Μπύρα στο σπίτι: Οδηγός αγοράς για αρχάριους

Θέλετε να φτιάξετε την δική σας μπύρα στο σπίτι, αλλά δεν έχετε ιδέα από το άθλημα της ζυθοποίησης; Όσα χρειάζεται να ξέρετε για να ξεκινήσετε την παραγωγή.
Μπύρα στο σπίτι: Οδηγός αγοράς για αρχάριους
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Την απολαμβάνουμε παγωμένη – συνήθως – το καλοκαίρι, αποτελεί μία από τις αγαπημένες μας αλκοολούχες επιλογές και η ποικιλία της σε γεύσεις και αρώματα είναι τεράστια.

Ναι, καλά το καταλάβατε, μιλάμε με υπερβάλλοντα… ζύθο για την μία και μοναδική μπύρα, η οποία σε αντίθεση με ό,τι μπορεί να πιστεύετε είναι αρκετά εύκολο να παρασκευαστεί στο σπίτι. Πώς; Με τον κατάλληλο εξοπλισμό και τις απαραίτητες γνώσεις. 

Ο εξοπλισμός
Για να φτιάξετε μπύρα στο σπίτι αυτό που πρακτικά χρειάζεστε είναι ένα δοχείο το οποίο να είναι κατάλληλο για τρόφιμα και το οποίο να χωράει την ποσότητα μπύρας την οποία θέλετε να ζυμώσετε. Αν και μπορείτε να «χτίσετε» κομμάτι – κομμάτι τον εξοπλισμό αυτό αγοράζοντας νταμιτζάνες, σωλήνες, πυκνόμετρο και θερμόμετρο από το τοπικό εργαλειοπωλείο, πολύ πιο εύκολη υπόθεση είναι να προμηθευτείτε ένα έτοιμο kit ζυθοποίησης.

Το κόστος του κυμαίνεται από 80€ μέχρι 100€ και περιλαμβάνει συνήθως έναν κάδο με βρυσάκι, έναν κάδο ζύμωσης με βρυσάκι και θερμόμετρο, αεροπαγίδα, γεμιστικό για τις φιάλες, πλαστικό αναδευτήρα, ταπωτικό για τις φιάλες, απολυμαντικό και βούρτσα καθαρισμού, πυκνόμετρο και κύλινδρο μέτρησης. Μια καλή επιλογή αγοράς, είναι αυτό εδώ της Brewferm, το οποίο «βγάζει» 23 λίτρα μπύρας, ή περίπου 42-44 μπουκάλια, μετά την αφαίρεση του ιζήματος.

Στη συνέχεια, θα χρειαστείτε ένα έτοιμο μείγμα για μπύρα. Κυκλοφορούν σε κονσέρβες, και χωρίζονται ανάλογα με τους βασικούς τύπους μπύρας: ale, lager και lambic. Ανάλογα λοιπόν με το τι μπύρα θέλετε να φτιάξετε, αγοράζετε και το ανάλογο kit. Το κόστος του ανέρχεται στα 15€ και μπορείτε να τα προμηθευτείτε από εδώ και από εδώ.

Τέλος, άδεια μπουκάλια θα βρείτε στο τοπικό εμπόριο με κόστος από 0,20€ έκαστο, ενώ για να τα στεγνώσετε και να τα ξαναχρησιμοποιήσετε, καλό θα ήταν να προμηθευτείτε και έναν στραγγιστήρα μπουκαλιών.

Η παρασκευή για αρχάριους

Αφού προμηθευτείτε το βασικό σετ εξοπλισμού και την κονσέρβα με το μείγμα, είστε έτοιμοι να προχωρήσετε στην ζυθοπαρασκευή. Το μείγμα αραιώνεται με νερό, προσθέτετε μαγιά και η μπύρα ξεκινάει να ζυμώνεται αφήνοντας το διοξείδιο να φύγει. Αφού τελειώσει η πρώτη αυτή ζύμωση, η οποία διαρκεί περίπου μια εβδομάδα, η μπύρα μεταγγίζεται στα μπουκάλια και σε κάθε μπουκάλι προστίθεται μια κοφτή κουταλιά ζάχαρη ή δεξτρόζη.

