Πού θα νοικιάσω σπίτι έως 400 ευρώ;

Γίνεται να βρούμε άνετο διαμέρισμα στο Λεκανοπέδιο με προσιτό ενοίκιο; Δύσκολα, αλλά γίνεται. Δείτε σε ποιες περιοχές.
 


του Νικόλα Γεωργιακώδη

Σας φαίνονται πολλά τα 400 ευρώ του τίτλου; Μπορεί και να είναι. Η διάθεσή μας όταν ξεκινήσαμε την έρευνα, ήταν να βρούμε τιμές ενοικίασης για άνετα διαμερίσματα στην Αττική έως 300 ευρώ.

Μάλλον ήμασταν υπέρ το δέον αισιόδοξοι.

Πω πω μια ενοικιάρα, έλα Γιώργη!

Ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates Θέμης Μπάκας, επισημαίνει πως «το 2019 οι τιμές κατέγραψαν επιπλέον αύξηση που σε πολλές περιοχές άγγιξε και το 30% ιδιαίτερα αν στη περιοχή υπάρχει έντονα το φαινόμενο βραχυχρόνιας μίσθωσης ή/και αποτελούν τουριστικούς προορισμούς».

Οι καλές περιοχές του κέντρου της Αθήνας καθώς και όμορες περιοχές που συνδέονται με στάσεις του μετρό, ηλεκτρικού και τραμ, είναι πλέον απλησίαστες για μια μέση οικογένεια, ενώ σε πολλές περιπτώσεις τα ενοίκια που ζητούνται από τους ιδιοκτήτες δεν ανταποκρίνονται στα χαρακτηριστικά του ακινήτου (παλαιότητα, parking, αποθήκη).

«Ακόμη και για ακίνητα που έχουν κατασκευαστεί το 1970 οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης αγγίζουν τα 4-5 € / τμ /μήνα, ενώ παρατηρούμε ότι η διαθεσιμότητα είναι μειωμένη και σε πολλά προάστια της Αττικής, είτε δεν υπάρχουν ακίνητα με τις παραπάνω προδιαγραφές όπως στα Βόρεια Προάστια, είτε οι περιοχές που διαθέτουν ακίνητα είναι πλέον ελάχιστες ακόμη και στα οικονομικά προάστια του Νομού», προσθέτει ο κ. Μπάκας.

Δεν πέφτουν με τίποτα

Πώς δικαιολογείται όμως αυτή η αύξηση των ενοικίων δεδομένης της κακής οικονομικής κατάστασης του πληθυσμού και του καταποντισμού των εισοδημάτων;

«Από το 2009 και μετά έπαψαν οι τράπεζες να χρηματοδοτούν την αγορά κατοικιών με αποτέλεσμα να σταματήσει κάθε οικοδομική δραστηριότητα, ενώ η ζήτηση παρέμενε σταθερή. Κάθε χρόνο 15.000 έως 20.000 άνθρωποι – οικογένειες αναζητούν κατοικία για να καλύψουν τη στεγαστική τους ανάγκη, ενδιαφερόμενοι που προ κρίσης επέλεγαν την αγορά ακινήτου. Άρα μέσα σε 10 χρόνια η ζήτηση άγγιξε τις 150.000 – 200.000 κατοικίες, σε μια περίοδο που η οικοδομική δραστηριότητα – η ανέγερση νέων πολυκατοικιών ήταν ανύπαρκτη», απαντά.

Παράλληλα, εμφανίστηκε το φαινόμενο βραχυχρόνιας μίσθωσης που ιδιαίτερα τα τελευταία τρία χρόνια απορρόφησε από την κτηματαγορά πανελλαδικά περισσότερα από 60.000 ακίνητα και συγκεκριμένα στο Νομό Αττικής περισσότερα από 12.000, ενώ ταυτόχρονα αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα αύξησης των ενοικίων. Οι ιδιοκτήτες ακούγοντας για όλες αυτές τις αυξήσεις των ενοικίων που πραγματοποιούνταν σε περιοχές που ήταν έντονο το φαινόμενο βραχυχρόνιας μίσθωσης και επηρεάζονταν ψυχολογικά θεωρώντας ότι και αυτοί πρέπει να προβούν σε αυξήσεις, χωρίς να κατανοούν ότι η περιοχή τους δεν αποτελεί τουριστικό προορισμό ή/και δεν υπάρχουν εγγραφές σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Η επιλεκτική πληροφόρηση, η άμεση ανάγκη για στέγαση, η συσσωρευμένη ζήτηση, η μη ύπαρξη νέων οικοδομών και ταυτόχρονα η μη χορήγηση νέων στεγαστικών δανείων από τα εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα, τα οποία ζητούν το 25% ιδία συμμετοχή από τον δανειολήπτη στην αγορά του ακινήτου), σε συνάρτηση με τη ραγδαία μείωση των μισθών και αύξηση των εξόδων για τον οικογενειακό προϋπολογισμό με έμμεσους ή/και άμεσους φόρους μέσα στην δεκαετία, οδήγησαν στη σημερινή εικόνα της κτηματαγοράς όσον αφορά τις μισθώσεις.

Τι μέλλει γενέσθαι;

Σύμφωνα με τον κ. Μπάκα, σήμερα κυριαρχεί μια ψυχολογική διάθεση που δηλώνει επιπλέον αύξηση των ενοικίων και το 2020 λόγω ζήτησης. «Η εκτίμηση μου ωστόσο είναι πως σε δυο χρόνια το αργότερο θα συζητάμε πάλι για μειώσεις τιμών πώλησης και μισθωμάτων, διότι σε αυτή την αύξηση δεν μπορεί να ανταπεξέρθει η μέση οικογένεια και οι νέοι που εργάζονται στη χώρα», επισημαίνει.

Ήδη μάλιστα σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που τα «κανόνια» στις μισθώσεις έχουν αυξηθεί. Όπως λέει, το υψηλότερο μερίδιο καθυστέρησης σε πληρωμές ενοικίου στην ΕΕ, εξαιρουμένων των λογαριασμών κοινής ωφέλειας ή των πληρωμών με δόσεις το καταγράφηκε στην Ελλάδα, βάση των στοιχείων της Eurostat.

Δείτε στον παρακάτω πίνακα που εξασφάλισε αποκλειστικά το In2life.gr, σε ποιες περιοχές μπορεί κανείς να βρει ενοίκιο μέχρι 400 ευρώ για ένα διαμέρισμα από 70 μέχρι 95 τ.μ.




Πηγή-Έρευνα: Πανελλαδικό Δίκτυο Κτηματομεσιτών Ε-Real Estates, για λογαριασμό του In2life.gr


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v