Νέες γνωριμίες: Τα hot spots όπου συχνάζει ο έρωτας

Πριν αρχίσετε να γκρινιάζετε ότι η ανθρώπινη επικοινωνία περνάει κρίση, κι ότι δε γνωρίζεις πια κόσμο στα μπαρ (το ξέρουμε), ρίξτε μια ματιά σε πέντε... πρόσφορα εδάφη γνωριμιών που δεν είχατε σκεφτεί.
Νέες γνωριμίες: Τα hot spots όπου συχνάζει ο έρωτας
της Ηρώς Κουνάδη

Τον πρώτο καιρό της κανονικής single ζωής –όπου κανονική, εκείνη που διαδέχεται την περίοδο πένθους για τη σχέση που τελείωσε, και τον συνακόλουθο εγκλεισμό στο σπίτι με φίλους, πίτσα, παγωτό και DVD– οι περισσότεροι singles δηλώνουν ερωτευμένοι με τη νυχτερινή ζωή της πόλης τους, ξημεροβραδιάζονται στα μπαρ, καταναλώνουν λίτρα επί λίτρων αλκοόλ και σέρνονται στο γραφείο με μαύρους κύκλους και ρούχα περίεργα –γιατί συνήθως δεν προλαβαίνουν να περάσουν καν από το σπίτι να αλλάξουν.

Όταν περάσει αυτός ο καιρός, αρχίζουν να συνειδητοποιούν (και να ενοχλούνται από) τα εξής τρία γεγονότα. Πρώτον, ότι οι συνάδελφοι που δεν ξημεροβραδιάζονται μαζί τους στα μπαρ έχουν αρχίσει να τους κοιτάνε περίεργα. Δεύτερον, ότι περισσότερες από τρεις ημέρες σερί ξενυχτιού επηρεάζουν την εργασιακή τους απόδοση αρνητικά. Πολύ αρνητικά. Τρίτον, και σημαντικότερο, ότι για κάποιο μυστήριο λόγο στα μπαρ δε γνωρίζεις πια κόσμο. Με την πιθανή εξαίρεση του μπάρμαν ή της μπαργούμαν, που γνωρίζει όλο το μαγαζί, οπότε αν μιλάμε για γνωριμία την οποία θέλεις να πας λίγο παραπέρα –είπαμε, έχει περάσει ο πρώτος καιρός, κι έχεις ψιλοβαρεθεί να είσαι single– μάλλον ατύχησες.

Μετά από μερικές φιλοσοφημένες αναλύσεις με άλλους συμπαθούντες των ιστορικο-κοινωνικών προεκτάσεων του φαινομένου, και ολίγη ενδελεχή αναρώτηση σχετικά με το πότε και πώς ακριβώς φτάσαμε ως εδώ, κάποιοι εξ αυτών στρέφονται στο δεύτερο δημοφιλέστερο τόπο γνωριμιών –το γυμναστήριο, που δεν το συνιστούμε για λόγους αισθητικής– και κάποιοι άλλοι ξεκινούν τη δημιουργική αναζήτηση πρωτότυπων… πρόσφορων εδαφών.

Για να μη φτάσετε κι εσείς σε αυτό το σημείο, να περάσετε κατ’ ευθείαν από τον καλό πρώτο καιρό της εργένικης ζωής στις σωστές πρώτες γνωριμίες, και να μη χρειαστεί να εξετάσετε ούτε ως ενδεχόμενο το φλερτ του γυμναστηρίου, σκεφτήκαμε να προτείνουμε μερικά από αυτά τα πρόσφορα εδάφη τώρα… Πριν να είναι πολύ αργά.

Στα σεμινάρια, τη σχολή χορού, το φροντιστήριο ξένων γλωσσών: Όσο nerdy κι αν σας ακούγεται εκ πρώτης, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα εκπλαγείτε με το πόσο κόσμο μπορείτε να γνωρίσετε εγγραφόμενοι σε ένα σεμινάριο ενηλίκων, ή σε μαθήματα ξένων γλωσσών. Η σχολή χορού είναι μια κατηγορία μόνη της, και δε θα την αναλύσουμε γιατί ξέρουμε ότι δεν αμφιβάλλετε καθόλου για την περίπτωσή της.

Κατ’ αρχάς, ξεκινάτε από την ιδανικότατη βάση των κοινών ενδιαφερόντων: το ότι μαθαίνετε και οι δύο αγγειοπλαστική, φωτογραφία ή συγγραφή σεναρίου δεν μπορεί παρά να είναι ένα μήνυμα του σύμπαντος ότι είστε πλασμένοι ο ένας για τον άλλο. Δεύτερον, ακόμα κι αν δεν πιστεύετε στις καρμικές συμπτώσεις, έχετε το χειροπιαστό πλεονέκτημα ότι δε χρειάζεται να σπάτε το κεφάλι σας για να βρείτε την κατάλληλη ατάκα που θα σπάσει τον πάγο μεταξύ σας. Έχετε το θέμα των συζητήσεων έτοιμο, κι αυτό δεν είναι άλλο από την τέχνη που σας έφερε κοντά. Ακόμη κι αν τελικά οι γνωριμίες σας δεν ευδοκιμήσουν –πράγμα απίθανο– θα έχετε διευρύνει τους ορίζοντές σας και θα έχετε αποκτήσει νέες γνώσεις που, λίγο δημιουργικοί να είστε, μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε νέα θέματα συζήτησης και έξω από τους τοίχους του «σχολείου» σας.

