλλά και τις προοπτικές ανάπτυξης της πόλης, που φιλοξενεί το μεγαλύτερο λιμάνι της πατρίδας μας. Φιλοδοξούμε να καταστεί και το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης. Διαπιστώνουμε στην πράξη και όχι σε μακέτα πώς γίνεται και πώς αυτό θα γίνει μεταμόρφωση με επίκεντρο μια παρακμασμένη, κατεξοχήν βιομηχανική περιοχή, της οποίας η παραγωγική ορμή έχει σβήσει, σε ένα ολοζώντανο αστικό μικροσύστημα με νέες χρήσεις, νέες λειτουργίες, μαγαζιά υπηρεσίες και επιχειρήσεις, συνεργασίες και εγχειρήματα που από κοινού, θα πολλαπλασιάζουν τη δυναμική αλλά και την αξία της πόλης του Πειραιά».

Με στοιχεία από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v