Φτιάξτε τον αστρολογικό σας χάρτη

Η αστρολογία είναι ένα hobby που, λιγότερο ή περισσότερο σοβαρά, βασίζεται στην επιστήμη της αστρονομίας για να δημιουργήσει απόψεις και συμπεράσματα για τον χαρακτήρα του κάθε ατόμου. Η δημιουργία ενός αστρολογικού (γενέθλιου) χάρτη πάει ένα βήμα παραπέρα τους λάτρεις της.
Φτιάξτε τον αστρολογικό σας χάρτη
Ο αστρολογικός -ή γενέθλιος- χάρτης είναι η εικόνα του ουρανού την στιγμή που γεννηθήκαμε, στον τόπο στον οποίο γεννηθήκαμε. Κοιτάζοντας τον ουρανό από την Γη ο πρώτος φαίνεται σαν ένα τεράστιο ημισφαίριο. Αν περιορίσουμε τον ουρανό σε δύο διαστάσεις βλέπουμε έναν κύκλο με την Γη στο κέντρο. Η Γη κινείται γύρω από τον Ήλιο και γύρω από τον εαυτό της, ενώ σε συγκεκριμένες θέσεις γύρω από αυτήν, βρίσκονται και άλλα ουράνια σώματα, τα οποία -σύμφωνα πάντα με τους αστρολόγους- επηρεάζουν τα χαρακτηριστικά του ατόμου την στιγμή που γεννιέται, διαμορφώνοντας έτσι τον χάρτη του. Στην πραγματικότητα, λοιπόν, ο αστρολογικός χάρτης δεν «φτιάχνεται», αλλά βρίσκεται.

Ένας πλήρης αστρολογικός χάρτης «λέει» πού ακριβώς βρίσκονταν όλα τα σημαντικά ουράνια σώματα την συγκεκριμένη στιγμή που το άτομο ήρθε στον κόσμο και έτσι οι αστρολόγοι, βάσει αυτής της αστρονομικής παρατήρησης, μπορούν με λεπτομέρειες να αναλύσουν σύμφωνα με ποιες πλανητικές επιρροές διαμορφώνονται στοιχεία του χαρακτήρα αυτού του ατόμου.

Τα άτομα που παίρνουν στα σοβαρά την αστρολογία πιστεύουν πως ο αστρολογικός τους χάρτης θα τους βοηθήσει να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους και τους λόγους που λειτουργούν με συγκεκριμένους τρόπους.

Τι χρειάζεστε για να βρείτε τον αστρολογικό σας χάρτη:
-Πρέπει να γνωρίζετε το ακριβές ωροσκόπιό σας, δηλαδή την ημερομηνία, την ώρα και τον τόπο της γέννησής σας.
-Ένα μεγάλο χαρτί, μολύβι (και γόμα), διαβήτη, μοιρογνωμόνιο.
-Έναν αξιόπιστο αστρονομικό χάρτη ή ένα αξιόπιστο online πρόγραμμα που θα σας δώσει τα απαραίτητα στοιχεία του αστρονομικού χάρτη για την ημερομηνία και τον τόπο γέννησής σας.
-Μία λίστα με τα ζώδια (στην σωστή σειρά), τους μήνες και ημέρες που αυτά καταλαμβάνουν και τα σύμβολά τους.
-Ένα καλό βιβλίο (ή site) αστρολογίας που θα περιλαμβάνει τις μεταφράσεις του κάθε ζωδίου και των πλανητικών θέσεων στο ζώδιο αυτό.

Σχεδιάστε τον αστρολογικό σας χάρτη σε 10 βήματα:
1.
Χρησιμοποιώντας έναν διαβήτη σχεδιάστε τρεις ομόκεντρους κύκλους σε ένα χαρτί. Ο μικρότερος κύκλος -η Γη- πρέπει να είναι πραγματικά μικρός σε σχέση με τους άλλους δύο, οι οποίοι πρέπει να είναι όσο μεγαλύτεροι γίνεται.

2. Χωρίστε το κενό ανάμεσα στους δύο μεγάλους κύκλους σε 12 ίσα μέρη. Το κάθε μέρος θα συμβολίζει τα δώδεκα ζώδια.

