Διαλέγοντας το σωστό μονόπετρο

Η επιλογή του μονόπετρου με το οποίο θα κάνετε πρόταση γάμου στην αγαπημένη σας είναι δύσκολη υπόθεση αν δεν είστε… γεμολόγος. Η Βενετία Βιλδιρίδη εξηγεί τι πρέπει κανείς να προσέξει πριν βάλει βαθιά το χέρι στο τσέπη –και σε τι… βάθος μπορεί να φτάσει;
Διαλέγοντας το σωστό μονόπετρο
της Έλενας Μπούλια

Οι ημέρες των γιορτών -και δη η παραμονή της Πρωτοχρονιάς- επιλέγονται από πολλούς ως ιδανική στιγμή του χρόνου για να κάνουν πρόταση γάμου στην αγαπημένη τους. Η διάθεση των περισσότερων είναι ανεβασμένη, τα πάντα γύρω είναι όμορφα φωτισμένα και, μέσα στο γενικότερο κλίμα της λάμψης και της χαράς, ένα αστραφτερό μονόπετρο μοιάζει να δένει σαν κερασάκι στην τούρτα. Πού λεφτά για μονόπετρο σε τέτοιους καιρούς, θα πείτε πολλοί και όχι άδικα. Το εθιμοτυπικό, όμως, απαιτεί δαχτυλίδι για να εκφράσετε τον έρωτά σας κι αν το έχετε ήδη πάρει απόφαση, μάθετε τουλάχιστον πώς θα επιλέξετε αυτό που πραγματικά αξίζει τα λεφτά του, αλλά και που θα αρέσει στην καλή σας περισσότερο από κάθε άλλο.

Αν, πάλι, δεν είστε ακόμα σίγουροι για το υπερβολικά στερεοτυπικό του πράγματος και αναζητάτε έναν λιγότερο συμβατικό και κοστοβόρο τρόπο για να ζητήσετε το… χέρι της καλής σας, ίσως πρέπει να το ξανασκεφτείτε. Σίγουρα πρόκειται για ένα μεγάλο έξοδο, όμως, λίγα πράγματα διατηρούν -αν δεν αυξάνουν- την πραγματική τους αξία στον χρόνο όσο τα πολύτιμα μέταλλα (και δη χρυσός – λευκόχρυσος) και τα διαμάντια. Όπως και να το κάνουμε, τα διαμάντια είναι παντοτινά, όπως -θεωρητικά- και η αγάπη σας…

Τα τέσσερα C (και το ένα G)
Πριν ξεκινήσετε για το πρώτο φαντεζί κοσμηματοπωλείο και αγοράσετε το πρώτο δαχτυλίδι που θα σας πλασάρουν ως ανεπανάληπτο, είναι χρήσιμο να δείχνετε -αν όχι να είστε- καλύτερα προετοιμασμένος. Τα «τέσσερα C» (Colour: χρώμα, Clarity: καθαρότητα της πέτρας, Cut: το κόψιμό της, Carat: τα καράτια) είναι τα βασικά χαρακτηριστικά για τα οποία πρέπει να ενημερωθείτε από τον έμπορο –θα εξηγήσουμε παρακάτω πώς ελέγχεται το κάθε ένα. Σημασία, όμως, έχει και το Gousto (γούστο) -το αν θα είναι η πέτρα όμορφα δεμένη με το δαχτυλίδι, αν θα της ταιριάζει- στο μονόπετρο που τελικά θα επιλέξετε και σε αυτό δεν υπάρχουν κανόνες, παρά το δικό σας μεράκι και, μη γνωρίζοντας την αξία του, αυτό είναι που θα εκτιμήσει και εκείνη περισσότερο όταν της προσφέρετε το δαχτυλίδι.
Συμβουλή: Μην επιλέξετε μονόπετρο με την βοήθεια κάποιου φίλου ή φίλης, όσο ανασφαλείς κι αν αισθάνεστε για το γούστο σας. Θα την συγκινήσει πολύ περισσότερο ότι ανεβήκατε όλον αυτόν τον… Γολγοθά μόνοι σας.

Απευθυνόμαστε στη μετρ του είδους Βενετία Βιλδιρίδη, γεμολόγο, απόφοιτο της σχολής Gemological Institute of America και συνιδιοκτήτρια των κορυφαίων κοσμηματοπωλείων, η οποία εξηγεί πώς θα κρίνουμε ένα διαμάντι από το μέγεθος, το χρώμα, την καθαρότητα και την κοπή του:

Τα καράτια: Είναι ουσιαστικά η μονάδα μέτρησης των διαμαντιών, αλλά και κάθε πολύτιμου λίθου. Ένα καράτι ισούται με 200milligrams. Δηλαδή, ένα διαμάντι βάρους 5 καρατίων είναι μόλις ένα γραμμάριο. Εφόσον οι υπόλοιποι τρεις παράγοντες είναι καλοί, κατά κανόνα, όσο πιο μεγάλο είναι ένα διαμάντι, τόσο πιο σπάνιο είναι και άρα πιο ακριβό. Ωστόσο, η αύξηση της τιμής του δαχτυλιδιού θα είναι προοδευτική ανάλογα με το καράτι και όχι αναλογική.

