Τα πιο χρήσιμα shortcuts του πληκτρολογίου σας

Ανοίγουν το τελευταίο παράθυρο που κλείσατε κατά λάθος, κρύβουν τις σελίδες που χαζεύετε σε κλάσματα δευτερολέπτου, και κάνουν τη ζωή σας ευκολότερη.
Τα πιο χρήσιμα shortcuts του πληκτρολογίου σας
της Ηρώς Κουνάδη

Μερικές φορές, η μαγεία κρύβεται… κάτω από τη μύτη μας. Στις άκρες των δαχτύλων μας. Στο πληκτρολόγιό μας. Δε μας πιστεύετε; Πώς αλλιώς εξηγείτε, δηλαδή, ότι με το πάτημα δύο πλήκτρων μπορείτε να πάρετε πίσω την γκάφα του αιώνα, να ανοίξετε παράθυρο που κλείσατε κατά λάθος ή να εξαφανίσετε το Facebook που χαζεύατε και να εμφανίσετε τα λογιστικά φύλλα της δουλειάς την ώρα που περνά πίσω σας το αφεντικό σας;

Ιδού μερικά μαγικά κόλπα που θα σας φανούν χρήσιμα στο περιβάλλον των Windows.

Ctrl+Shift+T
Ανοίγει το tab που κλείσατε κατά λάθος στον browser σας (Chrome, Firefox ή Explorer)

Ctrl+Z
Αναιρεί την τελευταία χαζομάρα απροσεξία σας σε Word, Excel, e-mail, και οπουδήποτε αλλού γράφετε (π.χ. στα σχόλια του Facebook).

Ctrl+B ή Ctrl+I ή Ctrl+U
Κάνει το επιλεγμένο κείμενο bold, italics ή underlined αντίστοιχα, χωρίς να χρειαστεί να κουνήσετε το ποντίκι σας μέχρι εκεί πάνω που έχουν βάλει τα αντίστοιχα κουμπάκια στους επεξεργαστές κειμένου.

Ctrl+F
Ανοίγει ένα μαγικό παραθυράκι (τόσο σε επεξεργαστές κειμένου όσο και στους browsers) το οποίο σας επιτρέπει να πληκτρολογήσετε τη λέξη/ φράση που ψάχνετε και να σας την υπογραμμίσει στο κείμενο που έχετε μπροστά σας. Εξαιρετικά χρήσιμο σε τεράστια κείμενα, όταν ψάχνετε μια συγκεκριμένη πληροφορία. Εξαιρετικά εκνευριστικό (αφού το συνηθίσεις) το ότι δεν υπάρχει στην πραγματική ζωή –σε τεράστια βιβλία, για παράδειγμα.

Ctrl+P
Στέλνει το κείμενο ή τη σελίδα που έχετε ανοιχτή μπροστά σας απευθείας στον εκτυπωτή.

Ctrl+S
Κάνει Save το έγγραφο που έχετε ανοιχτό.

Alt Gr+E
Όταν το πληκτρολόγιο είναι γυρισμένο στα ελληνικά, κάνει το σήμα του ευρώ (€) για να μην χρειάζεται να κάνετε Insert – Symbol κάθε φορά.

Alt+Tab
Εναλλάσσει τα ανοιχτά σας προγράμματα. Αν, ας πούμε, χαζεύετε στο Facebook και αντιληφθείτε κάποιον να πλησιάζει το γραφείο σας, πατάτε Alt+Tab και η οθόνη σας δείχνει μαγικά το Word, το Excel ή οποιοδήποτε άλλο (σχετικό με τη δουλειά, ελπίζουμε) πρόγραμμα έχετε ανοιχτό εκείνη τη στιγμή.

Ctrl+Tab
Αν πάλι θέλετε, αντί να πάτε π.χ. από τον Chrome στο Word, να πάτε από το ένα tab του Chrome στο άλλο, αυτό είναι το shortcut που χρειάζεστε.

Alt+F4
Αν ο εισβολέας που βλέπετε με την άκρη του ματιού σας να πλησιάζει το γραφείο σας έρχεται για να «ρίξει μια ματιά στον υπολογιστή σας», το πολύ δραστικότερο Alt+F4 δεν κάνει απλώς switch από το ένα παράθυρο στο άλλο, κλείνει εντελώς το πρόγραμμα που έχετε μπροστά σας (τον Chrome, στο παράδειγμά μας).

Windows+M
Κάνει minimize όλα τα παράθυρα που έχετε ανοιχτά. Τώρα ποιον μπορείτε να πείσετε ότι κάθεστε απλώς και χαζεύετε το desktop background σας δεν ξέρουμε.

Ctrl+C και Ctrl+V
Τα δύο μαγικά shortcuts που κάνουν copy-paste σε κλάσματα δευτερολέπτου, χωρίς να έχετε καμία ανάγκη το ποντίκι και τα δεξιά κλικ του. Το αντίστοιχο για το Cut (αντί για Copy) είναι Ctrl+X.

Ctrl+Shift+V
Κάνει copy-paste καθαρίζοντας ταυτόχρονα τη μορφοποίηση του κειμένου που θέλετε να κάνετε paste –π.χ. από ένα site σε ένα e-mail, για να ξεφορτωθείτε τις τεράστιες γραμματοσειρές, τα bold ή τα μεγάλα κενά ανάμεσα στις παραγράφους.

Shift+Delete
Σβήνει ένα αρχείο για πάντα (χωρίς να πάει στο Recycle Bin, απ’ όπου είναι εξαιρετικά πιθανό να ξεχάσετε να το σβήσετε).


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v