Τα βασικά της γλώσσας του σώματος

Θέλεις να μάθεις να «διαβάζεις» τη γλώσσα του σώματος και να αποκρυπτογραφείς τα μηνύματα που σου στέλνει άθελά του ο συνομιλητής σου; Ξεκίνα εδώ.
Τα βασικά της γλώσσας του σώματος
Κατ’ αρχάς, δύο εντυπωσιακά πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τη γλώσσα του σώματος: Πρώτον, αποτελεί σε τεράστιο ποσοστό (κάποιοι μελετητές λένε ως και 90%) την ανθρώπινη επικοινωνία, δεύτερον όλοι οι άνθρωποι την καταλαβαίνουμε, ακόμα και αν δεν το ξέρουμε. Είναι αυτό που, σε κάποιο υποσυνείδητο επίπεδο, αντιλαμβάνεσαι π.χ. αν κάποιος που μόλις γνώρισες σε συμπαθεί ή όχι, αλλά δεν είσαι ακριβώς σίγουρος/η τι σε κάνει να το πιστεύεις αυτό. Γι’ αυτό είμαστε εμείς εδώ, για να σε βοηθήσουμε να σιγουρευτείς –και να μάθεις να διαβάζεις τη γλώσσα του σώματος χωρίς να αμφιβάλλεις γι’ αυτά που σου λέει το ένστικτό σου.

Τα καλά σημάδια για αρχή…

Όταν «καθρεφτίζουμε» τις κινήσεις του συνομιλητή μας (καθόμαστε σε παρόμοια στάση πχ) δείχνουμε ξεκάθαρο ενδιαφέρον για το άτομό του –και αποζητάμε ενδόμυχα την έγκρισή του.

Αν κάθεστε απέναντι ο ένας στον άλλο σε τραπέζι, και ένας από τους δύο –ή και οι δύο, ακόμα καλύτερα− γέρνει προς το μέρος του άλλου, με τους ώμους ελαφρώς προς τα μέσα, είναι σημάδι τρυφερότητας, σημαίνει πως θες υποσυνείδητα να αγκαλιάσεις τον άλλο.

Οι άνδρες που «απλώνονται» πολύ στον χώρο στέλνουν (συνήθως όχι επίτηδες) ξεκάθαρο σεξουαλικό μήνυμα. Αυτό όταν είστε οι δυο σας, βέβαια. Αν το κάνουν σε μια επαγγελματική συνάντηση, αυτό που προσπαθούν, υποσυνείδητα πάντα, να εκφράσουν είναι διάθεση επιβολής και κυριαρχίας –μην πιάσουμε τώρα τη σύνδεση αυτών των πραγμάτων με το σεξ, θα μπλέξουμε με τα φροϋδικά και θα ξημερώσουμε. Έξυπνο παιδί είσαι, το πιάνεις. Οι γυναίκες πάντως, σου λέει, για να στείλουν το αντίστοιχο σεξουαλικό μήνυμα κάνουν ακριβώς το ανάποδο: Μαζεύουν πόδια επάνω στην καρέκλα, αγκαλιάζουν γόνατα, κάθονται οκλαδόν, γενικώς καταλαμβάνουν λιγότερο αντί για περισσότερο χώρο από το κανονικό.

Όταν βρίσκεσαι με αρκετούς ανθρώπους, σε μια παρέα πχ ή σε ένα meeting, παρατήρησε ποιος έχει τον κορμό ή τα γόνατά του στραμμένα προς το μέρος σου. Εκείνου την εμπιστοσύνη την έχεις ήδη κερδίσει. Μπορεί να είναι ερωτικό ενδιαφέρον, μπορεί και όχι, αναλόγως πλαισίου και περιβάλλοντος, είναι πάντως χρήσιμο να ξέρεις ποιου την υποστήριξη έχεις ήδη, όταν θέλεις να αναλύσεις μια ιδέα ή να αφηγηθείς μια ιστορία –κοιτάζεις προς το μέρους του και η αυτοπεποίθησή σου εκτοξεύεται στα ουράνια.

Και τα όχι-και-τόσο-καλά σημάδια

Άνθρωπος που του μιλάς και έχει κορμό/ γόνατα/ πέλματα στραμμένα κάπου αλλού και όχι προς τη μεριά σου, φωνάζει «φύγε και μη μου μιλάς». Αν αυτό ισχύει και για το πρόσωπό του, ειλικρινά απορούμε που του μιλάς.

Σταυρωμένα χέρια στο στήθος δείχνουν επιφυλακτικότητα, έλλειψη εμπιστοσύνης, ενίοτε και θυμό, ή απλώς πολύ «κουμπωμένο» άτομο.

Το κεφάλι που «ξεκουράζεται» πάνω στην παλάμη ή στα δάχτυλα του συνομιλητή σου ενώ μιλάς δε δείχνει απαραίτητα κούραση ή βαρεμάρα. Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτήν την κίνηση για να εκφράσουν από τρυφερότητα (τύπου «σε βρίσκω χαριτωμένο») μέχρι ειλικρινές ενδιαφέρον. Θα το καταλάβεις από τον τρόπο που σε κοιτάει.

Αν ο συνομιλητής σου καμπουριάζει, και δεν είναι κάποιο εκ γενετής πρόβλημα στη σπονδυλική του στήλη, αισθάνεται αμήχανα μαζί σου, ή είναι άτομο με σοβαρή έλλειψη αυτοπεποίθησης, ή και τα δύο. Αν δεις στην πορεία την πλάτη του να ισιώνει, μπορείς να συγχαρείς τον εαυτό σου, κάτι κάνεις πολύ καλά.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v