Η επιστήμη μίλησε: Τα ιντερνετικά ζωάκια μειώνουν το στρες

Έρευνα του Πανεπιστημίου Λιντς έδειξε ότι τα χαριτωμένα διαδικτυακά ζωάκια μας μειώνουν τα επίπεδα στρες.
Η επιστήμη μίλησε: Τα ιντερνετικά ζωάκια μειώνουν το στρες
Το πανεπιστήμιο του Λιντς της Μεγάλης Βρετανίας έκανε μία έρευνα για τον αντίκτυπο της παρακολούθησης εικόνων  και βίντεο με χαριτωμένα ζωάκια, κι ανακάλυψε αυτό που περιμένεις: οι εικόνες και τα βίντεο με ζωάκια μειώνουν τα επίπεδα στρες.

Σε συνεργασία με τμήμα Πανεπιστημίου της Αυστραλίας, το Λιντς μελέτησε τη φυσιολογική και ψυχολογική επίδραση των αξιολάτρευτων ζώων σε φοιτητές και προσωπικό του κολεγίου.

Δεκαεννέα συμμετέχοντες, εκ των οποίων οι 15 έπρεπε να πάρουν μέρος σε εξετάσεις 90 λεπτά μετά το πείραμα, και 4 από το προσωπικό οι οποίοι δήλωναν ότι αντιμετώπιζαν υψηλά επίπεδα άγχους στη δουλειά, κλήθηκαν να παρακολουθήσουν μία μισάωρη παρουσίαση η οποία περιλάμβανε εικόνες και βίντεο διαφόρων ειδών ζώων συμπεριλαμβανομένου του μαρσιποφόρου αυστραλιανού κουόκα.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι καρδιακοί παλμοί των συμμετεχόντων μειώθηκαν μετά την παρουσίαση. Η μέση αρτηριακή πίεση (BP) όλων των συμμετεχόντων επίσης μειώθηκε: από 136/88 σε 115/71 — το ιδανικό δηλαδή εύρος αρτηριακής πίεσης.

Το επόμενο ερώτημα είναι η αποτελεσματικότητα των εικόνων με χαριτωμένα ζώα, των βίντεο και της φυσικής επαφής μαζί τους. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, Δρ Andrea Utley, ο οποίος μίλησε στο Good News Network: «Φαίνεται ότι οι εικόνες γοητεύουν, αλλά τα βίντεο είναι πιο έντονα, και επομένως περιμένω ότι η φυσική εγγύτητα [με τα ζώα] θα ήταν ακόμη καλύτερη».

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v