Online test για να υπολογίσετε το IQ σας

Πέντε online test που υπόσχονται να υπολογίσουν το IQ σας και (έξτρα μπόνους) οδηγίες για την περίπτωση που θέλετε να δοκιμάσετε το επίσημο τεστ της Mensa.
Online test για να υπολογίσετε το IQ σας
της Ηρώς Κουνάδη

Πόσο έξυπνοι (πιστεύετε ότι) είστε; Υπάρχει, άραγε, ένας αλάνθαστος τρόπος να το μάθετε –απαντώντας, ας πούμε, ένα online τεστ; Χωρίς να θέλουμε να σας στεναχωρήσουμε, πρέπει να σας πούμε ότι όσες διαδικτυακές διαφημίσεις και αν δείτε να αναβοσβήνουν, τα επίσημα τεστ της Mensa, αυτά που μετρούν όντως τον δείκτη ευφυΐας σας, δεν πρόκειται να τα βρείτε online. Αυτό που μπορείτε να βρείτε είναι διάφορα παρόμοια ή προπαρασκευαστικά τεστ, τα οποία αφενός θα σας διασκεδάσουν, αφετέρου θα σας δώσουν ίσως μια γενική ιδέα για το πού περίπου κυμαίνεται το σκορ σας (spoiler: κάπου ανάμεσα στο 70 και το 130, αν ανήκετε στο «φυσιολογικό» 95% του παγκόσμιου πληθυσμού).

Αν σας ανοίξουν την όρεξη για να δοκιμάσετε τις δυνάμεις σας και στο επίσημο τεστ της Mensa, τόσο το καλύτερο. Για την περίπτωση που αναρωτιέστε, αυτά δε γίνονται online, αλλά ανά τακτά χρονικά διαστήματα στα γραφεία της Mensa σε κάθε χώρα. Για την Ελλάδα, το επόμενο τεστ έχει προγραμματιστεί για τις 22 και 23 Φεβρουαρίου, με κόστος συμμετοχής 30€ –λεπτομέρειες θα βρείτε εδώ.

Πριν ξεκινήσετε: Τα IQ test δεν είναι κουίζ του τύπου «ποιος ήρωας της Ντίσνεϊ είσαι». Απαιτούν χρόνο και συγκέντρωση (πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι καλή ιδέα για το πεντάλεπτο διάλειμμα στη δουλειά) και, αν δεν είστε ιδιοφυΐα, πιθανότατα θα σας κουράσουν –και/ή θα σας βγάλουν λάθος αποτέλεσμα, αν δοκιμάσετε να τα λύσετε σε λάθος ώρα. Βάλτε τα bookmarks σας στις σελίδες που ακολουθούν, για το Σαββατοκύριακο που θα ξυπνήσετε με διαύγεια.

IQ Test.dk: Σχεδιασμένο από τον δανό Anders Ditlev Jensen, μέλος της Mensa, αυτό το τεστ σας δίνει 40 λεπτά για να απαντήσετε 39 συνολικά ερωτήσεις. Το τεστ βασίζεται κατά κύριο λόγο σε σχήματα (αντί για μαθηματικές ή γλωσσικές ασκήσεις) προκειμένου τα αποτελέσματα να επηρεάζονται όσο το δυνατόν λιγότερο από τη μόρφωση ή το πολιτισμικό background των συμμετεχόντων. Ο χρόνος που χρειάζεστε για να απαντήσετε την κάθε ερώτηση δεν επηρεάζει το τελικό σκορ σας.

IQ Test.com: Διαφημίζεται ως «το εγκυρότερο IQ test που θα βρείτε online». Το πρόβλημα εδώ είναι ότι το επίπεδο των αγγλικών σας μπορεί να επηρεάσει το συνολικό σκορ, καθότι το συγκεκριμένο τεστ έχει σχεδιαστεί για άτομα με μητρική γλώσσα την αγγλική. Υπάρχει ένα «προπαρασκευαστικό» τεστ για να πάρετε μια ιδέα, και εν συνεχεία το κανονικό τεστ, το οποίο σας δίνει 13 λεπτά για να απαντήσετε 38 συνολικά ερωτήσεις με “true” και “false”. Ο χρόνος απάντησης προσμετράται στο τελικό σκορ, πράγμα που σημαίνει ότι όσο πιο γρήγορα απαντήσετε (εφόσον η απάντηση είναι σωστή, βέβαια) τόσο καλύτερο θα είναι το σκορ σας.

Mensa Luxembourg: Ένα ενδεικτικό τεστ της Mensa, το οποίο δε μετρά «κανονικά» το IQ σας, αλλά σας απαντά αν θα είχατε πιθανότητες να περάσετε τα επίσημα τεστ της Mensa. Και επιπλέον, παρέχει ένα άριστο εργαλείο εξάσκησης για την περίπτωση που τελικά αποφασίσετε να κάνετε το «κανονικό» τεστ.

My IQ.net: Πιθανότατα το πιο γρήγορο απ’ όλα, το τεστ αυτό σας δίνει είκοσι λεπτά για να απαντήσετε είκοσι ερωτήσεις, βασισμένες κατά κύριο λόγο σε σχήματα και αριθμούς –όπως είναι, άλλωστε, και τα επίσημα τεστ της Mensa. Ο χρόνος μετρά στο τελικό σας σκορ, ενώ αν «κολλήσετε» σε μια ερώτηση το τεστ σας επιτρέπει να την αφήσετε για το τέλος. Στους κανόνες αναφέρεται επίσης ότι μπορείτε, αν θέλετε, να χρησιμοποιήσετε χαρτί και μολύβι –αλλά βέβαια όχι κομπιουτεράκι.

Braingle: Το τεστ του Braingle είναι το πιο ανεπίσημο, αλλά και το πιο διασκεδαστικό απ’ όλα. Και πάλι, χρειάζεστε καλή γνώση αγγλικών για να τα πάτε καλά. Αντί για βαρετά σχήματα, όμως, έχετε να απαντήσετε σαράντα ερωτήσεις του τύπου «όλες οι γενικεύσεις είναι *συμπληρώστε το κενό*, περιλαμβανομένης και αυτής εδώ», ή «το αυτοκίνητο είναι για τη βενζίνη ό,τι είναι η τηλεόραση για *συμπληρώστε το κενό*». Οι ερωτήσεις είναι πολλαπλής επιλογής, ενώ δεν υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος να μετράει.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v