Τι να κάνω για να μην πεινάω;

Νιώθετε μονίμως πεινασμένοι; Μην ανησυχείτε, έχουμε όλους τους τρόπους να το αντιμετωπίσετε, χωρίς να φορτωθείτε έξτρα θερμίδες και περιττά κιλά.
Τι να κάνω για να μην πεινάω;
Ξυπνάτε πεινασμένοι, φτάνετε στο γραφείο με στομάχι να γουργουρίζει, δεν μπορείτε να συγκεντρωθείτε στη δουλειά επειδή πεινάτε, γυρνάτε το βράδυ στο σπίτι και τρώτε πέντε σουβλάκια δίπιτα και ένα βουνό πατάτες επειδή «κοντεύετε να λιμοκτονήσετε». Και την άλλη μέρα πάλι τα ίδια. Κι η ζυγαριά τραβάει την ανηφόρα, ενώ εσείς τρώτε μόνο μια φορά τη μέρα –και την υπόλοιπη ακούτε γουργουρητά, που δεν είναι από ευτυχία. Ακούγεται σενάριο βγαλμένο από τη ζωή σας; Μην ανησυχείτε, υπάρχει λύση.

Προγραμματίστε σωστά τα γεύματά σας

Αν ξεκινάτε την ημέρα σας αισιοδοξώντας ότι δεν θα πεινάσετε –άρα δεν χρειάζεται να πάρετε τίποτα μαζί σας στη δουλειά– είναι μαθηματικά βέβαιο ότι εκεί γύρω στις 3.00 το μεσημέρι θα βρεθείτε να ξεφυλλίζετε καταλόγους delivery. Αντιθέτως, αν έχετε μαζί σας φαγητό, δεν θα φορτωθείτε περιττές θερμίδες και δεν θα πεινάτε κατά τη διάρκεια της μέρας. Ένα-δυο αυγά για πρωινό, και ένα ελαφρύ σάντουιτς με τόνο για το μεσημέρι είναι ιδανικά. Δείτε εδώ περισσότερες ιδέες για γεύματα που δεν θα σας φορτώσουν θερμίδες.

Μην ξεχνάτε την πρωτεΐνη

Μπορεί ένα πιάτο γεμιστά, για παράδειγμα, να σας φαίνεται πιο light γεύμα απ’ ό,τι δύο μπιφτέκια, το πρόβλημα είναι όμως πως η έλλειψη πρωτεΐνης από τα κατά τα άλλα συμπαθέστατα λαδερά της ελληνικής κουζίνας θα σας κάνει να πεινάσετε ξανά μετά από 2-3 ώρες. Φροντίστε, λοιπόν, κάθε γεύμα σας να περιέχει κατά το μεγαλύτερο μέρος πρωτεΐνη (φιλέτο κοτόπουλο, αυγά, όσπρια).

Μην παραλείπετε γεύματα

Αν μεσολαβούν δέκα ώρες ανάμεσα σε κάθε σας γεύμα, λογικό είναι να πεινάτε όλη μέρα. Η σωστή διατροφή δεν είναι αγώνες πείνας. Φροντίστε να έχετε πάντα πρόχειρα μερικά υγιεινά σνακ (ένα γιαούρτι 2%, μία μπάρα δημητριακών χωρίς ζάχαρη, μια χούφτα ανάλατους ξηρούς καρπούς) για τις απογευματινές λιγούρες. Δείτε εδώ μερικές ακόμα τροφές που, εγγυημένα, μας κόβουν την όρεξη.

Πιείτε περισσότερο νερό

Το γνωστό ανέκδοτο που καταλήγει «είδες; Δεν πεινούσες, διψούσες» έχει μια δόση αλήθειας. Ένα ποτήρι νερό πριν το κάθε γεύμα, και μερικές γουλιές ενδιάμεσα, θα μειώσουν εγγυημένα την ποσότητα φαγητού που καταναλώνετε. Επιπλέον, η αφυδάτωση κάνει τον οργανισμό μας να «ζητάει» ενέργεια (να πεινάει, δηλαδή) κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ στην πραγματικότητα αυτό που του λείπει είναι νερό.

Περιορίστε το junk food

Οι μεγάλες ποσότητες ζάχαρης που περιέχει, ανεβάζουν απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, τα οποία εν συνεχεία πέφτουν εξίσου απότομα, με αποτέλεσμα να νομίζετε πως ξαναπεινάτε λίγες μόνο ώρες αφού έχετε «τσακίσει» ένα full extra burger με αναψυκτικό και πατάτες.

Κλείστε την τηλεόραση

Έρευνες έχουν δείξει ότι καταναλώνουμε πολύ περισσότερο φαγητό όταν τρώμε μπροστά στην τηλεόραση. Ακόμα, όμως, και αν δε μιλάμε για κανονικό δείπνο, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε συνδέσει τους μαραθώνιους σειρών ή ταινιών με τσιμπολόγημα, ποπ κορν, πίτσες, γλυκά και πάει λέγοντας –κι αυτά τα συνοδευτικά κάνουν κάπως μαγικά την εμφάνισή τους μπροστά στην τηλεόραση, είτε πεινάμε είτε όχι. Κλείστε, λοιπόν, την τηλεόραση, και κανονίστε καλύτερα μια βόλτα με την παρέα.

«Γεμίστε» την ημέρα σας

Πολλές φορές, δεν πεινάμε πραγματικά –θέλουμε απλώς κάτι να μας κρατήσει ευχάριστα απασχολημένους, και όπως και να το κάνουμε το φαγητό είναι μια από τις μεγαλύτερες απολαύσεις. Φροντίστε να στριμώξετε περισσότερες (κατά προτίμηση ευχάριστες) δραστηριότητες μέσα στην ημέρα σας, που θα σας κρατήσουν απασχολημένους ώστε να αποφύγετε τις απρογραμμάτιστες επιδρομές στο ψυγείο επειδή δεν έχετε τίποτα καλύτερο να κάνετε.

Επιμέλεια: Ηρώ Κουνάδη

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v