Τι να κάνεις όταν νιώθεις μελαγχολία

Νιώθεις μια ελαφριά κατάθλιψη ή μελαγχολία; Θες να νιώσεις καλύτερα; Δες μερικές δραστηριότητες για να ξεφύγει το μυαλό σου.
Τι να κάνεις όταν νιώθεις μελαγχολία
Η διαγνωσμένη κατάθλιψη είναι μια εφιαλτική νόσος η οποία αντιμετωπίζεται δύσκολα. Αντιμετωπίζεται όμως. Κατά καιρούς όμως, ακόμα και αν δεν έχεις διαγνωστεί, μπορεί να έχεις κάποια μικρά επεισόδια μελαγχολίας, τα οποία σε ρίχνουν και σε κάνουν να σκέφτεσαι συνεχώς άσχημα πράγματα.

Για εκείνες τις στιγμές, οι παρακάτω προτάσεις ενδεχομένως να σε βοηθήσουν να χαλαρώσεις και να ξεφύγει το μυαλό.

Κάνε μια βόλτα

Είτε κάνεις μια βόλτα στη γειτονιά ή στο κοντινότερο πάρκο ή βγάλεις τον σκύλο σου για κατούρημα, το περπάτημα αποδεδειγμένα βελτιώνει τη διάθεση, χάρη στις αυξημένες ενδορφίνες που προέρχονται από τη σωματική δραστηριότητα. 

Πάρε το ποδήλατο

Πιάσε το πετάλι και απόλαυσε τις ενδορφίνες που σου δίνει η ποδηλασία. Δεν σου αρέσει το ποδήλατο; Πάρε ένα skate, και ξεκίνα να μαθαίνεις τα πρώτα σου ρολαρίσματα στο κοντινότερο πάρκο.

Πάμε παραλία

Η θερμοκρασία έχει ανέβει επικίνδυνα και μια βουτιά θα σε αναζωογονήσει. Πάρε το λεωφορείο σταμάτα στην κοντινότερη πλαζ και άραξε με τις ώρες στον ήλιο που θα σου ανεβάσει τα επίπεδα D, βελτιώνοντας τη διάθεσή σου. Αν έχεις όρεξη, κολύμπα κιόλας.

Φύτεψε κάτι

Έχεις μπαλκόνι με φυτά που αργοπεθαίνουν; Κρίμα είναι. Η κηπουρική μπορεί να σου βελτιώσει τη διάθεση, δεν είναι τυχαίο ότι την χρησιμοποιούν ως θεραπευτική δραστηριότητα σε ασθενείς με ψυχικές ασθένειες

Μαγείρεψε

Η προετοιμασία ενός γεύματος είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να ξεφύγει το μυαλό σου, να κάνεις κάτι δημιουργικό και να φας κάτι νόστιμο. Δε χρειάζεται να φτιάξεις κάτι εξαιρετικά σύνθετο, ακόμα και μια ομελέτα που λέει ο λόγος μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Μπανάκι μανάκι

Πότε ήταν η τελευταία φορά που απόλαυσες ένα μπάνιο. Περνώντας μια ώρα με σαπουνάδες από το αγαπημένο σου αφρόλουτρο, σε συνδυασμό με αιθέρια έλαια, μέχρι να… μουλιάσεις θα σε βοηθήσει να χαλαρώσεις. Το (καλό) μπάνιο είναι από τις καλύτερες επιλογές αυτό-φροντίδας.

Διάβασε

Ό,τι και αν σου αρέσει, πιθανότατα υπάρχει ένα βιβλίο γι’ αυτό. Και το διάβασμα είναι ένας τέλειος τρόπος για να αποσπάσεις εαυτόν από δυσάρεστες σκέψεις και να κάνεις το κεφάλι σου να πάρει μπρος. Αν βαριέσαι τα βιβλία, περιοδικά, graphic novels, και κόμικς είναι εξίσου καλές επιλογές.  

Πιάνουν τα χέρια σου;

Πιάνουν δε πιάνουν, η δημιουργικότητα είναι ένας ιδανικός τρόπος για να εκφραστείς και μπορεί να σε βοηθήσει να νιώσεις καλύτερα από εκεί που δεν το περιμένεις. Η γραφή, η κεραμική και το σκίτσο είναι μερικά παραδείγματα δημιουργικής απασχόλησης που βοηθούν στην κατάθλιψη. Αντίστοιχα πάσης φύσεως χειροτεχνίες, όπως το πλέξιμο ή το κέντημα, θα σε βοηθήσουν να εστιάσεις το μυαλό σου σε κάτι, αφήνοντας ελάχιστο χώρο για δυσάρεστες ή επιβλαβείς σκέψεις.

Κάνε τη λάτζα

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, οι δουλειές στο σπίτι έχουν έντονα θεραπευτικό χαρακτήρα. Το πλύσιμο των πιάτων, το ξεσκόνισμα ή η τακτοποίηση/ αναδιοργάνωση του σπιτιού σε βοηθά να εστιάσεις αλλού την προσοχή σου, ενώ στην περίπτωση της αναδιοργάνωσης βοηθά και στη δημιουργικότητα σου.

Φάε κάπου καλά

Έχεις βάλει στο μάτι ένα τέλειο εστιατόριο; Πάρε κάποιον μαζί και πήγαινε να απολαύσεις ένα λαχταριστό γεύμα με σεβίτσε ή ό,τι λαχταράς η ψυχή σου. Σου αξίζει. Πάρε μερικές ιδέες από εδώ.

Κάνε μασάζ

Με ή χωρίς εκτόνωση, ένα μασαζάκι είναι ό,τι πρέπει για να χαλαρώσεις σώμα και πνεύμα. Σαν το μπάνιο που αναφέραμε πιο πάνω ένα πράγμα. Αφέσου στα χέρια ενός επαγγελματία και άσε τον να σου κάνει το κορμάκι λάστιχο.

Πήγαινε θερινό

Γιασεμί και αγιόκλημα, χαλικάκι και παγωμένη μπίρα. Τα θερινά είναι το απόλυτο αγχολυτικό του καλοκαιριού. Δες εδώ μερικά από τα αγαπημένα μας.

Κάνε γιόγκα

Δεδομένου ότι αυτή η αρχαία πρακτική είναι πνευματική στον πυρήνα της, τα οφέλη της γιόγκα ξεπερνούν τα σωματικά. Συμπεριλαμβάνοντας τη γιόγκα - και όλες τις πρακτικές ενσυνειδητότητάς της – στη θεραπεία της κατάθλιψης, πολύς κόσμος βλέπει βελτίωση στη σωματική και ψυχική του υγεία.

Και διαλογισμό

Όπως η γιόγκα, έτσι και ο διαλογισμός είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να μάθεις να χαλαρώνεις σώμα και πνεύμα και να εστιάζεις αλλού τη σκέψη σου.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v