Στα extreme sports: Εδώ μιλάμε για ένα εντελώς διαφορετικό πεδίο δράσης από εκείνο του γυμναστηρίου. Ξεκινώντας, ας πούμε, για trekking, rafting, canoe kayak, αναρρίχηση ουσιαστικά ξεκινάτε για μια οργανωμένη εκδρομή, με ένα group μικρότερο σε αριθμό ατόμων από εκείνο που θα σας συντρόφευε σε ένα οργανωμένο ταξίδι στο εξωτερικό, και μάλιστα το οποίο μοιράζεται τουλάχιστον ένα κοινό ενδιαφέρον μαζί σας. Όσο κι αν ο πειρασμός να κλείσετε το σαββατοκύριακο για rafting με την παρέα σας, η οποία αριθμεί περί τα 10 άτομα και δε χωράει άλλους, είναι μεγάλος, αντισταθείτε. Πάρτε έναν και μόνο φίλο –του ιδίου φύλου, ει δυνατόν– και υποσχεθείτε στον εαυτό σας ότι τους υπόλοιπους θα τους γνωρίσετε εκεί. Η αδρεναλίνη αυξάνει τη λίμπιντο. Χρειάζεται να πούμε περισσότερα;

Στα εικαστικά events/ εγκαίνια/ φεστιβάλ/ gala: Μπορεί να μην έχετε καμία απολύτως σχέση με την τέχνη. Μπορεί να βαριέστε αφόρητα στα μουσεία και τις γκαλερί, και να ξεκαρδίζεστε μπροστά στα λευκά τελάρα με δύο κίτρινες πινελιές της μοντέρνας τέχνης. Δεν πειράζει. Πρώτον, γιατί το να έχετε κοινά ενδιαφέροντα είναι ένας τρόπος να γνωρίσετε κόσμο, αλλά όχι ο μοναδικός –το να διαφωνείτε πλήρως είναι ένας άλλος, εξίσου αποτελεσματικός– και δεύτερον γιατί σε όλα αυτά τα events θα βρείτε, εκτός από τους aficionados των τεχνών, και πολύ κόσμο που θα βαριέται αφόρητα. Ο οποίος θα περιφέρεται άσκοπα με ένα ποτήρι λευκό κρασί στο χέρι και βλέμμα που σχεδόν θα εκλιπαρεί κάποιος να του πιάσει κουβέντα. Σημειώστε σαν extra bonus ότι το προαναφερθέν κρασί είναι σε τέτοιες περιπτώσεις δωρεάν.

Στα μεγάλα εμπορικά κέντρα: Τύπου Goden Hall, Athens Heart, Mall κλπ. Εντάξει, εδώ θέλει λίγη προσπάθεια –ίσως και λίγη τέχνη– παραπάνω, γιατί το socializing σε αυτούς τους χώρους δεν είναι τόσο προφανές, ούτε και αναμενόμενο. Αυτά είναι τα κακά νέα. Τα καλά νέα είναι ότι αυτοί οι χώροι, το προνόμιο των οποίων απολαμβάνει τα τελευταία χρόνια η Αθήνα, είναι φτιαγμένοι ώστε να σε κρατάνε όσο το δυνατόν περισσότερο. Σε αντίθεση με έναν πεζόδρομο με μαγαζιά στο κέντρο της πόλης, στα εμπορικά κέντρα έχεις την αίσθηση πως ό,τι θέλεις να κάνεις βρίσκεται σε ακτίνα πέντε μέτρων: καφέ, ποτό, σινεμά, φαγητό, και πάλι απ’ την αρχή. Πράγμα που σημαίνει ότι είναι πολύ ευκολότερο να προτείνετε σε εκείνον/ η που μόλις σας βοήθησε να διαλέξετε το «δώρο» για τον «αδελφό/ ή» σας, που πρέπει να φορά το ίδιο νούμερο να πιείτε έναν καφέ «εδώ δίπλα» χωρίς να φανείτε τρομακτικός stalker.

Στα social networks: Απενοχοποιήστε τα. Επιτέλους. Ούτε η ταφόπλακα της ανθρώπινης επικοινωνίας είναι (απλά μια άλλη πτυχή της) ούτε αυξάνουν δραματικά τις πιθανότητές σας να πέσετε πάνω στον serial killer της γειτονιάς σας –τουλάχιστον όχι σε σχέση με εκείνες που είχατε να τον γνωρίσετε σε κάποιο μπαρ, τότε που ακόμα ο κόσμος έκανε γνωριμίες στα μπαρ. Το μυστικό εδώ είναι να μην ξεκινάτε με την πρόθεση να βρείτε κόσμο για να βγείτε ραντεβού. Απλά, αν λίγο chat, δυο-τρία retweets και μερικά ηλεκτρονικά μηνύματα σας κινήσουν την περιέργεια να γνωρίσετε κάποιους από τους ηλεκτρονικούς σας φίλους και από κοντά, τόσο το καλύτερο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v