Πώς να κερδίζεις τους ανθρώπους… χωρίς να μιλάς

Η πρώτη εντύπωση που κάνεις σε κάποιον δεν έχει καθόλου να κάνει με το τι του λες. Άλλα πράγματα είναι που μετράνε.
Πώς να κερδίζεις τους ανθρώπους… χωρίς να μιλάς
Το ήξερες ότι χρειάζονται μόλις δύο δευτερόλεπτα για να σχηματιστεί η πρώτη εντύπωση για έναν άνθρωπο; Αυτό που λέμε «αύρα», το τι σου βγάζει ο άλλος, δεν έχει καθόλου να κάνει με λόγια –αλλά ούτε είναι ένα θείο χάρισμα, που ή το έχεις ή δεν το έχεις. Είναι κάτι που εξασκείται, και αν σε ενδιαφέρει να κερδίζεις τις πρώτες (και πολύ σημαντικές) εντυπώσεις υπάρχουν μερικά τρικ που θα σε βοηθήσουν να το καταφέρεις.

Η ελαφριά κλίση του κεφαλιού (προς τα δεξιά ή προς τα αριστερά, δεν έχει σημασία) δείχνει ενδιαφέρον –και σε όλους μας αρέσει να μας δείχνουν ενδιαφέρον. Κοίτα τώρα κι ένα κόλπο: Αν ο συνομιλητής σου σε κοιτάζει έτσι, με το κεφάλι του ελαφρώς στο πλάι, άλλαξε το θέμα της συζήτησης. Αν η θέση του κεφαλιού παραμείνει στο πλάι, δεν ήταν αυτό που έλεγες που τον ενδιέφερε –ήσουν εσύ.

Το καθρέφτισμα των κινήσεων του άλλου (τα να στέκεσαι ή να κάθεσαι με τρόπο παρόμοιο με τον δικό του) τον κάνει να νιώθει άνετα απέναντί σου. Το υποσυνείδητο μήνυμα είναι ότι μοιάζετε, ή έστω ότι κινείστε στο ίδιο μήκος κύματος εκείνη τη στιγμή. Ναι, ακόμα και αν το κάνεις επίτηδες. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να το αντιληφθεί κανείς.

Παρόμοια αίσθηση δημιουργεί και το να βρίσκεσαι στο ίδιο επίπεδο με τον άλλο. Έχεις παρατηρήσει πώς οι celebrity γονατίζουν, ή κάνουν βαθύ κάθισμα, όταν μιλάνε σε παιδιά; Υπάρχει λόγος που το κάνουν: Είναι για να φαίνονται προσιτοί και συμπαθητικοί. Αντίστοιχα, οι τεράστιες πλάτες στις καρέκλες των διευθυντών στα γραφεία είναι για να τους προσδίδουν όγκο –και να φαίνονται απρόσιτοι και ανώτεροί σου. Γενικώς, όταν απευθύνεσαι σε κάποιον που κάθεται κάθεσαι κι εσύ, όταν θέλεις να συστηθείς ή/και να ξεκινήσεις να μιλάς με κάποιον που είναι όρθιος, σηκώνεσαι. Τόσο απλά.

Κοίτα τώρα κάτι που δεν είχες σκεφτεί ποτέ: Οι περισσότεροι άνδρες, λέει, βρίσκουν επιθετικές τις πρόσωπο με πρόσωπο συζητήσεις, επειδή είναι ανταγωνιστικά όντα, σε αντίθεση με τις γυναίκες που προτιμούν να έχουν ακριβώς απέναντί τους τον άλλο όταν μιλάνε. Είναι, λοιπόν, καλή ιδέα όταν απευθύνεσαι σε άνδρες να βρίσκεσαι ελαφρώς στο πλάι, και όχι ακριβώς απέναντί τους. Αντίθετα, οι περισσότερες γυναίκες βρίσκουν τις συζητήσεις που περιλαμβάνουν απευθείας επαφή με τα μάτια πιο ειλικρινείς, και καθόλου επιθετικές.

Τα ρούχα που κρύβουν το πάνω τμήμα του στέρνου σου, και ακόμα χειρότερα και τον λαιμό σου, δημιουργούν την αίσθηση πως έχεις κάτι να κρύψεις, και κάνουν τους ανθρώπους να σε εμπιστεύονται δυσκολότερα. Αυτός είναι ο λόγος που οι πολιτικοί διαλέγουν συνήθως σακάκια με τα κουμπιά τους χαμηλά –δημιουργούν την (ψευδ)αίσθηση της ειλικρίνειας.

Αν νιώθεις άνετα με το ενδεχόμενο ότι μπορεί πάντα να παρεξηγηθεί για πέσιμο, ένα ελαφρύ άγγιγμα σε ένα όσο το δυνατόν πιο ουδέτερο σημείο του άλλου ενώ μιλάτε (λίγο κάτω από τον αγκώνα πχ) κάνει θαύματα στην μεταξύ σας οικειότητα. Απλώς, ξαναλέμε, πρέπει να είσαι προετοιμασμένος/η να εξηγήσεις –και να πείσεις– ότι η πρόθεσή σου δεν ήταν σεξουαλική αν χρειαστεί. Αν η ελαφρά αμηχανία είναι ο χειρότερος εφιάλτης σου, ξέχνα για πάντα αυτή τη συμβουλή.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v