Πώς θα καθαρίσετε το smartphone σας

Κολλάει το iPhone ή το Android σας; Δείτε μερικούς απλούς τρόπους για να απελευθερώσετε χώρο και να αυξήσετε τις επιδόσεις.
Πώς θα καθαρίσετε το smartphone σας
Δεκάδες εφαρμογές που «τρέχουν» στο παρασκήνιο, φωτογραφίες που δεν χρειάζεστε, δεδομένα εφαρμογών και browser και ένα σωρό ακόμα… μικροπράγματα δεσμεύουν χώρο στο smartphone και μειώνουν την απόδοσή του.

Δείτε πώς θα το «καθαρίσετε» αποτελεσματικά.

Για iPhone


Τσεκάρετε τη χρήση των εφαρμογών της συσκευής

Ανοίξτε τις Ρυθμίσεις και πηγαίνετε General > Usage > Manage Storage. Στο πάνω μέρος θα δείτε πόση μνήμη χρησιμοποιούν και πόση έχετε διαθέσιμη. Ακριβώς από κάτω θα δείτε με ταξινόμηση ποιες εφαρμογές «τρώνε» περισσότερο χώρο και ποιες λιγότερο.

Τα νούμερα που βλέπετε αφορούν τόσο το μέγεθος της εφαρμογής, αλλά και τα «εσωτερικά» τους αρχεία. Έτσι για παράδειγμα αν έχετε κατεβάσει τραγούδια στο Spotify, πέρα από τα 56MB της εφαρμογής θα έχετε και έξτρα «κράτηση» χώρου από το κάθε τραγούδι. Δείτε λοιπόν τι σας «τρώει» χωρητικότητα, και ανάλογα με τις ανάγκες σας διαγράψτε το για να εξασφαλίσετε επιπλέον χώρο στη συσκευή.

Διαγράψτε παιχνίδια

Η πλειοψηφία των παιχνιδιών για iphone καταναλώνουν «γενναίες» δόσεις χώρου στη συσκευή, χάρη στα 3-D γραφικά τους. Το πιθανότερο είναι ότι κάποια από τα παιχνίδια που έχετε κατεβάσει δεν τα παίζετε καν. Διαγράψτε τα λοιπόν, κάνοντας κλικ πάνω σε αυτά από τις Ρυθμίσεις και επιλέγοντας delete app.

Το μήνυμα θα αυτοκαταστραφεί σε 5,4,3…

Αν δεν θέλετε να βλέπετε παλαιότερα μηνύματα στη συσκευή σας, τότε μπορείτε να ορίσετε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα διαγραφής τους μαζί με αρχεία που τρώνε χώρο, όπως φωτογραφίες και βίντεο. Πηγαίνετε στο Settings > Messages και επιλέξτε για τι διάστημα θέλετε να αποθηκεύονται τα μηνύματα στη συσκευή.

Απενεργοποιήστε τις ειδοποιήσεις

Οι ειδοποιήσεις των εφαρμογών δεν «τρώνε» μόνο δεδομένα, αλλά σπαταλούν και την μπαταρία της συσκευής. Πηγαίνετε στις Ρυθμίσεις – Notifications και απενεργοποιήστε τις για όσες εφαρμογές δε θέλετε να ενημερώνεστε τακτικά. Όσο περισσότερες, τόσο το καλύτερο.

«Καθαρίστε» το Safari

Ακόμα ένας εύκολος τρόπος για… ξεκαθάρισμα είναι να διαγράψετε cookies και δεδομένα από το cache του Safari. Από τις ρυθμίσεις, επιλέξτε το Safari, επιλέξτε Advanced και μετά Website Data. Πηγαίνετε μέχρι κάτω και επιλέξτε Remove all website data.

Για Android


Αδειάστε χώρο

Όλες αυτές οι φωτογραφίες που έχετε τραβήξει και οι δεκάδες εφαρμογές που έχετε εγκατεστημένες «τρώνε» χώρο και μνήμη από τη συσκευή σας. Μπορείτε να τσεκάρετε πόσο χώρο έχετε διαθέσιμο επιλέγοντας το Storage από τις Ρυθμίσεις. Κάνοντας μάλιστα tap στις Εφαρμογές, θα δείτε  συγκεκριμένα ποιες εφαρμογές τρώνε περισσότερο χώρο και επιλογή απεγκατάστασής τους.

Επίσης, αρχεία που έχετε κατεβάσει και καταναλώνουν χώρο βρίσκονται στο Downloads και μπορούν επίσης να διαγραφούν, μαζί με τα δεδομένα (cache) τους. Για να καθαρίσετε το cache, επιλέξτε το Clear cached data.

Περισσότερα αρχεία προς… διαγραφή βρίσκονται στο Miscellaneous files. Τικάρετε τα κουτάκια δίπλα σε οποιονδήποτε τύπο αρχείου θέλετε να διαγράψετε (backups, αρχεία που λάβατε μέσω Bluetooth, playlist κτλ.) και επιλέξτε το εικονίδιο του κάδου.

«Κόψτε» widgets

Όλα τα widgets που τρέχουν στην αρχική οθόνη μπορεί να είναι χρήσιμα, όμως καταναλώνουν χώρο και μνήμη «ρίχνοντας» τις επιδόσεις της συσκευής. Αν λοιπόν κάποια από αυτά δε τα χρησιμοποιείτε, διαγράψτε τα.

Απενεργοποιήστε ανεπιθύμητα animation

Ανάλογα με το λογισμικό που τρέχετε στη συσκευή σας, μπορεί να έχετε ενεργοποιημένα διάφορα ‘ειδικά εφέ’ τα οποία σίγουρα δείχνουν όμορφα, αλλά επιβραδύνουν την απόδοση. Τσεκάρετε λοιπόν τις ρυθμίσεις για να απενεργοποιήσετε όσα δεν προσφέρουν κάτι ιδιαίτερο. Θα τα βρείτε στο Settings > Developer options.

 

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v