Το χρώμα: Η κλίμακα που ευρέως έχει καθιερωθεί να χρησιμοποιείται για το χρώμα των διαμαντιών είναι τα λατινικά γράμματα από το D έως το Z. To D είναι το πιο λευκό (διαφανές) και κάθε επόμενο γράμμα είναι και έναν τόνο πιο κίτρινο ή καφέ. Για να διακρίνει, ωστόσο, κανείς την διαφορά στο χρώμα ανάμεσα σε δύο διαμάντια θα πρέπει αυτά να απέχουν 3-4 γράμματα. Βέβαια, υπάρχουν και τα χρωματιστά διαμάντια, τα οποία είναι σπανιότερα από τα λευκά, και μάλιστα σε όλα τα χρώματα –εκτός από μωβ που θεωρητικά υπάρχει, αλλά δεν έχει βρεθεί ποτέ.

Η καθαρότητα: Έχει να κάνει με το έγκλειστο αποτύπωμα που μπορεί να έχει ένα διαμάντι, το οποίο του χαρίζει τη μοναδικότητα και την φυσικότητά του. Πολύ σπάνια συναντώνται διαμάντια που δεν έχουν ούτε ένα έγκλειστο αποτύπωμα –πρόκειται για την καλύτερη κατηγορία διαμαντιών, η οποία ονομάζεται flawless. Από εκεί και έπειτα υπάρχουν και άλλα κατηγορίες έγκλειστων αποτυπωμάτων, οι οποίες όμως δεν θα πρέπει να φαίνονται με γυμνό μάτι. Αν το αποτύπωμα φαίνεται με γυμνό μάτι, ανήκει στην κατηγορία Ι (included).

Η κοπή: Πρόκειται για το σημαντικότερο χαρακτηριστικό του διαμαντιού και αυτό που του δίνει χαρακτήρα. Η κοπή συνδυάζει διαστάσεις, συμμετρία και φινίρισμα και, λόγω του ότι κατευθύνει την διάθλαση του φωτός, μπορεί να επηρεάσει την καθαρότητα, το χρώμα, την λάμψη και την ολική του όψη. Σήμερα συνηθίζονται οι κοπές brilliant cuts (μπριγιάν) και step cuts, ενώ ιδανική κοπή είναι το στρογγυλό μπριγιάν.

Πόσο θα μου κοστίσει;
Καταρχήν, χρήσιμο είναι να γνωρίζετε πως η τιμή του μονόπετρου που θα επιλέξετε ελάχιστα -έως καθόλου- έχει να κάνει με το αν αυτό θα είναι από χρυσό ή λευκόχρυσο, αλλά κατά 99,9% σχετίζεται με το διαμάντι. Οι τέσσερις παραπάνω παράμετροι που καθορίζουν την τιμή του διαμαντιού είναι άμεσα αλληλένδετοι. Έτσι, διαμάντι, για παράδειγμα, βάρους μισού καρατίου μπορεί να κοστίζει πολύ περισσότερο από διαμάντι βάρους ενός καρατίου, αν έχει καθαρότητα VVS (very very slightly included = το διαμάντι έχει κάποιο έγκλειστο στίγμα αλλά ακόμα και ένας γεωλόγος θα δυσκολευτεί να το βρει), ενώ το δεύτερο έχει την πιο κοινή καθαρότητα VS (very slightly included = το ή τα έγκλειστα βρίσκονται πιο εύκολα με την βοήθεια μικροσκοπίου).

Σε τι, περίπου, τιμές αναφερόμαστε; Η κ. Βενετία Βιλδιρίδη λέει ενδεικτικά πως στα κοσμηματοπωλεία Vildiridis μπορεί κανείς να βρει μονόπετρα, οι τιμές των οποίων ξεκινούν από 800 ή 1.000 ευρώ. «Αναφερόμαστε σε πέτρες μικρότερες του ενός καρατίου;», την ρωτάμε. «Η τιμή για διαμάντι ενός καρατίου μπορεί να ξεπεράσει τις 5.000 ευρώ» απαντά.

Πριν βάλετε το χέρι στην τσέπη
Όταν καταλήξετε στο μονόπετρο, το οποίο θα κοσμεί το δάχτυλο της καλής σας, πιθανώς για την υπόλοιπη ζωή της, βεβαιωθείτε ότι το διαμάντι που το κοσμεί συνοδεύεται από μία εγγύηση, η οποία πιστοποιεί την ποιότητα και άρα την αξία του. Οι πιστοποιήσεις αυτές εκδίδονται από συγκεκριμένα γεωλογικά ινστιτούτα, όπως το προαναφερθέν GIA, εγγυήσεις του οποίου δίδονται από τα καταστήματα Vildiridis, καθώς και τα ινστιτούτα HRD και IGI. Φυλάξτε την συγκεκριμένη πιστοποίηση, καθώς θα σας χρειαστεί σε περίπτωση που θέλετε να επιστρέψετε ή ενδεχομένως να πουλήσετε το εν λόγω διαμάντι.

Και όταν πλέον έχετε το μονόπετρο στα χέρια σας, βρείτε τον λιγότερο συμβατικό τρόπο να της το προσφέρετε. Θέλετε και εδώ την βοήθειά μας; Δείτε στα Σχετικά Άρθρα ιδέες για το πώς να της κάνετε την πιο πρωτότυπη πρόταση γάμου.

(Τα μονόπετρα στις φωτογραφίες διατίθενται από τα κοσμηματοπωλεία Venetia Vildiridis)
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v