Πώς να γίνω συμπαθητικός;

Θέλετε να γίνεστε συμπαθής σε όσους γνωρίζετε; Μ’ αυτά τα δέκα μικρά επικοινωνιακά κόλπα, θα το καταφέρετε!
Πώς να γίνω συμπαθητικός;
του Θοδωρή Διάκου

Δεν είναι ντροπή να το παραδεχτούμε· όλοι θέλουμε να γινόμαστε αρεστοί. Χρειάζεται, όμως, αρκετή δουλειά από το να το λέμε μέχρι να το πετύχουμε. Θα σας πούμε, λοιπόν, ένα μικρό μυστικό: το πρώτο και σημαντικότερο βήμα είναι η αυτοπεποίθηση. Αυτό σημαίνει πως η συμπάθεια είναι κάτι που κερδίζουμε με την αξία μας, δεν είναι ελεημοσύνη. Το να «πουλήσουμε» τον εαυτό μας σωστά σημαίνει πως αποδεχόμαστε αυτό που είμαστε, και μάλιστα περήφανα. Αν φαινόμαστε πως ζητάμε την συμπάθεια των άλλων για επιβεβαίωση, τότε έχουμε χάσει το παιχνίδι.

Οι άνθρωποι πάντα – αργά ή γρήγορα – θα καταλάβουν έναν ψεύτη. Αν υποκρινόμαστε πως είμαστε κάτι άλλο απλά και μόνο για κερδίσουμε συμπάθεια, το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να μας γυρίσουν όλα σαν μπούμερανγκ. Οπότε, προτού αρχίσουμε να εφαρμόζουμε τις παρακάτω συμβουλές, σιγουρευόμαστε για ένα πράγμα: ότι συμπαθούμε τον εαυτό μας αρκετά, κι ότι αυτό είναι που θα μας καταστήσει ακαταμάχητους σε όσα άτομα γνωρίζουμε.

1. Ήσουν ευγενικός σήμερα;
Όταν μιλάμε με κάποιον, το να είμαστε ευγενικοί μπορεί να μας πάει πολύ μακριά—εννοώντας ότι κανείς δεν πρόκειται να συνεχίσει να μιλάει με έναν αγενή άνθρωπο. Το να είμαστε επικριτικοί μας κάνει να φαινόμαστε μίζεροι. Άλλωστε, όλοι όσοι επικοινωνούμε καθημερινά, είναι κι αυτοί άνθρωποι, και τα αισθήματά τους είναι εξίσου σημαντικά.

2. Η ειλικρίνεια είναι σημαντική
Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι έχουμε δικαίωμα να κάνουμε κατάχρηση. Η δικαιολογία «δεν είμαι κακός, είμαι απλά ειλικρινής» πρέπει να αφαιρεθεί από το μυαλό σου, και αντ’ αυτού να αφοσιωθείς στο να βοηθάς όντως τους ανθρώπους με την ειλικρίνειά σου. Θεωρούμε ότι η γραμμή μεταξύ εποικοδομητικής κριτικής και κακίας είναι πολύ λεπτή, αλλά αυτό δεν ισχύει. Πόσο μάλλον, αν αντιμετωπίζεις τους άλλους με ειλικρίνεια και ενδιαφέρον, ακόμα και στα λάθη τους, τους βεβαιώνεις ότι θέλεις το καλό τους.

3. Άκου
Αυτή η απλή πράξη είναι τόσο σημαντική. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μια ιστορία να σου πουν, και το να αποδείξεις ότι είσαι καλός ακροατής θα σε βάλει άμεσα στην λίστα με τα αγαπημένα τους άτομα. Για να μην αναφέρουμε το ότι, τις περισσότερες φορές, αυτά τα πράγματα είναι αμφίδρομα, και θα είναι παραπάνω από πρόθυμοι να ακούσουν τις δικές σου σκέψεις. (Επίσης, κανείς δεν συμπαθεί αυτούς που τον διακόπτουν όταν μιλάει.)

