Τι προσέχουμε στις συναλλαγές με την τράπεζα

Μάθετε πώς θα γλιτώσετε από χρεώσεις και παγίδες στις τραπεζικές σας συναλλαγές, ώστε να μην χάσετε ούτε ένα ευρώ από τις καταθέσεις σας.
Τι προσέχουμε στις συναλλαγές με την τράπεζα
Όροι, δάνεια, παραθυράκια, χρεώσεις, πιστωτικές κάρτες, τόκοι, αναλήψεις, ηλεκτρονικές συναλλαγές. Οι δοσοληψίες μας με την τράπεζα είναι τόσες πολλές σε καθημερινή βάση, που αν δεν προσέξουμε, μπορούμε να «την πάθουμε». Και επειδή πλέον το «να την πάθουμε» συμπεριλαμβάνει ακόμη και μικροποσά, που σήμερα είναι περισσότερο από ποτέ απαραίτητα, φροντίζουμε να προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να μην χάσουμε το παραμικρό ευρώ στην «μαύρη τρύπα» του τραπεζικού χάους.

*Διαβάζετε πάντα τους όρους και τα ψιλά γράμματα
Σε κάθε συμβόλαιο, σε κάθε πρόγραμμα, δάνειο ή συμφωνία για έκδοση κάρτας, φροντίστε να έχετε πλήρη επίγνωση για το τι υπογράφετε, ώστε να μην βρεθείτε μακροπρόθεσμα προ δυσάρεστων εκπλήξεων. Αν βρίσκετε αδύνατον να διαβάσετε αυτά τα «βουνά» κατεβατών, αναθέστε σε κάποιον οικονομικό σύμβουλο ή νομικό του περιβάλλοντός σας να σας εξηγήσει τι λένε και ποιες παγίδες ενδεχομένως κρύβουν.

*Μάθετε ποιες υπηρεσίες χρεώνονται και ποιες όχι
Το να κάνετε συνάλλαγμα σε ελληνική τράπεζα, θα σας κοστίσει ακριβά. Το να μεταφέρετε ηλεκτρονικά κάποιο έμβασμα, θα σας στοιχίσει λιγότερα. Η πιστωτική κάρτα είναι στις περισσότερες περιπτώσεις χωρίς συνδρομή για τον πρώτο χρόνο, αλλά απαιτεί κανονικότατα συνδρομή από τον δέκατο τρίτο μήνα. Από την άλλη, πολλές τράπεζες προχωρούν σε προνομιακές προσφορές – για παράδειγμα, σε τράπεζα όπου διατηρείτε την μισθοδοσία σας, έχετε το δικαίωμα για δωρεάν εγγραφή στο web banking, ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να πληρώσετε για το πακέτο του εξοπλισμού ασφαλείας. Οι παραπάνω αποτελούν περιπτώσεις που περιλαμβάνουν μικρές, μεγάλες ή μηδενικές χρεώσεις στους πελάτες των τραπεζών. Σε κάθε περίπτωση και για κάθε συναλλαγή ή ενέργεια που θέλετε να κάνετε, φροντίστε να γνωρίζετε από πριν και με σιγουριά τις χρεώσεις.

*Κάντε ερωτήσεις στην τράπεζά σας
Ένας από τους καλύτερους τρόπους να αποφύγετε παρεξηγήσεις όπως οι παραπάνω, είναι να ρωτάτε για οποιαδήποτε απορία σας σχετικά με τον λογαριασμό, κάποια περίεργη κίνηση, το δάνειο ή τις κάρτες σας. Οι εκπρόσωποι της τράπεζας είναι υποχρεωμένοι να απαντήσουν σε κάθε σας απορία.

*Αναλήψεις από ATM
Προφανώς, η ανάληψη μετρητών από το δίκτυο ATM της τράπεζάς σας είναι δωρεάν. Οι περιπτώσεις ωστόσο που χρειάζονται προσοχή, καθώς εμπεριέχουν χρέωση, είναι δύο: Η ανάληψη από ATM άλλης τράπεζας εντός Ελλάδας, μέσω του συστήματος διατραπεζικών συναλλαγών ΔΙΑΣ, και η ανάληψη από μηχάνημα ανάληψης εκτός Ελλάδας, στα οποία αντιστοιχούν τα διατραπεζικά ιδρύματα της κάρτας σας. Και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει μια χρέωση, μικρότερη στην πρώτη περίπτωση και μεγαλύτερη στην δεύτερη. Φυσικά, μιλάμε για περίπου 1-3€, αλλά δεν είναι αμελητέο ποσό αν χρειάζεται να κάνετε συχνά αναλήψεις από περιοχές «εκτός βολής» της δικής σας τράπεζας. Φροντίστε να έχετε ενημερωθεί για το δίκτυο των ATM της τράπεζάς σας, ώστε να γνωρίζετε κάθε φορά το κοντινότερο και να ξέρετε αν αξίζει τον κόπο να καταφύγετε σε ένα «ξένο».

*Κάντε έρευνα αγοράς και εξετάστε το ενδεχόμενο να αλλάξετε τράπεζα
Είναι η λύση για το παραπάνω πρόβλημα των ATM, αλλά και για άλλα προβλήματα που μπορούν να προκύψουν. Για παράδειγμα, η τράπεζά σας δεν σας καλύπτει με το δίκτυο ATM που διαθέτει. Οι όροι του καταθετικού σας λογαριασμού δεν είναι τόσο ευνοϊκοί όσο αυτοί άλλης τράπεζας. Διαθέτετε πολλούς λογαριασμούς σε διαφορετικές τράπεζες, με αποτέλεσμα να χάνετε τον μπούσουλα. Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, αξίζει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να αλλάξετε τράπεζα, αφού φυσικά προηγουμένως έχετε κάνει εκτεταμένη έρευνα αγοράς για τα πιο προνομιακά επιτόκια και προγράμματα.

*Ρυθμίστε τα χρέη σας
Πολλά είναι τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, και εξίσου πολλοί οι χρεωμένοι που δεν γνωρίζουν τις δυνατότητες που τους δίνει το τραπεζικό σύστημα για διακανονισμούς, «κούρεμα» χρεών ή τόκων και ευκολίες πληρωμής, με αποτέλεσμα να μην προχωρούν σε καμία κίνηση, και να καταλήγουν να πληρώσουν περισσότερα από όσα θα έπρεπε ή θα μπορούσαν να πληρώσουν. Ενημερωθείτε στο σχετικό δημοσίευμα του in2llife για τους τρόπους να ρυθμίσετε τα χρέη σας, να προχωρήσετε σε συμβιβασμό με την τράπεζα και να επωφεληθείτε από τον νόμο Κατσέλη. 


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v