Υπέροχα φθινοπωρινά Σαββατοκύριακα για να χαλαρώσεις

Καστανοδάση και μαγεμένα φαράγγια, κουκλίστικα χωριουδάκια και ορεινές διαδρομές στα πρώτα μας φθινοπωρινά Σαββατοκύριακα που εγγυώνται απόλυτες στιγμές χαλάρωσης.
Υπέροχα φθινοπωρινά Σαββατοκύριακα για να χαλαρώσεις

του Νικόλα Γεωργιακώδη

Το καλοκαίρι πάει, το φθινόπωρο ήρθε και μαζί του έφερε όλα εκείνα τα σενάρια που είχες στο μυαλό σου για μια χαλαρωτική εκδρομούλα στο βουνό με όλα τα κομφόρ: καταπράσινες διαδρομές, βόλτες σε λιθόκτιστα μονοπάτια, διαμονή σε ξενώνες και λαχταριστή, μοσχομυριστή ντόπια κουζίνα.

Πάρε μπουφανάκι γιατί θα έχει λίγη ψυχρούλα, φόρα άνετα παπούτσια για περπάτημα  και ξεκινάμε.

Και η Ζαρούχλα είναι Λα

Zarouchla, Achaia

Απέχει μόλις δυόμισι ώρες από την πρωτεύουσα, και εκφράζει απόλυτα τη λογική ενός άνετου και ήρεμου Σαββατοκύριακου μέσα στη Φύση. Στα 1000 και κάτι μέτρα, το πιο όμορφο ίσως χωριό της Αχαΐας, είναι πνιγμένο στις καστανιές και τα έλατα, ενώ διαθέτει ένα από τα ωραιότερα soundtrack για τις βόλτες σου, το κελάρυσμα του ποταμού Κράθη. Αν αγαπάς την ορειβασία, τότε σημείωσε ότι το χωριό είναι ιδανική αφετηρία για να εξερευνήσεις την δύσκολη όμως εντυπωσιακή ορεινή διαδρομή που καταλήγει στα Ύδατα της Στυγός.

Αν έχεις ξεκινήσεις νωρίς το πρωί, οφείλεις να κάνεις μια στάση στην Λίμνη Τσιβλού, λίγο πιο πριν, για μια αναζωογονητική βόλτα σε μια πιο εντυπωσιακές λίμνες της Πελοποννήσου ή να πιάσεις θέση στα ξύλινα τραπεζάκια στα πέριξ της για τσιμπολόγημα και καφεδάκι. Για την ιστορία, η λίμνη δημιουργήθηκε μόλις το 1912, μετά από κατολίσθηση μέσα σ’ ένα πυκνό ελατόδασος και σε υψόμετρο 800 μέτρων.

autumn colour palette...

Πού να μείνεις: Στα άνετα δωμάτια της Έλενας με 62€ ανά διανυκτέρευση για ένα superior δίκλινο ή στο Ζαρούχλα INN με 97€ ανά διανυκτέρευση και πρωινό.   

Πού να φας: Ωραία μαγειρευτά όπως κουνέλι κοκκινιστό και ψητά με κορυφαίο το πρόβειο λουκάνικο και τις μπριζόλες σε γενναίες μερίδες στον Μαχαίρα και εξίσου ωραία ψητά και ντόπιες λιχουδιές όπως λεμονάτο αρνάκι, αρνάκι ρολό στη σούβλα και παϊδάκια στην ταβέρνα του Γιάννη.

Στο Καρπενήσι και το φαράγγι Πανταβρέχει

karpenhsi

Βουνά και ποτάμια αγέρωχα, πετρόχτιστα χωριουδάκια, εντυπωσιακά μοναστήρια και ένα φαράγγι – προορισμός κάνουν το Καρπενήσι το απόλυτο must του φθινοπώρου. Οι βόλτες σου εδώ ξεκινούν από την μαρμαρόστρωτη πλατεία Μάρκου Μπότσαρη και ελίσσονται σε δρομάκια με πετρόχτιστα σπίτια, ενώ ξεμακραίνουν στα κοντινά χωριουδάκια Κορυσχάδες και Φιδάκια. Λίγο έξω, το Κεφαλόβρυσο είναι γεμάτο πλατάνια και τρεχούμενα νερά, ενώ ο λόφος του Άγιου Δημητρίου χαρίζει απλόχερα θέα στον φθινοπωρινό πίνακα που κάμωσε η Φύση για εδώ.

Η διαδρομή μεταξύ Καρπενησίου και Προυσού είναι καταπράσινη και οδηγεί στην ιστορική ορεινή μονή του Προυσού, θαρρείς σκαλισμένη στον βράχο, ενώ από το Μεγάλο Χωριό, περί τα 20 λεπτά από το Καρπενήσι, ξεκινούν και οι διαδρομές για την «καρδιά» του Πανταβρέχει, του πανέμορφου φαραγγιού όπου πάντα «βρέχει» χάρη στις πηγές και τα τρεχούμενα νερά που καταλήγουν στους καταρράκτες.

Πανταβρέχει - Ευρυτανία

Πού να μείνεις: Στα όμορφα δωμάτια του Ξενώνα Δρυμός  στο Καρπενήσι από 73€ το δίκλινο, στο Ρίζωμα στο Μικρό Χωριό από 50€ με πρωινό και στο Χάνι Μπαγασάκι στους Κορυσχάδες με 47€ για ένα δίκλινο με πρωινό. 

