Κρύψτε τα λεφτά σας: Συμβουλές ενός... διαρρήκτη!

Ένας πρώην διαρρήκτης μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για το πού βρίσκονται οι καλύτερες κρυψώνες του σπιτιού και πώς θα αποφύγουμε, αν το ατυχές γεγονός μας συμβεί, να βρούμε το σπίτι μας κατεστραμμένο. Σας φαίνεται αστείο; Διαβάστε παρακάτω.
Κρύψτε τα λεφτά σας: Συμβουλές ενός... διαρρήκτη!

Ένας από τους συντάκτες του Consumerist.com φαίνεται πως είχε μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση αυτή την εβδομάδα με ένα άτομο που έτυχε να είναι πρώην διαρρήκτης.

Όπως περιγράφει, ”η χρονική στιγμή ήταν ιδανική γιατί αναρωτιόμουν αν π.χ. ένα λερωμένο εσώρουχο θα λειτουργούσε ποτέ σαν κρυψώνα χρημάτων. Συνειδητοποίησα λοιπόν πως αν θες να μάθεις το καλύτερο μέρος για να κρύψεις τα χρήματά σου από έναν διαρρήκτη, το κατάλληλο πρόσωπο να ρωτήσεις είναι ένας πρώην διαρρήκτης.”

Ξεκίνησε με απλές ερωτήσεις και δεν τον εντυπωσίασε η απάντηση σχετικά με το ”Πού είναι το καλύτερο μέρος να κρύψεις τα χρήματά σου;

Στην τράπεζα,” είπε ο διαρρήκτης με ένα πνιχτό χαμόγελο.

Όταν ο συντάκτης παρέφρασε και ρώτησε πού είναι το καλύτερο μέρος να κρύψεις τα χρήματα και τα πολύτιμα αντικείμενα μέσα στο σπίτι, αν έχει κανείς τέτοια αντικείμενα, η απάντησή του τον εξέπληξε:

”Δεν έχει σημασία το πόσο έξυπνος νομίζει κανείς πως είναι ή το πού τα κρύβει μέσα στο σπίτι, αν έχω αρκετό χρόνο, θα καταφέρω να βρω πού βρίσκονται τα τιμαλφή,” είπε ωμά. Έπειτα εξήγησε πως αυτό που είναι πολύ πιο σημαντικό από το ακριβές μέρος που κρύβετε τα χρήματά σας είναι να καταλάβετε τα κίνητρα ενός διαρρήκτη. Αυτά βασικά είναι δύο:

1. Να κλέψει τα χρήματα και τα πολύτιμα αντικείμενά σας.

2. Να φύγει από το σπίτι όσο πιο γρήγορα γίνεται, μαζί με την περιουσία σας.

Αν αρχίσετε να το βλέπετε από αυτή την οπτική γωνία, το σκεπτικό με το οποίο πρέπει να κρύβετε τα χρήματά σας αλλάζει λίγο. Προφανώς, δεν θα αφήσετε όλα τα λεφτά σας στα μέρη που ένας ληστής θα έψαχνε πρώτα: συρτάρια με ρούχα, συρτάρια δίπλα στα τηλέφωνα, γραφεία, ντουλάπες, ένα μη ασφαλές χρηματοκιβώτιο, κουτιά, κοσμηματοθήκες, τσαντάκια κλπ. Από την άλλη όμως δεν πρέπει να κρύβετε όλα τα χρήματά σας πάρα πολύ καλά για τον εξής λόγο:

”Αν δε μπορώ να βρω λεφτά και τιμαλφή στα φυσιολογικά μέρη που τα βρίσκω συνήθως, θα συνεχίσω να κάνω το σπίτι άνω-κάτω μέχρι να βρω κάτι. Θυμηθείτε, ο πρώτος κανόνας είναι να κλέψουμε χρήματα και τιμαλφή. Θα συνεχίσουμε να ψάχνουμε μέχρι να βρούμε κάτι.”

Η καλύτερη στρατηγική, λοιπόν, είναι να αφήνετε στ’αλήθεια κάποια χρήματα σε προφανή μέρη για να τα βρει εύκολα ο διαρρήκτης (το ίδιο ισχύει ακόμα και αν φυλάτε τα χρήματά σας στην τράπεζα). Αυτό μπορεί όχι μόνο να διασώσει τα υπόλοιπα χρήματα που έχετε κρύψει, αλλά ενδεχομένως πραγματικά να κρατήσει το ληστή από το να καταστρέψει το σπίτι σας, καθώς θα ψάχνει να βρει πού τα έχετε κρύψει.

Αν πιστέψουν ότι ίσως βρήκαν τα μετρητά που έχετε στο σπίτι, είναι σχεδόν απίθανο να συνεχίσουν να ψάχνουν (θυμηθείτε πως θέλουν να ”το σκάσουν” γρήγορα). Συνεπώς, αν κρύβετε πολύ καλά τα χρήματά σας, μπορεί μεν να νιώσετε κάποια ηθική υπεροχή που δεν αφήσατε το ληστή να τα βρει, αλλά το πιθανότερο είναι πως θα βρείτε το σπίτι σας τόσο διαλυμένο που τελικά θα σας κοστίσει πολύ περισσότερο.

Η επόμενη προφανής ερώτηση ήταν ”Πόσα χρήματα πρέπει να αφήσει κανείς για να βρει ο διαρρήκτης;”

Εξαρτάται από την περιοχή στην οποία μένετε. Αν βρίσκεστε σε μία ακριβή περιοχή και αφήσετε μόνο 100 ευρώ, θα υποθέσω ότι έχετε και άλλα και θα συνεχίσω να ψάχνω. Σε κάποιο άλλο σημείο της πόλης τα 100 ευρώ θα με πείσουν πως βρήκα όσα χρήματα υπήρχαν στο σπίτι και θα φύγω.”

