Γρίφοι και παιχνίδια για να ακονίσετε το μυαλό σας

Βελτιώστε τη μνήμη σας, την ικανότητα συγκέντρωσης και τη λογική σας, μέσα από διασκεδαστικά παιχνίδια που θα σας κρατήσουν απασχολημένους για ώρες.
Γρίφοι και παιχνίδια για να ακονίσετε το μυαλό σας
Μπορεί να μην είναι τόσο διαδεδομένη παραδοχή όσο η σωματική άσκηση, αλλά εκγύμναση και μάλιστα σε τακτική βάση χρειάζεται και το μυαλό μας. Ειδικά σε περιόδους που το αφήνουμε να αδρανεί στη ρουτίνα της καθημερινότητας (επειδή κάνουμε μια βαρετή δουλειά/ δεν έχουμε δουλειά/ το μόνο που μας απασχολεί είναι οι δόσεις σε τράπεζες και εφορία που «τρέχουν») το μυαλό μας χρειάζεται απεγνωσμένα ακόνισμα, όπως θα συνειδητοποιήσετε αν προσέξετε ότι σε τέτοιες περιόδους, για παράδειγμα, ξεχνάμε πράγματα συχνότερα.

Παρακάτω συγκεντρώνουμε γρίφους και παιχνίδια που υπόσχονται να κρατήσουν το μυαλό σας σε εγρήγορση, ενώ ταυτόχρονα θα σας διασκεδάσουν.

Lumosity: Για το αγαπημένο μας brain training site, σας έχουμε ξαναμιλήσει: Είναι αυτό που αναλαμβάνει να σας δημιουργήσει το κατάλληλο πρόγραμμα ασκήσεων, αναλόγως με το τι θέλετε να επιτύχετε –να συγκεντρώνεστε καλύτερα στη δουλειά, για παράδειγμα, να θυμάστε ευκολότερα ονόματα ή να αποκτήσετε ικανότητες multitasking. Δημιουργείτε δωρεάν ένα λογαριασμό, και έχετε ένα πρόγραμμα… προπόνησης του εγκεφάλου σας, που μπορείτε να χρησιμοποιείτε καθημερινά, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα σας.

Brain Metrix: Σε αυτό το απλά σχεδιασμένο και εύχρηστο site θα βρείτε συγκεντρωμένα αρκετά παιχνίδια και τεστ (συγκέντρωσης, μνήμης, αντανακλαστικών και πάει λέγοντας) για να σας κρατήσουν απασχολημένους για ώρες: Από σκάκι και Sudoku μέχρι iq tests και διαδικτυακό κύβο του Ρούμπικ.

The Lightning Librarian: Ένα από τα δυσκολότερα παιχνίδια που υπόσχονται να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε τη μνήμη σας. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να βοηθήσετε τη βιβλιοθηκονόμο να βρει γρήγορα τα βιβλία που της ζητούν τα παιδιά στη βιβλιοθήκη. Μπροστά της έχει δεκαπέντε ράφια με βιβλία διαφορετικών κατηγοριών, τα οποία ξεχωρίζουν με ένα σύμβολο. Το πρόβλημα, τώρα, είναι ότι τα σύμβολα μπορείτε να τα δείτε μόνο για μερικά δευτερόλεπτα, μέχρι να αρχίσουν να έρχονται τα πιτσιρίκια –που όπως ξέρουμε είναι οι πιο απαιτητικοί πελάτες. Κάθε παιδί ζητά μια διαφορετική κατηγορία βιβλίου, η οποία εσείς πρέπει να θυμάστε σε ποιο ράφι βρίσκεται. 

Ελληνικό IQ test: Εκτός από τις συνηθισμένες μαθηματικές ασκήσεις, το τεστ αυτό έχει και γλωσσικές ερωτήσεις, ενώ ο χρόνος ολοκλήρωσής του είναι τα 45 λεπτά. Με την ησυχία σας –στο τέλος θα μάθετε και τον δείκτη ευφυΐας σας, και μπορεί να εκπλαγείτε.

FitBrains: Αναλαμβάνει και αυτό, όπως το Lumosity, να σας φτιάξει ένα προσωπικό πρόγραμμα εκγύμνασης του μυαλού σας, ανάλογα με τους τομείς που θέλετε να βελτιώσετε –μνήμη, λογική, συγκέντρωση, γλωσσικές και οπτικές ικανότητες. Ειδοποιός διαφορά του είναι η «κοινωνική» του διάσταση, που σας επιτρέπει να συνδεθείτε μέσω Facebook, να «ποστάρετε» τα αποτελέσματά σας και να οργανώσετε… τουρνουά εξυπνάδας με τους φίλους σας. 

Braingle: Ίσως το μεγαλύτερο, και σαφώς ένα από τα διασκεδαστικότερα, brain training sites, το Braingle διαθέτει μια συλλογή 12.000 παιχνιδιών, που ποικίλλουν από ασκήσεις για να βελτιώσετε τη μνήμη σας μέχρι γρίφους για να μοιραστείτε το βράδυ με την παρέα (αφού τους λύσετε, για να μπορείτε να κομπάζετε) και παιχνίδια για να σκοτώσετε δημιουργικά τον χρόνο σας. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να δημιουργήσετε λογαριασμό δωρεάν, και να… χαθείτε στην άβυσσό του. 

Brain Arena: Αυτό το site προσθέτει έναν ακόμα παράγοντα στο brain training, αυτόν του ανταγωνισμού, κάτι που το κάνει εξαιρετικά ενδιαφέρον και πρωτότυπο ταυτόχρονα. Οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να ανταγωνιστούν ο ένας τον άλλον στα παιχνίδια, τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι επιλογές που έχετε είναι πολλές: παιχνίδια μνήμης, παρατήρησης, αντανακλαστικών και πάει λέγοντας. Ο κάθε γύρος περιλαμβάνει 30 νοητικά τεστ διάρκειας 90 δευτερολέπτων το καθένα. Σκοπός είναι οι χρήστες να ολοκληρώσουν όσο πιο γρήγορα γίνεται τα τεστ για να αποκτήσουν καλύτερη θέση στην γενική βαθμολογία.

Επιμέλεια: Ηρώ Κουνάδη

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v