Τρόποι να δροσιστείς χωρίς να κάψεις ρεύμα

Η ζέστη κι οι φουσκωμένοι λογαριασμοί ρεύματος κάνουν τη ζωή σου ανυπόφορη; Υπάρχουν τρόποι να γλιτώσεις και από τα δύο σου προβλήματα.
Τρόποι να δροσιστείς χωρίς να κάψεις ρεύμα

Καλοκαιράκι λέει ο άλλος κι αυτόματα σκέφτεσαι παραλίες, ποτάρες, βουτιές και καλαμαράκια τηγανιτά πάνω στο κύμα. Ωστόσο το καλοκαιράκι δεν είναι μόνο αυτά. Είναι και καυσωνικές μέρες σε μια τσιμεντούπολη και φουσκωμένοι λογαριασμοί ρεύματος από τη χρήση του κλιματιστικού που βαρά υπερωρίες αυτό το διάστημα. Παρόλα αυτά έξυπνες λύσεις να δροσιστείς χωρίς να κάψεις ρεύμα, υπάρχουν κι επειδή είμαστε μεγάλες καρδιές θα τις μοιραστούμε μαζί σου.

Εκμεταλλεύσου τη δροσιά της νύχτας

Το σωστό αέρισμα στο σπίτι σου, μπορεί να φέρει τις απαιτούμενες ανάσες δροσιάς που χρειάζεσαι. Τα βράδια –ακόμη και τα καυσωνικά- η θερμοκρασία πέφτει ειδικά αν βρίσκεσαι σε περιοχή με δέντρα και χαμηλή δόμηση. Για αυτό ανοίγουμε τελείως παράθυρα και μπαλκονόπορτες –αφού ανεβάσουμε τις τέντες προηγουμένως- ώστε να μπορέσει το βραδινό αεράκι να κάνεις βόλτες και μέσα στο σπίτι μας.

Κάνε ντουζάκια, κάνουν καλό


Το ιδανικό προφανώς είναι να απλώσεις την αράδα σου σε μια παραλία και να του δώσεις να καταλάβει στις βουτιές. Ωστόσο αυτό δεν είναι πάντοτε εύκολο. Φρόντισε λοιπόν να κάνεις 2-3 ντουζάκια τη μέρα για να δροσιστείς, ειδικά τις δύσκολες ώρες της μέρας. Αν πάλι είσαι πιο μερακλής, μπορείς να πάρεις μια φουσκωτή πισίνα και να το ζήσεις αλήθινα, δίχως να ξοδέψεις πολλά χρήματα. 

«Ασφάλισε» πόρτες και παράθυρα

Ας το πάρουμε λίγο ανάποδα, αν ο καυτός ήλιος συναντήσει αντίσταση θα δυσκολευτεί να μπει στο σπίτι σου και να σε στάξει στον ιδρώτα. Για αυτό λοιπόν είναι σημαντικό να «ασφαλίσεις» μπαλκονόπορτες και παράθυρα προκειμένου να είσαι πιο δροσερός/η κι ανέμελος/η. Οι μεμβράνες στα παράθυρα, οι κατάλληλες βαμβακερές κουρτίνες, τα στόρια αλλά και τα αεροστόπ που στεγανοποιούν τις απώλειες αέρα στις πόρτες θα κάνουν τη ζωή σου καλύτερη.

Φτιάξε έναν κήπο στο μπαλκόνι ή την ταράτσα σου

Η πράσινη ανάπτυξη ξεκινά πάντα από το σπίτι μας. Καλό είναι λοιπόν να πρασινίσεις μπαλκόνι, ταράτσα ή αυλή. Ό,τι διαθέτεις δεν θα τα χαλάσουμε εκεί. Βάλε λουλούδια, φύτεψε μικρά δεντράκια ή αναρριχώμενα φυτά, βάλε και κρεμαστές γλάστρες αν χρειαστεί. Όσο περισσότερα τόσο πιο δροσερά θα είναι τα πρωινά, τα βράδια και τα απογεύματά σου. Αντίστοιχα πάρε και μπόλικα φυτά εσωτερικού χώρου, για να φέρεις τη δροσιά και στο σαλόνι σου.

Το σώμα σου και τα μάτια σου

Είναι σημαντικό να ασχοληθείς πρωτίστως με την θερμοκρασία του σώματος σου κι όχι τόσο του σπιτιού. Παλαιότερα άλλωστε δεν υπήρχαν κλιματιστικά, ωστόσο οι άνθρωποι βρίσκανε τρόπους για να παραμένουν δροσεροί. Η καλή ενυδάτωση (νερά, χυμοί, δροσιστικά ροφήματα) τα βαμβακερά ρούχα και σεντόνια κι οι βρεγμένες κομπρέσες –και τα μωρομάντηλα κάνουν αντίστοιχα εξαιρετική δουλίτσα- θα κάνουν κάθε καύσωνα πολύ πιο υποφερτό.

Κοιμήσου τον παγωμένο ύπνο

Βάλε μπουκάλια με νερό στην κατάψυξη. Αφού παγώσουν τύλιξε τα σε μια μεγάλη πετσέτα και απίθωσε τα στο κάτω μέρος του κρεβατιού που ακουμπούν τα πόδια σου. Τα παγωμένα μπουκάλια θα ρίξουν τη θερμοκρασία του σώματός σου, εξασφαλίζοντάς σου έναν υπέροχο δροσερό ύπνο.

Βγάλε την πρίζα κι άλλαξε τους τα φώτα

Αρχικά αποχαιρέτα όλες τις λάμπες πυρακτώσεως που παράγουν έξτρα θερμότητα και αντικατέστησε τες με led. Έπειτα απέφυγε να βάζεις φούρνους, πιστολάκια, βραστήρες ακόμη και πλυντήρια τις πλέον καυσωνικές ώρες γιατί η κατάσταση εντός σπιτιού θα γίνει έξτρα ανυπόφορη. Αν θες να βάλεις κάτι σε λειτουργία ντε και καλά προτίμησε  τον απορροφητήρα, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να μαζεύει τον θερμό αέρα σε λίγα λεπτά.

Κρέμασε σεντόνια στα παράθυρα

Μη βιαστείς να σχολιάσεις και να χασκογελάσεις. Αν κρεμάσεις ένα βρεγμένο σεντόνι στο ανοιχτό παράθυρό σου θα έχεις μια δροσερή αύρα στον χώρο σου, όσο η υγρασία από το σεντονάκι θα εξατμίζεται.

Τα ποδόλουτρα είναι η λύση

Όταν χαλαρώνεις, διαβάζοντας ή βλέποντας τηλεόραση, δοκίμασε να βάλεις μια λεκάνη γεμάτη με νερό μπροστά στα ποδαράκια σου. Βούτα τα όσο αράζεις και θα δεις πόσο θα σε αναζωογονήσει και θα σε δροσίσει το «μούλιασμα».

Ψεκάσου με κρύο νερό και θα δεις

Δεν χρειάζεται να αυτομπουγελώνεσαι κάνοντας το σπίτι χάλια. Αντ’ αυτού βάλε ένα σπρέι με νερό στο ψυγείο. Όταν ο υδράργυρος βαράει κόκκινο, ρίχνε 2-3 ψεκασιές κι επανέλαβε όσες φορές χρειαστεί μέσα στη μέρα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v