Δουλειά από το σπίτι: Εργασία ή απάτη;

"Έξτρα εισόδημα έως και δύο χιλιάδες ευρώ το μήνα, με δύο ώρες δουλειά από το σπίτι". Ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό; Μάθετε να ξεχωρίζετε τις απάτες από τις πραγματικές ευκαιρίες εργασίας.
Δουλειά από το σπίτι: Εργασία ή απάτη;
Το καταλαβαίνουμε, είναι πειρασμός. Ειδικά στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε, εκείνο το φυλλάδιο στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου ή εκείνο το pop up στην οθόνη του υπολογιστή που υπόσχεται «έξτρα εισόδημα από το σπίτι, εύκολα, γρήγορα κι απλά» είναι δελεαστικό. Και ποιοι είμαστε εμείς να αρνηθούμε ότι δύο ώρες παραπάνω δουλειάς την ημέρα, υπό την άνεση των πιτζαμών μας, που θα μας αντάμειβαν με πεντακόσια ευρώ παραπάνω το μήνα δε θα μας έρχονταν καθόλου άσχημα;

Επειδή όμως η λαϊκή θυμοσοφία που μιλά για μικρά καλάθια και απατηλές χρυσίζουσες λάμψεις είναι ακριβώς αυτό που λέει το όνομά της –σοφή– ιδού οι παγίδες που πρέπει να προσέξετε, πριν βεβαιωθείτε ότι η δική σας διαφήμιση για εργασία από το σπίτι δεν ανήκει στο 99% της κατηγορίας της –αυτό της απάτης.

Ζητά ένα μικρό ποσό για να εγγραφείτε, ή για να λάβετε το starter kit, το οποίο φυσικά μετά θα σας επιστραφεί: Το μαντέψατε –φυσικά και δε θα σας επιστραφεί. Σκεφτείτε το λογικά: ποιος εργοδότης θα σας ζητούσε χρήματα για να σας προσλάβει; Η «χρηματική συμμετοχή» ή το “value for money starter kit” σε αυτήν την περίπτωση ισοδυναμεί με μεγάλη φωτεινή επιγραφή που αναβοσβήνει «απάτη».

Υπόσχεται υπερβολικά πολλά λεφτά: Κι εδώ είναι που η παροιμία για τα κεράσια και τα καλάθια βρίσκει την τέλεια εφαρμογή της. Όχι, δεν υπάρχει απολύτως καμία περίπτωση να βγάλετε πέντε χιλιάδες ευρώ σε ένα μήνα δουλεύοντας δύο ώρες την ημέρα. Αν υπήρχε, ο κόσμος θα είχε γεμίσει εκατομμυριούχους που θα δούλευαν από τα σπίτια τους και όλα τα γραφεία θα είχαν κλείσει.

Δεν περιλαμβάνει κάποια διεύθυνση γραφείου: Αν το χαρτί –ή το pop up– περιλαμβάνει μόνο ένα τηλέφωνο –άντε κι ένα όνομα, του τύπου «κύριος Νίκος»– στα στοιχεία επικοινωνίας, πετάξτε το –ή κλείστε το, στην περίπτωση του pop up. Αν επιμένετε να του δώσετε μια ευκαιρία, τηλεφωνήστε και ζητήστε να κλείσετε ένα προσωπικό ραντεβού, για να δείτε τα γραφεία της εταιρείας. Μια κανονική εταιρεία που προσλαμβάνει κανονικά υπαλλήλους δε θα (έπρεπε να) έχει καμία αντίρρηση.

Δε διευκρινίζει την εργασία που προσφέρει: Το έχουμε δει όλοι: «είστε επικοινωνιακοί τύποι; Μιλάτε πολλές ώρες την ημέρα στο τηλέφωνο; Θέλετε να βγάλετε πεντακόσια ευρώ έξτρα μηνιαίως δουλεύοντας δύο ώρες την ημέρα από το σπίτι; Τηλεφωνήστε τώρα…» Εσείς τι δουλειά καταλαβαίνετε ότι θα κάνετε, διαβάζοντας τα παραπάνω; Πωλήσεις; Δημοσκοπήσεις; Προώθηση προϊόντων; Δημόσιες σχέσεις; Σαμποτάζ στο bandwidth του ανταγωνιστικού παρόχου τηλεφωνίας; Καμία σοβαρή εταιρεία δε θα ήθελε το τηλεφωνικό κέντρο της απασχολημένο από υποψήφιους υπαλλήλους που ρωτάνε «τι εργασία προσφέρετε;»

Η «δουλειά» είναι να διαφημίζετε ή να πουλάτε κάτι που δεν είστε σίγουροι ότι είναι ακριβώς νόμιμο: Δάνεια δίνουν μόνο οι τράπεζες. Πακέτα ταξιδίων, τα ταξιδιωτικά γραφεία, οι αεροπορικές εταιρείες και τα ξενοδοχεία. Ρούχα υψηλής ραπτικής σε εξευτελιστικές τιμές, τα στοκατζίδικα, οι κατασκευαστές μαϊμούδων κι εκείνοι που τα κλέβουν. Αν σας ζητηθεί να πουλήσετε, τηλεφωνικά ή μέσω e-mail, κάτι από τα παραπάνω, και δεν είστε βέβαιοι αν ο εργοδότης σας εμπίπτει σε μια από αυτές τις κατηγορίες –ή θα μπορούσε να εμπίπτει σε κάποια, την τελευταία– ξεχάστε το.

Κάνετε ένα search το όνομα της εταιρείας στο Scam.com και το βρίσκετε στα forum: Το section “Work at Home Scams” του συγκεκριμένου site αριθμεί 65 σελίδες, με 40 περίπου post για «μία ακόμα απάτη» σε καθεμιά. Πριν συμφωνήσετε οτιδήποτε, ένα search στις σελίδες του μπορεί να είναι σωτήριο.

Αν τίποτα από τα παραπάνω δεν ισχύει στην αγγελία που διαβάζετε, καλέστε την εταιρεία και ζητήστε να κλείσετε προσωπικό ραντεβού με κάποιον υπεύθυνο. Αν σας χωρίζει κάποιος ωκεανός, ζητήστε στοιχεία επικοινωνίας για να έρθετε σε επαφή με άλλους υπαλλήλους –είναι ο μόνος τρόπος να πάρετε από πρώτο χέρι πληροφορίες για τη δουλειά. Αν αρνηθούν να σας τα δώσουν, έχετε τον πρώτο –αλλά σοβαρό– λόγο να το ξεχάσετε.

Ηρώ Κουνάδη
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v