3. Ονομάστε το κάθε μέρος με ένα ζώδιο. Δεν έχει σημασία με ποιο σημείο του κύκλου θα ξεκινήσετε, καθώς έχετε απλά έναν κύκλο χωρίς αρχή και τέλος, οπότε απλά ξεκινήστε από κάπου με τον Κριό, και τοποθετήστε ένα-ένα τα ζώδια που ακολουθούν με φορά αντίθετη του ρολογιού (π.χ. Κριός, δεύτερο αριστερά Ταύρος, τρίτο προς αριστερά Δίδυμοι κ.ο.κ.). Για την σωστή σειρά των ζωδίων δείτε εδώ.

4. Έπειτα, με ένα μοιρογνωμόνιο, χωρίστε κάθε ένα από τα δώδεκα αυτά μέρη σε 30 μοίρες (σε ίση απόσταση μεταξύ τους εννοείται). Ολόκληρος ο κύκλος έχει 360 μοίρες, οπότε σχεδιάστε πολύ μικρές γραμμούλες για να τις βλέπετε. Οι μοίρες είναι σημαντικές για να βρείτε στην συνέχεια τις γωνίες που σχηματίζουν οι θέσεις των πλανητών. Η λεπτομέρεια, λοιπόν, του σχεδίου σας παίζει ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα.



5. Σε αυτό το βήμα θα χρειαστείτε την βοήθεια ενός αστρονομικού χάρτη, ο οποίος δείχνει τις θέσεις των ουράνιων σωμάτων σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές, δηλαδή ανά έτος, ανά μήνα και ανά ώρα. Τέτοιοι χάρτες πωλούνται σε βιβλιοπωλεία, ενώ μπορείτε να βρείτε και ετήσιους αστρονομικούς χάρτες online –π.χ. εδώ. Βρείτε στον χάρτη την χρονιά, τον μήνα και την ημέρα που γεννηθήκατε για να δείτε ποιο ζώδιο κυριαρχούσε εκείνη την στιγμή, δηλαδή ποιο ανέτειλε από τον ανατολικό ορίζοντα στη συγκεκριμένη περιοχή του πλανήτη όπου γεννήθηκε το άτομο. Αυτό το ζώδιο είναι ο ωροσκόπος.

Επαναλαμβάνουμε ότι για να κατασκευάσετε έναν ακριβέστατο αστρολογικό χάρτη θα πρέπει να ξέρετε το γεωγραφικό μήκος και πλάτος της πόλης γεννηθήκατε, καθώς και την ακριβή ημέρα και ώρα. Για να κάνετε την ζωή σας πιο εύκολη μπορείτε απλά να επισκεφθείτε ένα online πρόγραμμα υπολογισμού του ωροσκόπου σας, όπως αυτό εδώ.

6. Σημειώστε τον ωροσκόπο σας στον χάρτη που έχετε σχεδιάσει. Το πρόγραμμα που χρησιμοποιήσατε για να βρείτε τον ωροσκόπο σας θα σας δώσει σε μοίρες την ακριβή θέση που βρισκόταν εκείνη την στιγμή ο συγκεκριμένος ωροσκόπος, π.χ. Σκορπιός στις 25 μοίρες. Έτσι, στο μέρος του χάρτη σας όπου έχετε τοποθετήσει π.χ. τον Σκορπιό, μετρήστε αντίστροφα από την φορά του ρολογιού 25 γραμμούλες και βάλτε ένα σημάδι.

7. Καθορίστε τις θέσεις της Σελήνης, του Ήλιου και των Πλανητών και τοποθετήστε τις στον χάρτη σας. Συμβουλευτείτε ξανά είτε τον αστρονομικό σας χάρτη είτε το online πρόγραμμα που χρησιμοποιήσατε για να βρείτε τον ωροσκόπο σας για να βρείτε τις θέσεις των σημαντικότερων ουράνιων σωμάτων την στιγμή και στην τοποθεσία της γέννησής σας.

