9 μυστικά για να έχετε αυτοπεποίθηση

Το μυστικό της επιτυχίας είναι η αυτοπεποίθηση. Και τα μυστικά της αυτοπεποίθησης… βρίσκονται εδώ, για να σας φέρουν με σταθερά βήματα πιο κοντά στον στόχο σας.
9 μυστικά για να έχετε αυτοπεποίθηση
Έχετε σκεφτεί ποτέ ποια είναι εκείνη η ειδοποιός διαφορά μεταξύ αυτών που πετυχαίνουν τους στόχους τους και όσων δεν τα καταφέρνουν; Η απάντηση κρύβεται σε μια αρετή που επηρεάζει την απόδοσή μας και σε θεωρητικό και σε πρακτικό επίπεδο. Ένα χαρακτηριστικό που δίνει ώθηση στον εαυτό μας αλλά κάνει και τους άλλους να πιστεύουν σε εμάς. Ένα γνώρισμα που αν λείπει, ακόμη και η πιο σκληρή προσπάθεια καταλήγει άκαρπη: Η αυτοπεποίθηση.

Η σιγουριά και η πίστη στις δυνάμεις μας είναι αυτή που μας δίνει την ενέργεια να προσπαθήσουμε αλλά πείθει και τους άλλους να μας εμπιστευθούν. Και, όπως τα περισσότερα πράγματα στη ζωή, η αυτοπεποίθηση είναι κάτι που όσο δύσκολο κι αν ακούγεται στους πλέον πεσιμιστές εξ ημών, δεν γεννιόμαστε με αυτή, αλλά την αποκτάμε. Αρκεί να ενσωματώσουμε στην καθημερινότητά μας τις παρακάτω συνήθειες, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι μιας ζωής γεμάτης σιγουριά.

*Μην κάνετε τα πράγματα περίπλοκα
Θέλετε κάτι; Ωραία: Φτιάξτε ένα πλάνο για να το κατακτήσετε. Κρατήστε το βλέμμα σας πάντα στο αποτέλεσμα που θέλετε να πετύχετε – όλα τα υπόλοιπα, δηλαδή τα εμπόδια που θα σας βάλουν άλλοι ή η ενστικτώδης τάση σας προς την υπερανάλυση είναι απλώς «θόρυβος» που σας αποσπά την προσοχή και κάνει τα πράγματα περίπλοκα, γι’ αυτό θα πρέπει να μάθετε να τα αγνοείτε.

*Εστιάστε στον στόχο σας
Οι άνθρωποι με αυτοπεποίθηση όχι μόνο βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο, αλλά και, επειδή περιμένουν καλά πράγματα να συμβούν, αυτά συμβαίνουν στην πραγματικότητα. Υπάρχει μάλιστα ένα αμερικανικό ρητό που λέει πως «αν έχεις αυτοπεποίθηση, έχεις κερδίσει πριν καν αρχίσεις».

*Θεωρήστε ότι τα έχετε ήδη καταφέρει
Η συμπεριφορά που δείχνει σιγουριά εμπνέει εμπιστοσύνη στους άλλους και δημιουργεί κλίμα «νίκης» - σκεφτείτε απλά πως έχετε πετύχει ήδη τον στόχο σας και συμπεριφερθείτε αναλόγως – σύντομα θα δείτε τη διαφορά στο πώς σας βλέπουν οι υπόλοιποι αλλά και στο πώς βλέπετε εσείς τον εαυτό σας.

*Μην περάσετε από την αυτοπεποίθηση στην έπαρση
Είναι πολύ διαφορετικές οι έννοιες της σιγουριάς από τη μία και της οίησης από την άλλη. Η συμβουλή της «συμπεριφοράς ενός νικητή» αφορά τη διάθεση με την οποία θα πρέπει να αντιμετωπίζετε τις καταστάσεις και δεν σημαίνει πως είναι ωραίο να μιλάτε συνεχώς για τις επιτυχίες σας και τις ικανότητές σας. Η επιτυχία μιλά από μόνη της και η ταπεινότητα είναι αρετή που χαρακτηρίζει τους επιτυχημένους ανθρώπους.

*Γεμίστε το λεξιλόγιό σας με «θετικά» φορτισμένες φράσεις
Έστω ότι συναντάτε κάποιον και σας ρωτά για την επιχείρησή σας. Σε ποια από τις δύο περιπτώσεις θεωρείτε ότι θα είχατε την καλύτερη δυνατή ανταπόκριση; Αν λέγατε «Ναι, έχω μια ιστοσελίδα για τα σπορ. Ασχολείσαι κι εσύ με τον αθλητισμό; Τέλεια! Πρέπει να τη δεις, θα σου στείλω με email ό,τι χρειαστείς, θα σου αρέσει πολύ» ή αν λέγατε «εε, έχω μία ιστοσελίδα, αλλά δεν ξέρω και πολύ από αυτά (νευρικά γέλια)»;

*Ακούστε τους άλλους αλλά μην τους αφήνετε να σας εμποδίσουν
Οι συμβουλές των γύρω σας είναι καλοδεχούμενες, και μπορεί όντως να δίνονται με καλή πρόθεση, θέλοντας να σας προστατεύσουν από τυχόν κακοτοπιές. Ωστόσο, θα πρέπει να μάθετε να εντοπίζετε την διαφορά της δικής σας και της δικής τους οπτικής γωνίας και να μην αφήνετε την δική τους νοοτροπία να καθορίζει την κατεύθυνση των σχεδίων σας. Οι συμβουλές είναι δικές τους, αλλά η τελική απόφαση (και η ζωή) είναι δική σας.

*Αφιερώστε χρόνο στα σημαντικά
Μάθετε να λέτε «όχι» στα περιττά – δεν είναι ντροπή να βάζετε προτεραιότητες – ώστε να διατηρήσετε την ενέργειά σας για αυτά που πραγματικά σας ενδιαφέρουν. Ακόμη κι αυτοί που εισπράττουν την απόρριψή σας θα σεβαστούν την αποφασιστικότητα και την ειλικρίνειά σας.

*Μην φοβάστε την αποτυχία
Οι αναποδιές και τα λάθη είναι ορισμένες φορές αναπόφευκτα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα πρέπει να σταματήσετε την προσπάθεια από φόβο πιθανής αποτυχίας. Για την ακρίβεια, οι άνθρωποι με αυτοπεποίθηση συνεχίζουν να διακρίνονται από σιγουριά και αισιοδοξία ακόμη και όταν έρχονται αντιμέτωποι με την αποτυχία.

*Γίνετε φίλοι με την υπομονή και την επιμονή
Η αυτοπεποίθηση είναι ένα οικοδόμημα που χτίζεται αδιάκοπα καθ’ όλη την διάρκεια της πορείας σας. Αυτό προϋποθέτει πολλά περισσότερα «μπορώ» από «δεν μπορώ» κατά την διάρκεια της ζωής σας και συνεχή προσπάθεια με θετική σκέψη, ακόμη κι όταν δεν φαίνονται θετικά αποτελέσματα στον ορίζοντα. 

Πηγή

 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v