Πώς θα μπλοκάρεις τον κορωνοϊό τα Χριστούγεννα

Ακόμα να ξεμπερδέψουμε με αυτό το ρημάδι. Δες πώς δεν θα το αφήσεις να σου χαλάσει ακόμα μια γιορτινή περίοδο.
Πώς θα μπλοκάρεις τον κορωνοϊό τα Χριστούγεννα

Η μεταδοτική «Όμικρον» είναι εδώ, τα Χριστούγεννα πλησιάζουν, οι μαζώξεις και τα πάρτι μπαίνουν σιγά σιγά στο πρόγραμμα, τα κρούσματα παραμένουν σταθερά αυξημένα, οι θάνατοι μας μαυρίζουν την ψυχή.

Τα φετινά Χριστούγεννα δεν θα είναι εντελώς ελεύθερα, καλώς ή κακώς. Και για να αποφύγουμε τα χειρότερα, καλό θα ήταν να λάβουμε μερικά προληπτικά μέτρα. Μη βιαστείς να μας κατηγορήσεις πως σου κουνάμε το δάχτυλο.

Δε λέμε να κάνεις ακρότητες, απλά να έχεις το νου σου και να προσέχεις.

Η χειμερία νάρκη κάνει καλό

Σύμφωνα με τον Simon Nicholas Williams, Επίκουρο Καθηγητή στο Τμήμα Ιατρικών Κοινωνικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Northwestern στο Σικάγο λίγη εθελοντική… χειμερία νάρκη πριν τις γιορτές δεν θα έκανε κακό. Μαζί με το εμβόλιο, το πιο σημαντικό είναι να μειώσουμε τις πολλές επαφές με τους γύρω μας.

Χωρίς υπερβολές, λίγο λιγότερες συναντήσεις μέσα στην εβδομάδα μπορούν να κάνουν τη διαφορά στη μετάδοση. Για παράδειγμα, δεν είναι ανάγκη να πηγαίνεις συνέχεια στο γραφείο αν έχεις τη δυνατότητα να δουλέψεις από το σπίτι. Τα στοιχεία δείχνουν πως όσοι πάνε στη δουλειά έχουν κατά μέσο όρο τον διπλάσιο αριθμό επαφών σε σχέση με όσους μένουν σπίτι. 

Πέρα από το εργασιακό περιβάλλον, ένας τρόπος να περιορίσουμε τις επαφές είναι να κόψουμε τις περιττές μαζώξεις προ εορτών. Δεν είναι ανάγκη να πάμε σε όλα τα πάρτι που μας καλούν, ούτε σε κάθε μία συναυλία, για παράδειγμα. Παν μέτρον άριστον. Ένας χαλαρός Δεκέμβρης θα εξασφαλίσει, σύμφωνα με τον Williams, όχι μόνο πιο «άνετα» Χριστούγεννα, αλλά και ένα πιο «κανονικό» 2002. Αμήν.

Μικρότερα τραπέζια

Αυτό θα είναι ζόρικο αν σκεφτεί κανείς ότι και πέρσι ήμασταν με το κομπιουτεράκι στο χέρι για τον αριθμό των ατόμων στο τραπέζι, όμως και φέτος καλό θα ήταν να φάμε μικρότερη γαλοπούλα. Όχι τόσο μικρή όσο η περσινή πάντως.

Έρευνες έχουν δείξει, ότι ο  περιορισμός στον αριθμό των ανθρώπων που συναντιούνται σε εσωτερικούς χώρους, όπως για παράδειγμα ο «κανόνας των έξι», είναι ένας αρκετά αποτελεσματικός τρόπος για να μειώσουμε τις πιθανότητες μόλυνσης. Κανείς δεν θα μας το επιβάλλει φέτος, μάλλον, όμως δεν χάνουμε κάτι να κρατήσουμε τις μαζώξεις περιορισμένες και αυτή τη φορά, για να μπορέσουμε του χρόνου να είμαστε σχετικά πιο άνετοι.

Εμβολιάσου λοιπόν!

Άνευ όρων μωρ… οκ, το κατάλαβες. Μην τα ξαναλέμε, αν και πρέπει. Τα εμβόλια δουλεύουν και μας προστατεύουν τόσο από το να νοσήσουμε βαριά όσο και από το να μεταδώσουμε. Πρόσφατη έρευνα στην Αγγλία μάλιστα, δείχνει ότι αν κολλήσει κάποιος έχοντας κάνει και τις δύο δόσεις έχει 27% λιγότερες πιθανότητες να το μεταδώσει μέσα στο νοικοκυριό. 

Αν λοιπόν θέλεις να κάνεις πιο ασφαλή την κοινωνικοποίηση αυτές τις γιορτές με τα κοντινά σου πρόσωπα, ιδιαίτερα με όσα αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, πρέπει να εμβολιαστείς. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για το εμβόλιο κατά της γρίπης. Πολύς κόσμος λόγω εγκλεισμού και κοινωνικής αποστασιοποίησης δεν έχει εκτεθεί σε ιώσεις, με αποτέλεσμα το ρίσκο να την «αρπάξει» τον χειμώνα να είναι μεγαλύτερο. Μάλιστα έρευνες δείχνουν ότι αν κολλήσεις γρίπη ενώ έχεις ήδη κορωνοϊό, ο κίνδυνος θανάτου είναι διπλάσιος. 

Καλύτερος εξαερισμός

Ο ιός μεταδίδεται με σταγονίδια στον αέρα, επομένως ο εξαερισμός σε μέρη όπου δεν υπάρχει αντίστοιχο σύστημα είναι απαραίτητος – λόγου χάρη στα περισσότερα σπίτια. Εύκολο να το λες, θα μας πεις με τέτοιο κρύο που θα έχει εκείνες τις ημέρες, όμως τα καλά νέα είναι ότι όσο πιο κρύο κάνει έξω, τόσο καλύτερα κυκλοφορεί ο αέρας μέσα, επομένως έστω και λίγο άνοιγμα σε ένα παράθυρο μια στο τόσο μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Οι ειδικοί συνιστούν να ανοίγουμε τα παράθυρα τουλάχιστον 10 λεπτά κάθε ώρα στο σπίτι ή να περνάμε περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς καλυμμένους χώρους, με σόμπες προφανώς, για να μπορέσουμε να περιορίσουμε το ρίσκο της μετάδοσης.

Κάνε και κανένα τεστ

Δεν λέμε να πας για μοριακό σε κάθε μάζωξη, το μπάτζετ θα ξεφύγει. Αλλά δεν θα ήταν κακή ιδέα πριν μαζευτείτε σε κάποιο σπίτι να προτείνεις όλοι οι καλεσμένοι να κάνουν ένα rapid ή ένα self test τελοσπάντων, την προηγούμενη ημέρα, ώστε να είστε καλυμμένοι, ιδιαίτερα αν στο σπίτι υπάρχουν και ευπαθή άτομα. Αν δεις ότι κάποιος/α ζορίζεται οικονομικά, ως οικοδεσπότης μπορείς να προτείνεις να το κεράσεις μαζί με τη γαλοπούλα.

Καλές γιορτές και του χρόνου καλύτερα!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v