Πώς θα κάνεις τα ΣΚ σου να διαρκούν περισσότερο

Ξημέρωσε Δευτέρα και νιώθεις σαν να μην πέρασε μια ώρα από την Παρασκευή που έφυγες από τη δουλειά; Δεν είσαι μόνος/η.
Πώς θα κάνεις τα ΣΚ σου να διαρκούν περισσότερο
της Ηρώς Κουνάδη

Ξυπνάς Δευτέρα πρωί και ψάχνεις να βρεις πού πήγαν οι 48 τελευταίες ώρες, που εξαφανίστηκαν σαν μονές κάλτσες στο πλυντήριο και σαν καπάκι από τάπερ; Μην στεναχωριέσαι και μην απελπίζεσαι. Έχει συμβεί σε όλους μας. Γι’ αυτό κάτσαμε και φτιάξαμε την παρακάτω λίστα, με όλους τους τρόπους να κάνεις τα Σαββατοκύριακά σου να διαρκούν περισσότερο.

Βγες την Παρασκευή. Απλό, λιτό κι απέριττο. Μην γυρίσεις σπίτι να δεις Netflix μετά τη δουλειά την Παρασκευή το βράδυ, κανόνισε κάτι ωραίο (σινεμά; θέατρο; μπαράκι; φαγητό; ό,τι τραβά η όρεξή σου) και δες το Σαββατοκύριακό σου να επιμηκύνεται κατά μισή μέρα.

Ξεμπέρδευε με τις βαρετές υποχρεώσεις τις καθημερινές. Εκείνη την επίσκεψη που έχεις τάξει από πέρυσι στη θεία Πελαγία; Καν’ την Τετάρτη βράδυ μετά τη δουλειά. Μην φορτώνεις στα Σαββατοκύριακά σου πράγματα που δεν απολαμβάνεις να κάνεις.

Μην κοιμάσαι ως το απόγευμα. Καταλαβαίνουμε ότι σου λείπει ύπνος και πρέπει να τον αναπληρώσεις, αλλά αν ξυπνήσεις δυο μέρες συνεχόμενες στις 16.00, δεν είναι και να απορείς πού πήγε το Σαββατοκύριακό σου. Βάλε το ξυπνητήρι δυο ώρες αργότερα από την ώρα που ξυπνάς τις καθημερινές, να κρατήσουμε τις ισορροπίες.

Κάνε κάτι που δεν έχεις ξανακάνει. Ή έστω, που δεν κάνεις συχνά. Αν κάθε Σάββατο βγαίνεις για ποτά και κάθε Κυριακή την περνάς στα μεζεδοπωλεία, τα ΣΚ σου αποκτούν ρουτίνα, η οποία τα κάνει να μοιάζουν μικρότερα σε διάρκεια. Κανόνισε μια μονοήμερη εκδρομή, κλείσε εισιτήριο για ένα θέατρο, μάζεψε την παρέα σε ένα escape room, γενικώς κάνε κάτι που δεν συνηθίζεις να κάνεις.

Δες διαφορετικούς ανθρώπους (που συμπαθείς). Κανόνισε καφεδάκι Σάββατο μεσημέρι με εκείνον τον συνάδελφο που κάνετε όλη την ώρα καμένα λογοπαίγνια στη δουλειά, πήγαινε ένα σινεμά με τον σινεφίλ φίλο, βγες για χορό με την παρέα από τα μαθήματα χορού που έκανες πρόπερσι… Πολλά διαφορετικά ερεθίσματα, πολύ περισσότερα πράγματα να θυμάσαι τη Δευτέρα το πρωί. Αν ανακατέψεις και τις παρέες μεταξύ τους, και προκύψουν και ενδιαφέρουσες γνωριμίες στην πορεία, τόσο το καλύτερο.

Βρες όμως και λίγο χρόνο να αράξεις. Μην παραστριμώξεις εκατό διαφορετικά κανονίσματα σε ένα μόνο Σαββατοκύριακο, και βρεθείς να τρέχεις από το ένα ραντεβού στο άλλο. Άσε λίγο χρόνο κενό ενδιάμεσα, να διαβάσεις κανένα βιβλίο, να δεις ένα-δυο επεισόδια από την σειρά που βλέπεις αυτές τις μέρες, ακόμα και να… βαρεθείς λίγο, χρήσιμο είναι κι αυτό.

Μην περιμένεις το ΣΚ για να τα κάνεις όλα. Αν τις καθημερινές μόνο δουλεύεις, μαγειρεύεις και κοιμάσαι, μοιραία φορτώνεις στα Σαββατοκύριακά σου υπερβολικά πολλές προσδοκίες, και καταλήγεις να απογοητεύεσαι. Δεν γίνεται να διασκεδάζεις μόνο δύο ημέρες τη βδομάδα χωρίς να σου φαίνεται ότι αυτές οι δύο μέρες περνούν υπερβολικά γρήγορα. Κανόνισε κάτι ωραίο και ένα-δυο απογεύματα καθημερινής μετά τη δουλειά –ακόμα και αν αυτό σημαίνει πως θα κοιμηθείς λίγο λιγότερο.

Ξόρκισε τη μελαγχολία της Κυριακής. Εκείνα τα ασυνήθιστα πράγματα που λέγαμε παραπάνω, προγραμμάτισέ τα όσο πιο κοντά στο βράδυ της Κυριακής γίνεται, για να αποσπάσεις το μυαλό σου από τις μίζερες σκέψεις τύπου «πωω ποιος πάει δουλειά πάλι αύριο;» που ροκανίζουν ύπουλα μισή μέρα από τα Σαββατοκύριακά σου.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v