Τι πρώτη εντύπωση δίνεις;

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ ποια είναι η πρώτη εντύπωση που δίνεις στους ανθρώπους; Ίσως να έχουμε μερικές απαντήσεις.
 

Τι πρώτη εντύπωση δίνεις;

Οι πρώτες εντυπώσεις είναι πολύ σημαντικές. Ειδικά αν μιλάμε για δουλειά. Ή για φλερτ. Ή για φιλίες. Εμ, ναι, βασικά οι πρώτες εντυπώσεις μάλλον είναι πολύ σημαντικές σε κάθε περίπτωση. Και αν έχεις αναρωτηθεί ποτέ τι πρώτη εντύπωση δίνεις εσύ στους άλλους, έχουμε μερικές απαντήσεις για εσένα.

Σε εμπιστεύονται οι άνθρωποι;
Ο εγκέφαλός μας χρειάζεται ένα δέκατο του δευτερολέπτου για να αποφασίσει αν εμπιστεύεται κάποιον ή όχι. Και, ναι, το ξέρουμε ότι μετά όλα αυτά θα αλλάξουν, βάσει του τι θα δούμε και τι θα πούμε, και, και, και… αλλά έγινε ένα πείραμα, στο οποίο δύο ομάδες ανθρώπων έβλεπαν φωτογραφίες ξένων (η μία ομάδα για ένα δέκατο του δευτερολέπτου, η άλλη ομάδα για όσο χρόνο επιθυμούσε), και τα αποτελέσματά τους σχετικά με το ποιους θεωρούσαν έμπιστους ταυτίζονταν. Άρα, ξεκινάμε αποδομώντας λίγο όλη την φάση της πρώτης εντύπωσης: ένα δέκατο του δευτερολέπτου δεν είναι και πολύς χρόνος.

Τι συμβαίνει με τα τατουάζ;
Φαίνεται πως τα τατουάζ επηρεάζουν την εικόνα που θα έχουν οι άλλοι για εσένα (εντάξει, ζούμε στην Ελλάδα, δεν χρειαζόμασταν διεθνείς έρευνες για να το ξέρουμε αυτό), αλλά παίζει ρόλο και το φύλο. Συγκεκριμένα, οι γυναίκες με τατουάζ θεωρούνται πιο προσιτές, αλλά και πιο πιθανό να είναι χαλαρές με την σεξουαλικότητά τους (χμ…. θα πούμε όχι), ενώ για τους άνδρες δεν ισχύει αυτό. Σε κάθε περίπτωση, όμως, είμαστε πολύ χαρούμενοι που βλέπουμε την κοινωνία μας να γίνεται πιο δεκτική στους ανθρώπους με τατουάζ. Ανεξαρτήτως φύλου.

Είσαι ένας πιθανός ηγέτης;
Καλά νέα για τους φαλακρούς άνδρες: φαίνεται πως ο κόσμος τους βλέπει και τους θεωρεί ικανούς ηγέτες, με δυνατές προσωπικότητες και δεξιότητες διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού. Αυτά τα αποτελέσματα όμως ίσχυαν μόνο για τους 100% φαλακρούς άνδρες, άρα ίσως να είναι ώρα για ξύρισμα—στα χνάρια του Γιάνη Βαρουφάκη.

Πόσο επιτυχημένος είσαι;
Αν είσαι άνδρας και θέλεις να δείξεις ότι είσαι επιτυχημένος, φρόντισε το κοστούμι σου να σου ταιριάζει γάντι. Ένα κοστούμι χαλαρό, που σου κρέμεται, θα δείξει ότι δεν ενδιαφέρεσαι και τόσο πολύ. Στις γυναίκες, συμβαίνει το ίδιο: οι υπάλληλοι που φορούν πιο κοντές φούστες και μπλούζες με χαμηλότερο ντεκολτέ, θεωρούνται υπάλληλοι κατώτερου κοινωνικού στάτους σε σχέση με όσες φορούν κλασικό ταγέρ. Αυτό συμβαίνει επειδή, ιστορικά, οι γυναίκες σε θέση εξουσίας, ντύνονταν πιο συντηρητικά—που, με την σειρά του, συμβαίνει επειδή, πάλι ιστορικά, θα πούμε ότι οι γυναίκες που ντύνονταν πιο χαλαρά… εχμ, δεν περνούσαν και πολύ καλά.

Με την χειραψία τι κάνω;
Η χειραψία πρέπει να είναι αρκετά δυνατή, όχι πολύ γρήγορη, και πρέπει να κοιτάμε στα μάτια το άλλο άτομο. Αν αρπάζουμε την παλάμη του άλλου στο χέρι μας, φαινόμαστε επιθετικοί και ανταγωνιστικοί, ενώ αν με το ζόρι σφίγγουμε το χέρι μας, φαινόμαστε βαριεστημένοι. Μια πολύ γρήγορη χειραψία δείχνει ότι δεν έχουμε όρεξη να συζητήσουμε, αλλά και ότι αισθανόμαστε νευρικότητα και αμφιβολία. Τέλος, μια χειραψία που πιάνουμε το χέρι του συνομιλητή μας και με τα δύο χέρια δείχνει ότι είμαστε ευχάριστοι και ειλικρινείς άνθρωποι.

Πόσο υπεύθυνος είσαι;
Τα παπούτσια σου μπορούν να πουν πολλά για εσένα, και μια έρευνα έδειξε ότι τα καθαρά, προσεγμένα παπούτσια σε κλασικό στυλ δίνουν την εικόνα ενός ευσυνείδητου και υπεύθυνου ανθρώπου. Τα στυλάτα, ακριβά παπούτσια δείχνουν υψηλότερο κοινωνικό στάτους και σταθερότητα. Τα παπούτσια σε φωτεινά χρώματα δηλώνουν εξωστρέφεια, αλλά τα παπούτσια που είναι παράξενα στο σχήμα, ή υπερβολικά μοδάτα μπορεί να δηλώνουν άγχος και υπερβολική ανάγκη για εντυπωσιασμό.

Πόσο περιπετειώδης είσαι;
Ο τρόπος που κινείσαι στον χώρο μπορεί επίσης να δώσει πολλά στοιχεία για ‘σένα. Σε ένα πείραμα, οι συμμετέχοντες παρακολουθούσαν βίντεο όπου μπορούσαν να δουν μόνο τον τρόπο που περπατούσαν διάφοροι άνθρωποι, και τους ζητήθηκε να βγάλουν συμπεράσματα για τον χαρακτήρα τους. Ένα βάδισμα γεμάτο ενέργεια δίνει την εντύπωση εξωστρέφειας και περιπετειώδους χαρακτήρα, όπως και ισχυρού κινήτρου—την ίδια στιγμή, όμως, μπορεί να σε θεωρήσουν ψυχρό και απόμακρο. Οι άνθρωποι που περπατούσαν πιο αργά, ή που καμπούριαζαν, θεωρήθηκαν πιο συγκρατημένοι και ντροπαλοί.

Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v