Όταν πρόκειται για το κρύψιμο πολύτιμων ειδών, η συμβουλή του είναι να αφήσετε έναν φάκελο σε ένα εύκολα προσβάσιμο συρτάρι ή στα χαρτιά σας δίπλα στον υπολογιστή με την επιγραφή ”Τραπεζική Χρηματοθυρίδα” απ’ έξω και μία λίστα από αντικείμενα μέσα. Αυτό θα κάνει τον διαρρήκτη να νομίσει πως όλα τα πολύτιμα αντικείμενά σας είναι αποθηκευμένα στην τράπεζα και θα τον αποτρέψει από το να ξεσκίσει το σπίτι σας για να τα βρει.

Η ερώτηση, ωστόσο, πού είναι τα καλύτερα μέρη να κρύβουμε λεφτά δεν έχει απαντηθεί ακόμα.

Η νούμερο ένα πρότασή του για τα λεφτά είναι σε παιχνίδια που βρίσκονται στο παιδικό δωμάτιο. Όπως εξηγεί, τα μικρά παιδιά δεν έχουν χρήματα, έχουν αφθονία από παιχνίδια και οι περισσότεροι γονείς δεν εμπιστεύονται τα χρήματα κοντά τους. Γι’αυτό οι γονείς πολύ σπάνια κρύβουν λεφτά εκεί. Επιπροσθέτως, όταν κρύβουν λεφτά, το κάνουν συνήθως προσεγμένα και με ασφάλεια– ένα παιδικό δωμάτιο πολύ σπάνια είναι τακτικό και έτσι αποτελεί ένα απίθανο μέρος για κρυψώνα χρημάτων.

Αφήστε που με όλα αυτά τα πράγματα σε ένα παιδικό δωμάτιο, δεν είναι ένα μέρος που ο διαρρήκτης μπορεί να ψάξει γρήγορα ώστε να βγει έξω (κανόνας νο 2).

Αν έχετε χρηματοκιβώτιο πρέπει να είναι ένα επαγγελματικό που να ασφαλίζει καλά και να βιδώνει στο πάτωμα, ώστε να μη μπορεί να μετακινηθεί εύκολα. Αν αφήνετε κάποιο χρηματικό ποσό για τους διαρρήκτες σε μέρη όπου ψάχνουν συνήθως, τότε κάθε μέρος που, υπό άλλες συνθήκες δεν θα φανταζόσασταν σαν κρυψώνα, θα φυλάξει αυτά που θέλετε κρυφά.

Το εσωτερικό από κονσέρβες-σκουπίδια, μέσα στο απορρυπαντικό πλυντηρίου, μέσα σε ψεύτικες συσκευασίες (αλλά μόνο αν η συσκευασία μοιάζει αληθινή και βρίσκεται στο κατάλληλο μέρος- ”Όταν βρίσκεις μία κονσέρβα σούπας στην κρεβατοκάμαρα, μπορείς να αντιληφθείς ότι μέσα θα υπάρχουν λεφτά”) ήταν ένα από τα παραδείγματα που έδωσε.

”Και η ερώτησή μου για το αν τα λερωμένα εσώρουχα θα ήταν ένα καλό μέρος να κρύψει κανείς λεφτά;”, αναρωτιέται ο συντάκτης.

Ο διαρρήκτης γελάει. ”Δεν το έχω ξανακούσει αυτό, αλλά αμφιβάλω πως θα άγγιζα κάτι τέτοιο αν το έβλεπα.”

Πρέπει, επίσης, να είστε έξυπνοι σχετικά με το πού κρύβετε τα λεφτά σας. Ο πρώην διαρρήκτης αφηγείται εκείνη τη φορά που κάποιος είχε κρύψει μασούρια από λεφτά μέσα σε άδειες θέσεις για μπαταρίες, στις ηλεκτρονικές συσκευές όλου του σπίτιου. Το πρόβλημα ήταν πως παρόλο που ο διαρρήκτης δεν βρήκε, στην αρχή, τα κρυμμένα λεφτά, οι ίδιες οι ηλεκτρονικές συσκευές ήταν κάποιας αξίας και έτσι τις πήρε για να τις πουλήσει. Μόνο όταν γύρισε σπίτι και άρχισε να ελέγχει πως όλα δουλεύουν βρήκε τα κρυμμένα λεφτά.

Ο ιδιοκτήτης έκρυψε τα λεφτά του καλά, αλλά όχι στο σωστό μέρος.

Μία τελευταία συμβουλή από την προσωπική οικονομική οπτική γωνία του συντάκτη –αν πράγματι κρύβετε χρήματα κάπου μέσα στο σπίτι: ”Σιγουρέψτε πως το έτερον ήμισυ (ή κάποιος πολύ οικείος σας) γνωρίζει πού είναι η κρυψώνα σας. Γιατί αν σας συμβεί ένα ατυχές γεγονός και κανείς δε γνωρίζει πού είναι η μυστική κρύπτη σας, είναι σχεδόν απίθανο να τη βρουν, ειδικά αν ούτε ένας διαρρήκτης μπορέσει.

Ακόμα χειρότερα, ανάλογα με το πού είναι τα χρήματα κρυμμένα, προνοήστε γιατί μπορούν μέχρι και να πεταχτούν!”

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v