Πώς θα καταλάβεις τα ψεύτικα κομπλιμέντα

Ο κόσμος δεν είναι αγγελικά πλασμένος και κάθε καλή κουβέντα μπορεί να κρύβει σκοπιμότητες. Δες πως θα καταλάβεις αν ένα κομπλιμέντο είναι ψεύτικο.
Πώς θα καταλάβεις τα ψεύτικα κομπλιμέντα
Σε όλους μας αρέσουν τα καλά λόγια. Αρκεί φυσικά ο άλλος να τα εννοεί και να μην τα… πετάει αλόγιστα για να μας καλοκαρδίσει ή να μας φέρει στα νερά του. Πώς θα καταλάβεις αν τα λέει από καρδιάς;

Φαίνεται σαν να παίζει σε παράσταση;

Η φωνή του είναι υπερβολική – μοιάζει να έχει ενθουσιαστεί μαζί σου, σαν να έχει προβάρει την ίδια ατάκα σε δεκάδες άλλους. Πρόκειται για ένα είδος αντιστάθμισης. Αν κάποιος βέβαια είναι ενθουσιασμένος μαζί σου δεν είναι απαραίτητο ότι το παίζει, αν όμως αυτά που λέει μοιάζουν προβαρισμένα, σχεδόν θεατρικά, έχε το νου σου.

Επίσης, δώσε βάση στη γλώσσα του σώματος, η οποία δε συμβαδίζει με τα λόγια του. Μπορεί να προσπαθεί να ακουστεί φυσικός, αλλά υπάρχει μια ανησυχία ή ένταση στις κινήσεις του. Όταν λέμε κάτι κόντρα στα πιστεύω μας το σώμα το «δείχνει» - ψάξε λοιπόν τέτοια σημάδια όπως η δυσκαμψία, η πιεσμένη φωνή η/και αλλαγή στη στάση. Είναι το σώμα που αντιδρά στο ψέμα.

Είναι ασαφής;

Είσαι έξυπνος! Ρε συ, είσαι πολύ αστείος. Καλά, είσαι πανέμορφη σήμερα! Ατάκες σαν και αυτές είναι συνηθισμένες σε άτομα που κάνουν ψεύτικα κομπλιμέντα, μιας και δεν είναι συγκεκριμένα. Το να είναι κάποιος συγκεκριμένος δείχνει ότι όντως σε προσέχει, σε ακούει και αφιερώνει χρόνο να σε καταλάβει. Κάτι που ένας «γλείφτης» δεν μπαίνει καν στη διαδικασία να κάνει.

Νοιώθεις πως είναι κάπως παραπλανητικό;

Τύπος στο γυμναστήριο: Φαίνεσαι σούπερ!

Εσύ: Ευχαριστώ!

Τύπος: Τίποτα ρε, ειδικά αν χάσεις και πέντε κιλάκια θα είσαι ακόμα καλύτερα!

Αν το μοτίβο του κομπλιμέντου μοιάζει με το παραπάνω, τότε υποβόσκει εχθρικότητα ή ακόμα και ζήλεια στο κομπλιμέντο, κάτι που σημαίνει ότι αυτός που στο κάνει το τελευταίο που θέλει είναι να σε «ανεβάσει». Μακριά.

Σε ξέρει αρκετά καλά για το συγκεκριμένο κομπλιμέντο;

Αν δέχεσαι απανωτά κομπλιμέντα από κάποιον που σε ξέρει μερικές εβδομάδες, τότε κατά πάσα πιθανότητα είναι ψεύτικα. Για να καταλάβεις αν κάποιος είναι «φοβερός» ή «πανέξυπνος» θέλει χρόνο. Επομένως είτε στα λέει επειδή περιμένει να πάρει κάτι πίσω ή διψά για προσοχή. Αν πέσεις στην παγίδα του, είναι πιθανό κάποια στιγμή να σε εκμεταλλευτεί.

Είναι λογικό;

Ας είμαστε ειλικρινείς, είσαι όντως τόσο καλός σε κάτι όπως λέει; Εδώ δεν χωρούν εγωισμοί. Βαθιά μέσα μας, έχουμε όλοι μια ιδέα για το πόσο ικανοί είμαστε, αλλά αν «κολλήσουμε» σε ένα ψεύτικο κομπλιμέντο υπερεκτιμούμε τις δυνατότητές μας και χάνουμε την επαφή με την πραγματικότητα. Δεν θες να είσαι ο τύπος που του είπαν πως είναι έξυπνος και θεωρεί ότι τα ξέρει όλα, ούτε εκείνος που κάποιος του είπε πως είναι ξεχωριστός και θεώρησε ότι δικαιούται να κάνει ό,τι γουστάρει.   

Εκτίμηση ή κολακεία;

Γενικά στη ζωή σου καλό είναι να έχεις κοντά σου ανθρώπους που σε εκτιμούν, όχι που σε κολακεύουν. Κάποιος που σε εκτιμά πραγματικά, αγαπά κάποια πτυχή της προσωπικότητάς σου, ενώ κάποιος που θέλει απλά να σε κολακέψει σου δίνει για να πάρει πίσω.

Ένα αληθινό κομπλιμέντο λοιπόν είναι συγκεκριμένο και λεπτομερές. Ένα ειλικρινές κομπλιμέντο ξεπερνά την επιφάνεια και «βλέπει» τις μοναδικές σου ικανότητες. Ένα σωστό κομπλιμέντο δεν κρύβει κάποιο κίνητρο, ούτε ζήλεια. Αυτός που στο κάνει θέλει να σου δώσει πάτημα για να νιώσεις ωραία γιατί με αυτόν τον τρόπο θα νιώσει κι εκείνος καλά. Το πρόσωπό του θα λάμψει, η φωνή του θα είναι ολοζώντανη. Αν τα παραπάνω ισχύουν, τότε άραξε, είναι ειλικρινής και έχεις απέναντί σου έναν έμπιστο τύπο άνθρωπο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v