Πώς να φτιάξεις κουμπαρά… και να μην τον σπάσεις

Τριάντα λεπτά την ημέρα σε έναν κουμπαρά είναι δύο πιτόγυρα και μια μπύρα αντί για σκέτες φακές στις 29 του μήνα. Άκουσε μας πρώτα, βρίσε μας μετά.
Πώς να φτιάξεις κουμπαρά… και να μην τον σπάσεις
Ναι, ξέρουμε, «τι αποταμίευση και μ$#λ&*@$ εδώ δεν βγάζουμε τον μήνα, δεν Γ@^%3*# κι εσείς λέω εγώ;». Δεν θα σου πολλαπλασιάσει μαγικά τον μισθό ένας κουμπαράς-γουρουνάκι. Ούτε τη ΔΕΗ θα σου πληρώσει. Υπάρχει, όμως, περίπτωση να σε γλιτώσει από το να τρως σκέτες φακές τις έξι τελευταίες εργάσιμες κάθε μήνα, αν το κάνεις σωστά. Είναι κάτι, δεν είναι;

Κατ’ αρχάς, φτιάξε έναν κουμπαρά. Δεν είναι απαραίτητο να είναι γουρουνάκι, μπορεί να είναι ένα απλό κουτί, ή ακόμα καλύτερα να χρησιμοποιήσεις τα προγράμματα αποταμίευσης των καρτών (σαν το Pay & Save της Πειραιώς ή το θησαυροφυλάκιο της Revolut) που σου επιτρέπουν να στρογγυλοποιήσεις τις αγορές σου στο επόμενο ευρώ, κι έτσι π.χ. κάθε φορά που ο λογαριασμός σου στο σούπερ μάρκετ είναι 23,30€ να αποταμιεύεις 70 λεπτά. Σε δέκα-δώδεκα τέτοιες συναλλαγές έχεις κοντά 10€ που μπορούν να αποδειχθούν σωτήρια στο τέλος του μήνα.

Ας πούμε ότι πας στο σούπερ μάρκετ να πάρεις τόνο και μακαρόνια, και βρίσκεις (επειδή είναι η τυχερή σου μέρα) και τα δύο προϊόντα σε προσφορά. Τσέκαρε στην απόδειξη το ποσό που γλίτωσες –και είχες υπολογίσει κανονικά να πληρώσεις− και βαλ’ το στον κουμπαρά γυρνώντας σπίτι.

Βάλε έναν συγκεκριμένο στόχο για την αποταμίευσή σου. Είναι πολύ πιο εύκολο να σπάσεις τον κουμπαρά όταν φυλάς εκεί ένα ποσό «για ώρα ανάγκης» (και ποια ώρα δεν είναι ώρα ανάγκης;) απ’ ό,τι αν ξέρεις ότι εκεί έχεις λεφτά «για το συγκεκριμένο πράγμα»: Για ένα ταξίδι που ονειρεύεσαι; Για ένα καινούριο τζιν; Για γκουρμέ εστιατόριο; Για γλέντι στο ταβερνάκι της γειτονιάς; Για ό,τι, απλά να είναι ένα ό,τι συγκεκριμένο.

Μέτρα τα λεφτά κάθε λίγες εβδομάδες. Αγνόησε τη συμβουλή που λέει «βαλ’ τα στην άκρη και ξέχασέ τα», ο σκοπός της αποταμίευσης είναι πάνω απ’ όλα να έχεις λεφτά που θα μπορέσουν κάποια στιγμή να σε κάνουν χαρούμενο, δεν φτιάχνεις κομπόδεμα για τα εγγόνια σου, δεν ζούμε πια στα 90s. Οπότε, καλό είναι κάθε λίγες εβδομάδες να έχεις εικόνα πόσο κοντά στον στόχο σου έχεις φτάσει, και πόσα λεφτά χρειάζεται ακόμα να μαζέψεις για να τα ξοδέψεις όλα και μετά να ξαναρχίσεις να αποταμιεύεις από την αρχή. Απλώς μην τα μετράς κάθε μέρα –μια δυο φορές τον μήνα, μάξιμουμ, αλλιώς είτε θα απογοητευτείς είτε θα παλεύεις διαρκώς με τον πειρασμό να τα ξοδέψεις τώρα.

Φτιάξε ένα ημερήσιο μπάτζετ. Δεν είναι τόσο πολύπλοκο όσο ακούγεται: Αφαιρείς από τον μισθό σου ενοίκιο και λογαριασμούς, και το ποσό που μένει το διαιρείς διά τις μέρες του μήνα. Αυτό είναι το «ταβάνι» που μπορείς να φτάσεις σε έξοδα κάθε μέρα. Τις (έστω λίγες) μέρες που δεν το φτάνεις, επειδή ας πούμε αρρώστησες και έμεινες όλη μέρα σπίτι, ή επειδή κάποιος σου έκανε το τραπέζι, το ποσό που θα ξόδευες κανονικά πάει στον κουμπαρά.

Τα κόλπα για να ξοδεύεις λιγότερα θα υποθέσουμε ότι τα έχεις διαβάσει 68 εκατομμύρια φορές την τελευταία δεκαετία, αλλά ας κάνουμε μια γρήγορη σύνοψη μια που είμαστε εδώ: Δεν μπαίνουμε σε σούπερ (ούτε μίνι) μάρκετ πεινασμένοι, δεν μπαίνουμε σε μαγαζιά με ρούχα/ παπούτσια/ ηλεκτρονικά/ καλλυντικά «για να ρίξουμε μια ματιά», δεν κλικάρουμε τη διαφήμιση στο ίντερνετ που λέει «αυτά τα υπέροχα σανδάλια τα είδες;» και δεν αγοράζουμε τίποτα online αν δεν αφήσουμε πρώτα να περάσει ένα 24ωρο για να βεβαιωθούμε ότι εκείνο το γκατζετάκι που χαζεύαμε χτες τα Μεσάνυχτα το σκεφτόμαστε και το θέλουμε ακόμα. Τα «μην είσαι αυστηρός με τον εαυτό σου» αλλού, όχι μπροστά στον κουμπαρά-γουρουνάκι μας.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v