Αφού προστεθούν τα σάκχαρα, τα μπουκάλια ταπώνονται και αφήνονται για άλλη μια βδομάδα για να ολοκληρωθεί και η δεύτερη ζύμωση. Ύστερα παραμένουν για να «ηρεμήσουν» σε σκιερό και δροσερό μέρος ώστε να φύγει η «σπιρτάδα» της ζύμωσης και να δέσουν τα αρώματα, με προτεινόμενο χρόνο αναμονής τους δύο μήνες.

Μετά το πέρας του χρόνου αυτού, ανοίγετε και… απολαμβάνετε. Σημειώστε ότι όσο πιο «βαρύ» είναι το μείγμα σε αλκοόλ, τόσο περισσότερο χρόνο θέλει για να ωριμάσει, επομένως συμβουλευτείτε τις οδηγίες που αναγράφονται σε αυτό.

Δείτε εδώ μια αναλυτική συνταγή (μέρος 1 και 2), στα ελληνικά, για παρασκευή μπύρας με έτοιμο μείγμα.

Ένα βήμα παραπέρα
Στα έτοιμα beerkits που υπάρχουν στην αγορά, το εκχύλισμα βύνης έχει βραστεί με λυκίσκο, έχει συμπυκνωθεί και διατίθεται σε μορφή κονσέρβας, οπότε το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να αραιώσετε με νερό και να προσθέσετε την παρεχόμενη μαγιά.

Αν θέλετε να το πάτε ένα βήμα παραπέρα, μπορείτε να αγοράσετε το εκχύλισμα βύνης και τον λυκίσκο ξεχωριστά και να τα βράσετε εσείς σε μια κατσαρόλα, ανάλογα με τη συνταγή που θα επιλέξετε. Εν ολίγοις, δημιουργείτε μόνοι σας το «ζουμί» που θα παίρνατε έτοιμο από την κονσέρβα και μπορείτε να «παίξετε» με τις αναλογίες βύνης και λυκίσκου. Η βύνη δίνει τη γλυκιά υφή της μπύρας και αρώματα μπισκότου, δημητριακών και σταριού και, όσο περισσότερο καβουρδίζεται, δίνει αρώματα από σοκολάτα και καφέ. Ο λυκίσκος δίνει την πικράδα και τα αρώματα λεμονιού, πορτοκαλιού και γενικά φρούτων.

Δείτε εδώ μια συνταγή για μπύρα με τη χρήση εκχυλισμάτων.

Για… ακόμα ένα βήμα παραπέρα, αντί να αγοράσετε έτοιμο εκχύλισμα βύνης, παίρνετε τη βύνη τη θρυμματίζετε σε ένα ειδικό μύλο, τη βουτάτε σε ζεστό νερό και την εκχυλίζετε μόνοι σας. Ύστερα βράζετε το μείγμα προσθέτοντας λυκίσκο ανάλογα με τη συνταγή, ακολουθώντας στη συνέχεια την ίδια διαδικασία με εκείνη του αρχάριου (βλ. παραπάνω).

Σε γενικές γραμμές, η πορεία για την παρασκευή μιας μπύρας από τον αγρό στο ποτήρι μας ξεκινά με τη βυνοποίηση του κριθαριού (1), συνεχίζει με την εκχύλισή του ώστε να δημιουργηθεί ζωμός (2), μετά ο ζωμός αυτός βράζεται μαζί με τον λυκίσκο(3), το μείγμα ψύχεται (4), προστίθεται η μαγιά (5), ολοκληρώνεται η πρώτη ζύμωση (6), προστίθενται σάκχαρα για να δημιουργηθεί η δεύτερη ζύμωση (7), στην διάρκεια της οποίας το παραγόμενο διοξείδιο που παράγεται εγκλωβίζεται στην μπύρα και δημιουργείται το ανθρακικό της (8) και μετά από μια περίοδο ωρίμανσης, (9) η μπύρα είναι έτοιμη για κατανάλωση.

Οι αρχάριοι ξεκινούν από τα τελευταία βήματα της διαδικασίας (3), ενώ οι «προχωρημένοι» ζυθοπαρασκευαστές πάνε σταδιακά ένα βήμα πιο πίσω κάθε φορά, φτάνοντας μέχρι την εκχύλιση.

Καλές ζυμώσεις!


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v