Τι να κάνετε για να έχετε αυτοπεποίθηση

Η αυτοπεποίθηση δεν είναι απαραίτητα εκ γενετής χάρισμα. Για να το αποδείξουμε, έχουμε πέντε συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να την αποκτήσετε.
Τι να κάνετε για να έχετε αυτοπεποίθηση
της Ηρώς Κουνάδη

Υπάρχει ένας ευρύτατα διαδεδομένος μύθος σύμφωνα με τον οποίο η αυτοπεποίθηση είναι γνώρισμα του χαρακτήρα μας. Όπερ μεθερμηνευόμενο, ή την έχεις ή δεν την έχεις. Κι αν δεν την έχεις, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα για να την αποκτήσεις. Παρά το ότι ο μύθος αυτός στηρίζεται σε μια βάση αλήθειας (ότι υπάρχουν άνθρωποι που όντως έχουν εγγενώς περισσότερη αυτοπεποίθηση από άλλους) στην πραγματικότητα δεν παύει να αποτελεί μύθο.

Η αυτοπεποίθηση χτίζεται σταδιακά –γι’ αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο το ότι αποτελεί σπάνιο γνώρισμα ανάμεσα, π.χ., σε 20άρηδες απ’ ό,τι σε 30άρηδες. Αν, βέβαια, δεν θέλετε να περιμένετε να περάσουν τα χρόνια για να έρθει να σας βρει, ως άλλη επιφοίτηση, έχουμε ορισμένα τρικ που θα σας βοηθήσουν να την αποκτήσετε… σήμερα.

Προσποιηθείτε την: Το σοφό “fake it till you make it” των Αγγλοσαξώνων βρίσκει εδώ μία από τις καλύτερες εφαρμογές του. Ας πούμε, για παράδειγμα, ότι βρίσκεστε μόνοι σε ένα πάρτι όπου δεν ξέρετε κανέναν. Η παρόρμησή σας λέει να κρυφτείτε στη γωνία προσποιούμενοι ότι κοιτάτε το κινητό σας, μέχρι να έρθουν οι φίλοι σας. Αν αντισταθείτε στην παρόρμηση και το παίξετε άνετοι μιλώντας σε κόσμο, υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να κάνετε μια νέα γνωριμία, πράγμα που θα σας κάνει να αισθανθείτε περήφανοι για τον εαυτό σας (που κατάφερε να αντισταθεί στην παρόρμηση) πράγμα που θα σας γεμίσει αυτοπεποίθηση. Είδατε πώς συνδέονται όλα;

Θυμηθείτε τα κομπλιμέντα που σας κάνουν: Αυτές εδώ οι πολύ σοφές συμβουλές, από ένα λόγο αποφοίτησης που έγινε τραγούδι, λένε μεταξύ άλλων «θυμηθείτε τα κομπλιμέντα που ακούτε, ξεχάστε τις προσβολές. Αν το καταφέρετε αυτό, πείτε μου τον τρόπο». Επειδή όλοι οι άνθρωποι έχουμε την τάση να κάνουμε το ανάποδο –να θυμόμαστε τις προσβολές και να ξεχνάμε τα κομπλιμέντα που μας κάνουν– δοκιμάστε το κόλπο να σημειώνετε τα κομπλιμέντα που λαμβάνετε σε μια λίστα. Ναι, θα σας φαίνεται γελοίο και εντελώς ντροπιαστικό κάθε φορά που θα το κάνετε. Θα σας βοηθήσει, όμως, να ανασύρετε ευκολότερα από τη μνήμη σας τα θετικά σχόλια που έχετε ακούσει κατά καιρούς για το άτομό σας, κάθε φορά που θα νιώθετε την αυτοπεποίθησή σας να πιάνει πάτο. Και δεν χρειάζεται να το πείτε ποτέ σε κανέναν.

Κάντε κάτι που σας τρομάζει μια φορά την εβδομάδα: Η γνωστή (όσο και σοφή) συμβουλή λέει «κάθε μέρα», αλλά οι υπερβολές δεν βοήθησαν ποτέ κανέναν –κι επίσης δεν ξέρουμε κανέναν άνθρωπο που να φοβάται τόσο πολλά πράγματα ώστε να μπορεί να κάνει ένα από αυτά κάθε μέρα για την υπόλοιπη ζωή του. Δοκιμάστε, λοιπόν, μια φορά την εβδομάδα κάτι που σας φαίνεται από ελαφρώς έως πολύ τρομακτικό: από το να κάνετε bungee jumping μέχρι το να πιάσετε κουβέντα στον ωραίο άγνωστο στο μπαρ. Η αυτοπεποίθηση χτίζεται από το αίσθημα ότι καταφέρατε κάτι δύσκολο.

Συναναστραφείτε περισσότερο ανθρώπους που σας αγαπάνε: Υπάρχουν άνθρωποι (συνήθως, οι πιο κοντινοί μας φίλοι) που έχουν το μοναδικό ταλέντο να μας «ανεβάζουν»: επειδή είναι πάντα υποστηρικτικοί σε ό,τι κάνουμε, επειδή μας θεωρούν καταπληκτικούς (αλλιώς δεν θα ήμασταν οι πιο κοντινοί τους φίλοι) ή απλώς επειδή μας αγαπάνε πολύ. Θα το έχετε παρατηρήσει, ότι η αυτοπεποίθησή σας βρίσκεται στα ύψη όταν είστε μαζί τους –μιλάτε χωρίς να σκέφτεστε, δεν είστε πια ο ντροπαλός, συνεσταλμένος εαυτός σας. Το πρόβλημα με αυτούς τους ανθρώπους είναι ότι από μια ηλικία και μετά (νομίζουμε ότι) δεν έχουμε αρκετό χρόνο για να περνάμε μαζί τους. Βρείτε τον. Θα σας κάνει καλό.

Φροντίστε περισσότερο τον εαυτό σας: Από κάθε άποψη. Εστιάστε, όμως, περισσότερο στα σημεία που θεωρείτε ότι χρειάζονται βελτίωση.
Απαντήστε ειλικρινά στην ερώτηση: «γιατί πιστεύετε ότι δεν έχετε αυτοπεποίθηση;»
- Επειδή για παράδειγμα νιώθετε ανασφάλεια για την εξωτερική σας εικόνα; Ασκηθείτε περισσότερο, αλλάξτε τη διατροφή σας ώστε να είναι πιο ισορροπημένη, αλλάξτε στυλ στα μαλλιά ή το ντύσιμό σας.
- Επειδή δεν θεωρείτε ότι είστε αρκετά ενδιαφέρον άτομο; Διαβάστε περισσότερο, επιδιώξτε να συναναστραφείτε με διαφορετικούς μεταξύ τους ανθρώπους, ξεκινήστε νέες δραστηριότητες, αναζητήστε χόμπι, γενικώς βγείτε από την καθημερινή σας ρουτίνα για να αποκτήσετε εμπειρίες και ερεθίσματα που θα κάνουν τις συζητήσεις σας πιο ενδιαφέρουσες.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v