4. Το γέλιο είναι ζωή…
…και ο άνθρωπος με καλό χιούμορ είναι ο πυρήνας της παρέας. Είναι λογικό: αν η παρέα μαζί σου κάνει τους άλλους να ξεχνούν πώς πέρασε η ώρα, επειδή διασκεδάζουν, σύντομα θα είσαι από τους καλύτερούς τους φίλους. Ταυτόχρονα, έχει αποδειχτεί ότι οι άνθρωποι που μπορούν να αυτοσαρκάζονται γίνονται άμεσα πιο συμπαθείς και κερδίζουν την εμπιστοσύνη των άλλων, μιας και φαίνεται πως δεν τους απασχολούν επιφανειακά πράγματα, όπως η εικόνα τους.

5. Για κοίτα με στα μάτια, λοιπόν…
Σας έχει τύχει ποτέ να θέλετε να μιλήσετε με κάποιον, και τα μάτια του να… κόβουν βόλτες στα πέριξ; Λογικά θα θυμάστε πόσο εκνευριστικό είναι. Εκτός κι αν πάσχετε από Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής, μην γίνεστε αυτό το άτομο.

6. Θετικός άνθρωπος = θετικές εντυπώσεις
Ακόμα κι αν δεν περνάς την καλύτερή σου μέρα, το να μεταφέρεις την κακή σου διάθεση στους άλλους δεν θα σε οδηγήσει πουθενά. Σίγουρα, κανείς δεν μπορεί να ακτινοβολεί θετική ενέργεια κάθε μέρα, αλλά αν κρατάς μια αισιόδοξη στάση στην ζωή σου, οι υπόλοιποι θα το εκτιμήσουν. Η χαρά, άλλωστε, είναι μεταδοτική!

7. Όλοι έχουμε ανασφάλειες...
…αυτό όμως δεν σημαίνει πως πρέπει να τις εκφράζουμε όπου σταθούμε και βρεθούμε. Οι περισσότεροι άνθρωποι… ξενερώνουν όταν έρχονται αντιμέτωποι με κάποιον που παραπονιέται συνεχώς και δείχνει να μην αγαπάει τον εαυτό του. Υπάρχουν πολλές κατάλληλες στιγμές για να εκφράσουμε τα αρνητικά μας συναισθήματα, μα κατά την διαδικασία της γνωριμίας, μάλλον θα προκαλέσει μεγαλύτερο κακό.

8. Να τηρείς τις υποσχέσεις σου
Τίποτα δεν δείχνει στον άλλον ότι είσαι καλός άνθρωπος από το να είσαι συνεπής μαζί του. Φτάνε στην ώρα σου στα ραντεβού, και όταν υπόσχεσαι να κάνεις κάτι, φρόντισε να το έχεις κάνει στην ώρα του. Πολλές φορές, μια μισοτελειωμένη εξυπηρέτηση την τελευταία στιγμή δίνει χειρότερη εντύπωση από το να πούμε ξεκάθαρα «όχι».

9. «Σέβομαι την άποψή σου»
Το να πιστεύεις σε κάτι είναι καλό. Το να μην σταματάς να κηρύττεις τα πιστεύω σου μέχρι να τους πείσεις όλους θα σε εξοστρακίσει από κάθε παρέα που έχει φτιαχτεί ποτέ. Σε κανέναν δεν αρέσει να του λένε τι να κάνει και σε τι να πιστέψει. Είναι αναμενόμενο (και πολύ υγιές) να υπάρχουν διαφωνίες σε όλες τις σχέσεις, μα ο σεβασμός στις απόψεις του άλλου είναι αυτό που θα κάνει τις σχέσεις να κρατήσουν καιρό.

10. Γούστα είναι αυτά…
Και για το τέλος, αφήσαμε το πιο απλό στην θεωρία, μα το πιο δύσκολο στην πράξη. Υπάρχουν φορές που, όσο κι αν προσπαθήσουμε, κάποιοι άνθρωποι απλά δεν έχουν σκοπό να ανταποκριθούν. Ίσως κάτι τους ενοχλεί σ’ εμάς, ίσως δεν χρειάζονται περισσότερους φίλους. Ποτέ δεν θα μάθουμε, και δεν υπάρχει λόγος. Η συνειδητοποίηση ότι δεν μπορούμε να γίνουμε συμπαθείς σε όλους είναι δύσκολη να την «καταπιούμε», αλλά μπορεί να μας σώσει πολύ χρόνο. Συνεπώς, αν – παρά τις έντιμες προσπάθειές μας – βλέπουμε ότι… δεν περνάει η μπογιά μας εδώ, πιάνουμε το υπονοούμενο και συνεχίζουμε παρακάτω…
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v