Περιορίσετε την πείνα αποφεύγοντας τους "πειρασμούς"

Η περίοδος δίαιτας δεν είναι και η ευκολότερη. Δεκάδες οι πειρασμοί και τα λάθη στα οποία μπορούμε άνετα να υποπέσουμε αν δεν προσέξουμε. Βρίσκουμε λύσεις στα προβλήματα που θα σας ταλαιπωρήσουν στον δρόμο για την επίτευξη του στόχου σας.
Περιορίσετε την πείνα αποφεύγοντας τους πειρασμούς
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Όλοι έχουμε νιώσει στο.... πετσί μας τις δυσκολίες και τους πειρασμούς που συνήθως ακολουθούν τα πλάνα  για μία σωστή και ισορροπημένη διατροφή. Ακατάστατα γεύματα, λανθασμένες επιλογές τροφών, "ατασθαλίες"  και ένα σωρό ακόμα παραστρατήματα βρίσκονται πάντα μπροστά μας για να μας ταλαιπωρούν και να μας απομακρύνουν ολοένα και περισσότερο από τον στόχο μας. Δύσκολος καιρός για διατροφή εν ολίγοις. Ελάχιστοι είναι εκείνοι που το έχουν πάρει πατριωτικά και παραμένουν μονίμως προσηλωμένοι στον στόχο τους. Άνθρωποι είμαστε και κάνουμε λάθη, το ζήτημα είναι να μπορέσουμε να τα περιορίσουμε όσο γίνεται και να μην τα αφήσουμε να μας βγάλουν εκτός παιχνιδιού. Βρίσκουμε τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσοι προσπαθούν να ακολουθήσουν ένα σωστό διαιτολόγιο εν όψει καλοκαιριού και δίνουμε λύσεις για να τα προσπεράσετε. Το καλοκαίρι πλησιάζει και δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο. Μάθετε πως μπορείτε να περιορίσετε την πείνα, τους "γλυκούς" πειρασμούς, τις αμαρτίες του αλκοόλ και ένα σωρό άλλα εμπόδια στον τελικό σας στόχο: το χάσιμο λίπους. Ξεκινάμε.

Πρόβλημα: Πείνα. Καταραμένη πείνα.
Ο μόνιμος και πιο επικίνδυνος εχθρός μας κάθε φορά που ξεκινάμε δίαιτα ή διατροφή. Έχουμε συνηθίσει να τρώμε τον άμπακο και ξάφνου ο περιορισμός στις επιλογές των τροφών μας βρίσκει σε αδράνεια. Θέλουμε να τρώμε συνέχεια τα πάντα! Τι κάνουμε;

Λύση: Τις περισσότερες φορές που νιώθουμε πείνα συνήθως ή διψάμε ή βαριόμαστε αφόρητα. Πόσες φορές θέλατε να πιείτε κάτι και "τσακίσατε" το πρώτο junk που βρήκατε στο ψυγείο ή δεν είχατε τίποτα καλύτερο να κάνετε και απλά φάγατε ότι βρήκατε μπροστά σας; Στην πρώτη περίπτωση δοκιμάστε να πιείτε ένα μεγάλο ποτήρι νερό με λίγο στυμμένο λεμόνι, εκτός του ότι το νερό θα σας κάνει να νιώσετε πιο γεμάτο το στομάχι σας, αλλά θα "κοροϊδέψει" επίσης την λανθασμένη αίσθηση της πείνας που έχει δημιουργηθεί. Στην δεύτερη περίπτωση, όταν δεν έχετε τίποτα ενδιαφέρον να κάνετε, μην το αφήσετε να σας πάρει από κάτω. Δραστηριοποιηθείτε, βρείτε κάτι δημιουργικό να απασχοληθείτε ή απλά βγείτε εκτός σπιτιού για βόλτα ή για τρέξιμο. Γενικότερα αν θέλετε να μειώσετε το αίσθημα της πείνας:

* Κάντε συχνά και ελαφριά γεύματα
* Τρώτε αργά
* Πίνετε μπόλικο νερό
* Ξεκουραστείτε επαρκώς (8 ώρες ύπνου τουλάχιστον καθημερινά)
* Βάλτε στο πρόγραμμα την σωματική άσκηση
* "Κόψτε" θερμίδες από τα γεύματα

Πρόβλημα:  Γλυκοί πειρασμοί. Παντού.
Σηκώνεστε το βράδυ και κάτι ακούγεται από το ψυγείο. Ναι, εκείνο το παγωτό που είχατε αφήσει στην κατάψυξη θέλει να κάνει αισθητή την παρουσία του. Λίπος, ζάχαρη, θερμίδες, θα το αφήσετε;