Πού να φας: Παραδοσιακές ντόπιες συνταγές και καλοψημένα κρεατικά για κάθε γούστο στην κλασική ταβέρνα Πανόραμα στο Καρπενήσι, αλλά και στου Νασιόπουλου στο Μικρό Χωριό, ο οποίος βγάζει και ένα από τα καλύτερα κοντοσούβλια της περιοχής.

Κοσμάς και κοσμάκης στον Πάρνωνα

κοσμάς - Early morning in Kosmas

Χρυσαφένια δάση καστανιάς και κέδρων, ξεχασμένα στον χρόνο πέτρινα χωριά και ειδυλλιακά μονοπάτια για τους λάτρεις της πεζοπορίας. Ο Πάρνωνας σίγουρα δεν είναι για ένα Σαββατοκύριακο μόνο, όμως επιλέγοντας ως ορμητήριο τον Κοσμά, εύκολα προσβάσιμο από το Λεωνίδιο και γνωστό ως «μπαλκόνι της Κυνουρίας», είσαι καλυμμένος μέχρι να ξανάρθεις.

Ένα από τα ομορφότερα χωριά της περιοχής, σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο 1.150 μέτρων είναι η ιδανική βάση για να κάνεις ένα ωραιότατο road trip στην κυκλική διαδρομή που περνά από τα λιλιπούτεια χωριά Παλαιοχώρι, Άγιο Βασίλη και Πλατανάκι, κάνοντας διαρκώς ζιγκ-ζαγκ ανάμεσα σε πυκνά ελατοδάση. Στο κέντρο της λιθόστρωτης πλατείας του, την οποία σκεπάζουν δύο γιγάντια, αιωνόβια πλατάνια, δεσπόζει από το 1886 η εκκλησία των Αγίων Αναργύρων, ενώ λιθόκτιστα δρομάκια ανηφορίζουν από εδώ προς τα σπίτια του χωριού, την βιβλιοθήκη –σχολείο-λαογραφικό μουσείο και τον καστανιώνα.

Φθινόπωρο

Λίγα χιλιόμετρα έξω από το χωριό, στον δρόμο προς το Λεωνίδιο, αξίζει να κοντοσταθείς στο εντυπωσιακό μοναστήρι της Παναγίας της Έλωνας που ξεπροβάλει ολόλευκο σε μια απότομη στροφή, σφηνωμένο στην κορυφή των κατακόκκινων βράχων.

Πού να μείνεις: Στα σούπερ οικονομικά καταλύματα Λάμπρου στον Κόσμα με 45€ για ένα δίκλινο, στα κουκλίστικα δωμάτια του ξενώνα Ουρανογείτων με 79€ για ένα δίκλινο με πρωινό και στον Ξενώνα Μαλεάτη με 45€ για ένα δίκλινο.

Που να φας: Στο Μπασαράμ λίγο πάνω από την κεντρική πλατεία με σούπερ θέα και σούπερ ψητά κρέατα, αλλά και ντόπια ζυμαρικά γκόγκες και στον Ναύαρχο στην κεντρική πλατεία κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια για νόστιμα μαγειρευτά – επιβάλλεται η γίδα - και ψητά της ώρας.

Παρνα – SOS

Προτού έρθει ο χειμώνας και τα πλήθη αρχίσουν να συρρέουν στην Αράχοβα και το χιονοδρομικό κέντρο, προλαβαίνεις να χορτάσεις το ήσυχο πρόσωπο του Παρνασσού. Θα το κάνεις βολτάροντας στην Αγόριανη, γνωστή και ως Επτάλοφος, χτισμένη μέσα στα έλατα και τα πλατάνια και γεμάτη πετρόχτιστα μονοπάτια και τρεχούμενα νερά, πίνοντας ελληνικό καφεδάκι στον καφενέ της γραφικής Βάριανης, ανακαλύπτοντας το μυστικό χωριουδάκι της Σουβάλας με τα ρουστίκ ταβερνάκια και ανεβαίνοντας στην Αράχωβα όταν πέσει το βράδυ, για το απαραίτητο ποτάκι στα στέκια της.

Εναλλακτικά, μπορείς να πας στο αντίπαλο δέος της Αράχωβας, την πιο ήσυχη αλλά εξίσου όμορφη Αμφίκλεια, με τα πλακόστρωτα σοκάκια, τα πέτρινα σπίτια και τα υπέροχα νεοκλασικά αρχοντικά, ενώ μην αμελήσεις να αφιερώσεις ένα πρωινό στους κοντινούς Δελφούς και τον αρχαιολογικό τους χώρο.

Πού να μείνεις: Στα κουκλίστικα δωμάτια του Ξενώνα Δώμα (45€ το δίκλινο με πρωινό), Στα όμορφα δωμάτια του ξενώνα Μπαλκόνι της Αγόριανης με 62€ για ένα δίκλινο με πρωινό και στα όμορφα, ευρύχωρα δωμάτια του ξενοδοχείου Πολύδροσο στη Σουβάλα με 66€ για ένα δίκλινο.

Πού να φας: Στην Γκρίζα Αρκούδα στην Αγόριανη για μαγειρευτά, από παραδοσιακά (φασολάδα, πίτες κλπ), μέχρι συνταγές με κυνήγι και παϊδάκια αρνίσια ή πρόβεια, στον Ζέρβα στη Βάριανη για νοστιμότατα ψητά και φοβερή χορτόπιτα και στον Καπλάνη στην Αράχωβα για ωραία παϊδάκια, αλλά και πάσης φύσεως καλοψημένα κρεατικά.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v