Το 17% όλου του φαγητού στον πλανήτη πετιέται στα σκουπίδια

Τη στιγμή που εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν να φάνε, το 17% του φαγητού του πλανήτη καταλήγει στα σκουπίδια σύμφωνα με έρευνα.
Το 17% όλου του φαγητού στον πλανήτη πετιέται στα σκουπίδια

Εκατοντάδες εκατομμύρια είναι οι άνθρωποι που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας σε ολόκληρο τον κόσμο. Αντίστοιχα υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι ανάμεσά μας οι οποίοι δεν έχουν να βάλουν ένα πιάτο φαγητό στο τραπέζι τους, καλύπτοντας τις βασικές τους ανάγκες όπως κι αυτές των οικογενειών τους. Την ίδια ώρα βλέπει το φως της δημοσιότητας μια έρευνα που σφίγγει το στομάχι μας στα δύο, γεμίζοντας μας θλίψη για το ανθρώπινο είδος που πετά στα σκουπίδια το 17% της συνολικής ποσότητας φαγητού του πλανήτη.

Συγκεκριμένα πάνω από 931 εκατομμύρια τόνοι φαγητού διαθέσιμων στους καταναλωτές παγκοσμίως, κατέληξαν στα σκουπίδια των νοικοκυριών, των εστιατορίων και άλλων υπηρεσιών το 2019, χωρίς να καταναλωθούν, σύμφωνα με μία νέα μελέτη επιστημόνων των Ηνωμένων Εθνών. Το 61% των πεταμένων τροφών προήλθε από τα νοικοκυριά, το 26% από τις διάφορες υπηρεσίες τροφίμων και το 13% από τα καταστήματα εστίασης.

Όπως μπορείς να καταλάβεις τα ποσοστά είναι τουλάχιστον ανησυχητικά ειδικά από τη στιγμή που διαπιστώθηκε ότι, ανά κεφαλή σε παγκόσμιο επίπεδο, ένας άνθρωπος πετάει στα σκουπίδια κάθε χρόνο 121 κιλά τροφίμων, με τα 74 κιλά από αυτά να πετιούνται από τον τομέα των νοικοκυριών.

Αν περάσουμε τώρα στη χώρα μας θα δούμε ότι η σπατάλη φαίνεται να είναι μεγαλύτερη από τον μέσο παγκόσμιο όρο, αφού εκτιμάται ότι ανά κεφαλή, ετησίως, πετιούνται από τα ελληνικά νοικοκυριά 142 κιλά διαθέσιμου φαγητού που δεν καταναλώνεται, καθώς, επίσης, άλλα επτά κιλά ανά κεφαλή κάθε χρόνο από τον τομέα της εστίασης. Κάπου εδώ οφείλουμε να βάλουμε έναν αστερίσκο καθώς τα στατιστικά στοιχεία που παρουσιάζονται για τη συγκεκριμένη περίπτωση είναι μέτριας αξιοπιστίας.

Από τα στοιχεία που παρουσίαζει η έρευνα, αυτό που γεννά τη μεγαλύτερη ανησυχία είναι  ότι έως τώρα είχε υποτιμηθεί η έκταση της σπατάλης και πως πρόκειται για πρόβλημα παγκόσμιο -πλέον- και όχι μόνο των πιο πλούσιων χωρών, όπως ίσως θα υπέθετε κανείς.

Παρότι κανείς δεν θα περίμενε να συμβαίνει κάτι τέτοιο ωστόσο σε χώρες μέσου και χαμηλού εισοδήματος υπάρχει μία απρόσμενα μεγάλη ποσότητα τροφίμων καταλήγει στα σκουπίδια. Η ποσότητα φρέσκων και επεξεργασμένων τροφίμων που πετιούνται αντιστοιχεί σε 23 εκατομμύρια βαρυφορτωμένες νταλίκες των 40 τόνων, αρκετές -αν έμπαιναν η μία πίσω από την άλλη- για να κάνουν τον κύκλο της Γης επτά φορές.

Η νέα έκθεση «Food Waste Index Report 2021» του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) δημοσιεύθηκε πρόσφατα κι αποτελεί δίχως άλλο την πιο ολοκληρωμένη εκτίμηση για το πέταμα του αχρησιμοποίητου φαγητού στα σκουπίδια. Μάλιστα φέρνει στο φως στοιχεία που δείχνουν ότι το πρόβλημα της σπατάλης φαγητού εμφανίζεται σε όλες ανεξαιρέτως τις χώρες. Ο κύριος «ένοχος» είναι τα νοικοκυριά που πετούν σχεδόν το 11% των συνολικά διαθέσιμων για κατανάλωση τροφίμων ή 569 εκατομμύρια τόνους και ακολουθούν οι διάφορες υπηρεσίες τροφίμων (5% ή 244 εκατ. τόνοι) και τα εστιατόρια και λοιπά καταστήματα εστίασης (2% ή 118 εκατ. τόνοι).

Με περίπου 690 εκατομμύρια ανθρώπους να υποφέρουν από πείνα το 2019, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά φέτος λόγω της πανδημίας Covid-19, αλλά και με τρία δισεκατομμύρια ανθρώπους να μην μπορούν οικονομικά να παρέχουν στους εαυτούς τους μια υγιεινή διατροφή, η μελέτη υπογραμμίζει ότι οι καταναλωτές χρειάζεται να μειώσουν κατά πολύ τις ποσότητες του φαγητού που πετούν στα σκουπίδια καθημερινά στην οικία τους.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ ΜΠΕ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v