Λύση: Η απάντηση όσο και αν φαίνεται περίεργη είναι θετική. Οι ειδικοί λένε πως το μυστικό δεν είναι να κόψετε τα πάντα, αλλά απλώς να περιορίσετε τις ποσότητες και να συνειδητοποιήσετε τι πραγματικά σας χρειάζεται και τι όχι. Αποκλείοντας εξολοκλήρου όλους τους "γλυκούς" πειρασμούς πιθανότατα να έχει περισσότερα αρνητικά αποτελέσματα απ'ότι θετικά. Με λίγα λόγια αν στερηθείτε κάτι για μεγάλο χρονικό διάστημα, το πιο πιθανό είναι όταν εν τέλει ενδώσετε να καταναλώσετε πολύ περισσότερο απ'όσο πρέπει. Εξοικειωθείτε με τις μικρές ποσότητες. Π.χ. μικρά κυπελλάκια παγωτού ή μίνι-σοκολάτες. Αυτό θα σας βοηθήσει να έχετε ένα μπούσουλα όσον αφορά τις θερμίδες που καταναλώνετε και θα σας μάθει να εκτιμάτε σωστά το μέγεθος των μερίδων. Σίγουρα δεν μπορείτε να τρώτε ό,τι θέλετε, σε οποιαδήποτε ποσότητα θέλετε, αυτό θα κατέστρεφε στην κυριολεξία την δίαιτά σας. Μπορείτε όμως, να "χτυπήσετε" μια μικρή μερίδα γλυκού 200 περίπου θερμίδων την μέρα και να μην την χαλάσετε καθόλου. Αρκεί να περιοριστείτε στην μία μερίδα...

 Πρόβλημα: Κοκτέηλς
Πόσες φορές σας έχει έρθει να το παίξετε Tom Cruise  αλλά και μόνο στην σκέψη των θερμίδων του αγαπημένου σας κοκτέηλ σας πιάνουν τύψεις; Υπάρχει λύση.

Λύση: Διαλέξτε light εκδοχές. Δοκιμάστε να αναμείξετε λευκό κρασί με λίγη σόδα ή να πιείτε μια ελαφριά μπύρα χαμηλή σε θερμίδες. Επίσης αν θέλετε να αναμείξετε κάποιο ποτό κάντε το με φυσικό χυμό χωρίς την προσθήκη ζάχαρης (πχ. βότκα πορτοκάλι ή λεμόνι) και πάντα πίνετε και αρκετό νερό παράλληλα για να περιορίσετε το αίσθημα της δίψας που θα σας κάνει να καταναλώσετε παραπάνω αλκοόλ. Όσον αφορά τώρα τα κάθε λογής συνοδευτικά (αλατισμένα φυστίκια, κάσιους κτλ.), το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να τα κρατήσετε σε απόσταση... ασφαλείας!

Πρόβλημα: Υγιεινή διατροφή; Μπλιάχ!
Βραστά λαχανικά, ρύζι ατμού, ψητό ψάρι, όσπρια. Τις περισσότερες φορές το προσεγμένο διαιτολόγιο θυμίζει φαγητό νοσοκομείου, στην καλύτερη. Στο χέρι σας είναι να μετατρέψετε τις υγιεινές τροφές σε σούπερ λαχταριστά γεύματα. Πώς;

Λύση: Τα πάντα είναι θέμα σωστών συνδυασμών, συνδυάστε το κρέας ή το ψάρι με λαχανικά ή ρύζι ή βραστές πατάτες, δώστε του μια έξτρα πικάντικη νοστιμιά με μπαχαρικά της επιλογής σας και ετοιμάστε ένα νόστιμο και υγιεινό σάντουιτς για την δουλειά αποκλειστικά με συστατικά χαμηλών λιπαρών. Για παράδειγμα:

*Ομελέτα με Cottage Cheese
Προετοιμασία:
1) 6 ασπράδια αυγών
2) 2 κουταλιές της σούπας cottage cheese χαμηλών θερμίδων,
3) 1 κουταλιά ελαιόλαδο.
Χτυπήστε τα ασπράδια μαζί με το τυρί. Βάλτε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και ρίξτε μέσα το μίγμα. Ψήστε μέχρι να ψηθούν τα αυγά. Σερβίρετε με 2 φέτες ψωμί ολικής αλέσεως ή με ένα μπολ δημητριακών βρώμης.

*Σάντουιτς με ζαμπόν, τυρί και αυγό
Προετοιμασία:
1) 3 ασπράδια αυγών,
2) 2 φέτες σταρένιο ψωμί,
3) 1 φέτα άπαχου ζαμπόν,
4) 1 φέτα άπαχου τυριού τσένταρ.
Βράστε τα ασπράδια σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο νερό και ρίξτε λίγο αλάτι για γεύση. Ψήστε το ψωμί και βάλτε το τυρί ανάμεσα στις φέτες για να λιώσει. Βάλτε μέσα το αυγό και το ζαμπόν.

*Cottage με σταφίδες
Προετοιμασία:
1) 150γρ. cottage cheese,
2) 1/4 φλιτζανιού σταφίδα,
3) 1 φακελάκι υποκατάστατο ζάχαρης
Αναμείξτε όλα τα υλικά. Είναι γευστικότατο για πρωινό, για κολατσιό ή σαν επιδόρπιο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v