Οι θέσεις αυτές θα σημειωθούν με το σύμβολό τους και τις μοίρες του συμβόλου ως προς τον ωροσκόπο. Αν δεν έχετε αστρονομικό χάρτη, μπορείτε πιο εύκολα να τις τοποθετήσετε με την βοήθεια ενός online προγράμματος που σας δίνει τις γενέθλιες θέσεις του αστρολογικού χάρτη, όπως αυτό. Έτσι, αν το πρόγραμμα σας πει ότι έχετε Σελήνη στον Καρκίνο στις 2 μοίρες, θα τοποθετήσετε στον χάρτη, στην θέση του Καρκίνου, το σύμβολο της Σελήνης στην δεύτερη γραμμούλα, μετρώντας αντίστροφα από την φορά του ρολογιού. Τοποθετήστε τα σύμβολα των πλανητών στη γραμμή του μεσαίου κύκλου.

8. Σχεδιάστε τους οίκους. Οι «οίκοι» αποτελούν φανταστικές διαιρέσεις (συνήθως δώδεκα), η κάθε μία εκ των οποίων εκφράζει μία όψη της ζωής του ατόμου (π.χ. χρήμα, παιδιά, οικογένεια, προσωπικότητα κ.λ.π.). Αυτοί τοποθετούνται στο μεγάλο κενό ανάμεσα στον μικρότερο και τον δεύτερο κύκλο.

Υπάρχει διαφωνία ανάμεσα σε κάποιους αστρολόγους για το πώς σχηματίζονται οι οίκοι και υπάρχουν πολλές μέθοδοι για να επιλέξει κανείς. Η επικρατέστερη (και μάλλον πιο απλή) είναι η μέθοδος των ίσων οίκων, σύμφωνα με την οποία κάθε οίκος καταλαμβάνει έκταση 30 μοιρών στον χάρτη.

Η πρώτη γραμμούλα από την οποία θα ξεκινήσετε να μετράτε για τον πρώτο οίκο είναι αυτή του ωροσκόπου σας. Παράδειγμα: Αν ο ωροσκόπος σας είναι Σκορπιός στις 25 μοίρες από εκεί ξεκινά ο πρώτος οίκος για να καταλήξει στις 25 μοίρες του Τοξότη (σύνολο 30 μοίρες ανά οίκο). Ο δεύτερος οίκος ξεκινά από τις 25 μοίρες του Τοξότη για να καταλήξει στις 25 μοίρες του Αιγόκερω κ.ο.κ. Για να ξεχωρίσετε τους οίκους γράψτε στον εξωτερικό κύκλο αριθμούς από το 1 έως το 12, αντίθετα πάντα με τη φορά του ρολογιού.

9. Υπολογίστε τις όψεις. Η όψη είναι η γωνία που σχηματίζεται ανάμεσα σε ένα ζευγάρι ουράνιων σωμάτων, με την Γη να αποτελεί το κέντρο (ή την κορυφή) της γωνίας. Μπορείτε να υπολογίσετε τις όψεις απλά κοιτώντας τον χάρτη. Παράδειγμα: Φανταστείτε τον χάρτη σας ως ένα ρολόι. Αν ο Ήλιος σας βρίσκεται στην θέση του 12 και η Αφροδίτη στην θέση του 3 τότε σχηματίζεται μία γωνία 90 μοιρών ως προς την Γη, που βρίσκεται στο κέντρο.

Για μεγαλύτερη ακρίβεια υπολογίστε τις όψεις χρησιμοποιώντας τις μοίρες που καταγράψατε για το κάθε ουράνιο σώμα που τοποθετούσατε νωρίτερα στον χάρτη, έχοντας στο μυαλό σας ότι ολόκληρος ο κύκλος έχει 360 μοίρες και κάθε ζώδιο 30 μοίρες. Σχεδιάστε τις όψεις στον κεντρικό κύκλο.

10. Για να μεταφράσετε την σημασία του κάθε πλανήτη σε κάθε ζώδιο και οίκο και να κάνετε έτσι τις δικές σας παρατηρήσεις για την προσωπικότητα και την συμπεριφορά του ατόμου θα χρειαστεί να συμβουλευτείτε έγκυρα αστρολογικά βιβλία ή websites.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v