Πώς να πεις το τέλειο ψέμα

Το να γίνεις καλός ψεύτης δεν είναι ηθικό, αλλά είναι κάτι που μπορείς να καταφέρεις. Και, στην τελική, μερικές φορές κάποια ψέματα δικαιολογούνται.
Πώς να πεις το τέλειο ψέμα
Όλοι μας κάποια στιγμή αναγκαστήκαμε να πούμε ένα ψέμα. Για καλό, για κακό, για να καλύψουμε κάτι που κάναμε ή για να ηρεμήσουμε τα πνεύματα. Θέλουμε να πούμε, όσο κακό κι αν θεωρείται, το ψέμα είναι κι αυτό κομμάτι της ζωής.

Και δεν είναι εύκολο να πεις ένα ψέμα. Επειδή όμως είναι ακόμα πιο δύσκολο να μην σε πιάσουν, αυτοί είναι οι κανόνες που πρέπει να έχεις κατά νου πριν το κάνεις.

1. Φτιάξε την ιστορία στο κεφάλι σου
Τι έγινε; Πού; Γιατί; Πώς; Όλες αυτές οι απαντήσεις χρειάζονται ερώτηση. Μην τις σκέφτεσαι επιτόπου, επειδή μετά δεν θα τις θυμάσαι. Πρέπει να έχεις μια ιστορία έτοιμη στο μυαλό σου πριν πεις το ψέμα, ώστε να μπορείς να την στηρίξεις ανά πάσα στιγμή.

2. "Διάβασε" τον συνομιλητή σου
Οι καλοί ψεύτες ξέρουν να χειρίζονται τους ανθρώπους, όπως και να τους "διαβάζουν". Προσπάθησε μέσα από την κουβέντα και την γλώσσα του σώματος να καταλάβεις τι θέλει να ακούσει ο συνομιλητής σου.

3. Μην αλλάζεις την ιστορία σου
Αν αλήθεια φοβάσαι ότι δεν θα θυμάσαι τις λεπτομέρειες του ψέματός σου, τότε έχουμε δύο συμβουλές: Καν' το πιο απλό (και θα γίνει πιο πιστευτό) και γραψ' τις κάπου για να τις έχεις πρόχειρες. Αρκεί να μην βρει ποτέ κανείς αυτό το σημειωματάριο.

4. Μην μισείς την ίδια την πράξη
Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν λένε ψέματα επειδή το απολαμβάνουν, αλλά για να καλύψουν μια άβολη αλήθεια. Το πρόβλημα είναι πως αν την ώρα που ψεύδεσαι, ο εγκέφαλός σου χτυπάει καμπανάκια ότι κάνεις κάτι λάθος και κακό, αυτό θα φανεί. Οι καλοί ψεύτες απολαμβάνουν την διαδικασία του να εξαπατούν κάποιον - ναι, κι εμάς μας ακούγεται λίγο ψυχοπαθές αυτό, αλλά είναι αλήθεια.

5. Πρόσεχε την γλώσσα του σώματος
Είναι πλέον πασίγνωστο πως όταν κάποιος λέει ψέματα κάνει νευρικές κινήσεις και αποφεύγει την οπτική επαφή. Πρόσεχε όμως, στην απόπειρά σου να το γλυτώσεις αυτό, να μην το παρακάνεις, με αποτέλεσμα να κάθεσαι σφιγμένος και να μην παίρνεις τα μάτια σου από τα μάτια του συνομιλητή σου.

6. Απότομη και βίαιη αλλαγή θέματος
Θυμάσαι την σκηνή στο Βασικό Ένστικτο, σωστά; Την θυμάσαι. Είναι το τέλειο παράδειγμα του πώς μπορείς να αλλάξεις το θέμα απότομα και αποτελεσματικά. Η σεξουαλική ή συναισθηματική φόρτιση του συνομιλητή σου είναι από τους πιο εύκολους χειρισμούς για να πετύχεις. Και, ξαναλέμε, όλα αυτά μπορεί να ακούγονται πολύ ψυχοπαθή αλλά ας πούμε ότι υπάρχει ένα υποθετικό σενάριο που τα δικαιολογεί. Ότι τα ψέματά σου θα σώσουν τον κόσμο, ας πούμε. Σταύρωσε τα πόδια σου, Σάρον.

7. Επίθεση
Σε κατηγορούν ότι ψεύδεσαι; Κατηγόρησέ τους κι εσύ. Είναι μια τεχνική που θα μπερδέψει και θα κάνει τον συνομιλητή σου να μπει σε αμυντική στάση, να προσπαθήσει να δικαιολογηθεί και, εν τέλει, να αλλάξει το θέμα. Αν αυτό ήταν ένα άρθρο για σχέσεις, αυτό θα λεγόταν gaslighting, και θα ήταν κακοποιητική συμπεριφορά. Αλλά αυτό είναι ένα κείμενο με τίτλο "Πώς να πεις το τέλειο ψέμα", και μόλις τελείωσες να το διαβάζεις ολόκληρο, άρα δεν μπορείς να κατηγορήσεις μόνο εμάς, κι εσύ το ήθελες.
Να, αυτό που κάναμε στην τελευταία πρόταση εννοούμε.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v