Μην ταράζεσαι, μάθε να διαφωνείς πολιτισμένα

Αν θες να σταματήσεις να κάνεις σαν κακομαθημένο παιδάκι κάθε φορά που δεν συμφωνείς με κάποιον/α, τσέκαρε κάποια tips πολιτισμένης διαφωνίας.
Μην ταράζεσαι, μάθε να διαφωνείς πολιτισμένα
Από όταν τα social media πήραν κεφάλι στο δημόσιο διάλογο πλήθυναν οι διαφωνίες γύρω μας. Αν δεν μας πιστεύεις μια διαδικτυακή βόλτα σε Facebook, Twitter, TikTok μέχρι και Instagram θα σε πείσει για του λόγου το αληθές, μιας και θα δεις ανθρώπους να τσακώνονται ανταλλάσσοντας μπινελίκια, κατάρες κι άλλα τέτοια όμορφα με το παραμικρό. Από τα πολιτικά και τα αθλητικά που η αντιπαλότητα βαράει κόκκινο κι οι χαρακτηρισμοί εκατέρωθεν μόνο ευγενείς δεν είναι, μέχρι συνταγές για γεμιστά και αγαπημένες ταινίες ή μουσικές. Θα ήταν πολύ χρήσιμο για όλους μας να ακολουθήσουμε μικρά tips κι έξυπνους τρόπους ώστε οι διαφωνίες μας να γίνονται πλέον εντός πολιτισμένου πλαισίου.

Διάβασε πριν σχολιάσεις

Πολλές φορές αρκεί μια λέξη ή μια φράση για να κάνει trigger τα αντανακλαστικά σου, καθώς δεν ανέχεσαι να ακούγονται απόψεις που θίγουν τις πεποιθήσεις και τις απόψεις σου. Πριν αρχίσεις λοιπόν να γράφεις κατεβατά με μπινελίκια, φρόντισε να διαβάσεις προσεκτικά όλο το κείμενο εντός του οποίου τοποθετείται η συγκεκριμένη λέξη ή φράση. Τις περισσότερες φορές θα καταλάβεις ότι άλλο ήθελε να πει ο ποιητής και θα αποφύγεις μια ακόμη τεταμένη διαφωνία.

Άκου με προσοχή και μην διακόπτεις

Άφησε τον/ην συνομιλητή/τρια σου να ολοκληρώσει όλα όσα θέλει να πει, δίχως συνεχείς διακοπές επειδή άκουσες κάτι με το οποίο διαφωνείς σε πρώτη φάση. Αντιμετώπισε εκείνον/η που έχεις απέναντί σου με σεβασμό κι αξιοπρέπεια ακόμη κι αν διαφωνείς μαζί του κι έπειτα παράθεσε τη δικιά σου άποψη. Στο τέλος της αντιπαράθεσης σας, μπορεί να μην γίνετε φιλαράκια ωστόσο τα νεύρα σας δεν θα γίνουν τσαταλάκια.

H άποψή σου μπορεί να είναι λανθασμένη

Τελευταία φορά που τσεκάραμε, μάθαμε ότι δεν είσαι ο Πάπας να έχεις το αλάθητο, ούτε είδαμε την άποψη σου γραμμένη κάπου ως θέσφατο. Πριν ξεκινήσεις οποιονδήποτε διάλογο ή διαφωνία λοιπόν, έχε κατά νου πως μπορεί κι εσύ να κάνεις κάπου λάθος.

H παραδοχή του λάθους σου δεν είναι ντροπή

«Άνθρωποι είμεθα και σφάλματα κάνουμε όλοι σε τούτη τη ζωή» λέει το λαϊκό άσμα κι έχει δίκιο. Για αυτόν δεν είναι κακό να το παραδεχτούμε σε όποιον/α συνδιαλεγόμαστε μαζί του. Δεν είναι ντροπή, ούτε προσδίδει αδυναμία στα υπόλοιπα επιχειρήματα και απόψεις που παραθέτουμε. Ίσα, ίσα μπορεί να αποδειχθεί επωφελές για την πορεία της συζήτησης/διαφωνίας μας.

Μην παίρνεις μια διαμάχη προσωπικά

Το γεγονός ότι κάποιος «επιτίθεται» σε μια άποψη ή πεποίθησή σου, δεν σημαίνει πως αυτόματα επιτίθεται και στην ποιότητά σου ως άνθρωπος, ούτε ότι λοιδορεί την αξία σου. Αν μάθεις να διαχωρίζεις τα παραπάνω, είναι βέβαιο πως οι διαφωνίες σου, θα γίνονται εντός πιο πολιτισμένου πλαισίου.

Με «ad hominem» δεν διαφώνησε πολιτισμένα κανείς

Αν στην πρώτη λέξη που πει ή γράψει κάποιος ξεκινήσεις τα όλοι οι αναρχομαδουραίοι ή παλιοφιλέλεδες τα ίδια λένε, τότε είναι σίγουρο πως δεν θα μακροημερεύσει ο διάλογος και θα οδηγηθεί σε ανταλλαγή βρισιών και άκομψων χαρακτηρισμών. Άσε λοιπόν τα « ad hominem” στην άκρη πριν μπεις σε μια διαφωνία.

Σεβάσου ότι κάποιοι δεν την παλεύουν μετά από μια έντονη διαμάχη

Κάποιοι ανεβάζουν πίεση, άλλοι κλείνονται για μέρες στο καβούκι τους, μερικοί ξεσπούν κι άλλοι βάζουν τα κλάματα μετά από μια έντονη διαμάχη. Για αυτό είναι σημαντικό σεβόμενός τους να μην τους φέρνεις στα όρια τους και να μένεις μετρημένος/η στους χαρακτηρισμούς και στην ένταση κατά τη διάρκεια της διαφωνίας σας.

Μην κάνεις την τρίχα, τριχιά

Τους δικηγόρους λίγοι συμπάθησαν, τους δικηγορισμούς κανείς. Μην προσπαθείς να πιαστείς από μία φράση κι έπειτα να την εξισώσεις με κάτι ανήκουστο κι εξοργιστικό μόνο και μόνο για να κερδίσεις τη διαφωνία.

Μην μπλέκεις τη φύση στις διαφωνίες σου

Το φυσικό και το αφύσικο είναι δύο λέξεις που πυροδοτούν τις μεγαλύτερες διαφωνίες τριγύρω μας. Προφανώς δεν μπορείς να ορίσεις τι είναι φυσικό και τι αφύσικο, επομένως ας το αφήσεις εκτός της κόντρας που έχεις ανοίξει με κάποιον/α, γιατί μόνο έξτρα ένταση έχει να σας προσφέρει.

Μην είσαι μα@@@ας

Aν υποτιμάς, χλευάζεις, βρίζεις και τραμπουκίζεις τον άλλον, τότε κάθε διαφωνία που θα έχεις θα κλείνει με την ίδια επωδό. Ότι είσαι απλά μα@@@ας και κανείς δεν μπορεί να συζητήσει μαζί σου. Κράτησε μια θετική στάση απέναντι σε εκείνον/ην που έχεις απέναντί σου, χωρίς να υψώνεις τους τόνους σε κάθε ευκαιρία.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v